Bejelentés


harmonika-akkordeon Jó hangszer nélkül nincsen jó zene!EZEN AZ OLDALON LEHET TÁRSALOGNI MINDENRŐL, AMI HARMONIKÁVAL KAPCSOLATOS

Biztosan sok látogató, vagy harmonikás és harmonikabarát találkozik olyan problémával amit egyedül, vagy az Internet segítségével nem tud megoldani. Ha ide beírjátok a kérdést, akkor vagy én, vagy valamelyik fórumozó talán megtaláljuk a megoldást, sőt esetleg mások is tanulhatnak belőle, mert van aki visszamenőleg is elolvassa a bejegyzéseket.Szólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?kovács jános [ 2014-12-17 07:37 ]

Helló Harmónikás Barátaim!

Keresem Jáhn Antaltól az Orosz Nápdalfantázia című harmónikaszóló kottáját. Kérem, hogy akinek meg van, írjon a kovajani@gmail címre. Előre is köszönöm!

Üdv.: Kovács JánosZernovics [ 2014-12-12 12:14 ]

Sziasztok!

Valakinek meg van a "Nincsen a piktornak két emeletes háza" című szerzemény kottája?Zernovics [ 2014-11-14 10:59 ]

Így van :)Petyus [ 2014-11-13 10:10 ]

Legalapvetőbb zeneelméleti ismeretekhez tudom ajánlani saját irományomat:
http://www.terrasoft.hu/kultura/kaboca/zf1/
Egyéb témákban (pl. hangfelvétel-készítés) már kissé elavult az írás, de a zeneelméleti alapok megértéséhez még ma is alkalmas.
Üdv!
PetyusZoli [ 2014-11-13 00:07 ]

Kedves Tanulni Vágyók !
Az iskolában valóban nem tértem ki mindenre, mivel nem is ez volt a célom, csupán a bal kéz játék néhány alapvető gyakorlatát próbáltam bemutatni. A jobb kéz tátéktudását eleve feltételeztem és csak segíteni szeretnék azoknak akik jobb kézzel egészen jól boldogulnak, de bal kézzel nem tudják kísérni. Aki eddig eljut az biztosan talál olyan kotta, vagy iskola anyagot a neten, amivel tovább tud lépni a fejlődés nagyon is rögös útján. DE !!! A zeneelméleti tanulmányokat nem lehet kikerülni! Azt, hogy milyen hangnemben vagyunk, vagy mit jelent egy dallam fölé írt akkordjelzés, vagy milyen hangközök vannak, mit jelent a szűkítés, bővítés, mit jelölnek a keresztek és a bé - k stb... ezt nem én akarom leírni, ezt már régen leírták helyettem, csak meg kell tanulni. A gyerekek a zeneiskolában szolfézst is tanulnak ( sokan nagyon utálják ) de enélkül nem lehet eredményesen zenét tanulni. Léteznek olyan muzsikusok, akik kotta és elméleti tudás nélkül is világhírűek lettek, de nem ez a jellemző. A nagy többség ismeri az elméletet és a kottát. tehát kedves leendő kollégák, javaslom az elméleti alapok elsajátítását is. Üdv! Zoli.Zernovics [ 2014-11-06 12:50 ]

Köszönöm Petyus!

Igen, belekeveredtem rendesen ezzel a G moll témával :)
Folyamatosan kutakodok a Neten, de tulajdonképpen két kérdésre, amit már régóta kutatok megkaptam a választ Öntől és Máté Pétertől.
Az a baj, nagyon kategorizálni akarok mindent.

Köszönöm a választ!Petyus [ 2014-11-06 11:45 ]

Kedves Zernovics!

Vettem egy nagy levegőt. ;O)
> ... akkor G basszus G moll, F basszus F moll ( egy-kettő) vagy egyszerre szólaltatom meg a basszust és akkordot? Vagy csak a moll hangokat basszus nélkül?

Ez ennél sokkal bonyolultabb. A szabályokat is nehéz megfogalmazni, algoritmizálni pedig nem is lehet. Az összhangzattan foglalkozik a témával, amiben a fizika és a matek éppúgy jelen van, mint a szokásokból leszűrt gumiszabályok. Javaslom, hogy gyűjtsél be olyan kottákat, amiben már meg vannak harmonizálva a dalok, gyakorold őket, és előbb-utóbb meg fogod találni az analógiákat, amikor te magad akarsz egy dalt megharmonizálni.

> F előtt van egy kettős kereszt aposztróf, azaz fél hanggal felviszi, így fisz lesz ? azaz F Fisz G A HA D D C ? Melyik hang felel meg a "dó" -nak. A "G"?

Nem, G-mollban a "G" a "lá"-nak felel meg. A "B" felel meg a "dó"-nak.Zernovics [ 2014-11-05 15:53 ]

Szia Petyus!

Igazad van!

Petyus [ 2014-11-05 11:36 ]

Kedves Zernovics!

G-mollban nem H van hanem B (és nem E hanem Esz, de az egyrészt nem szerepelt a kérdésben, másrészt gyakori eset, hogy moll dallamokban az alsó alaphang alatti két hang felemelődik, vagyis a G alatt Fisz és E van F és Esz helyett).
A többi kérdés megválaszolása nagyobb levegővételt igényel, de az tutti, hogy ott nem H van hanem B.Zernovics [ 2014-11-04 21:24 ]

Kedves Máté Péter!

Nagyon sokat segített ezzel a pár sorral!
Köszönöm!

Sokat olvastam, kottákat tanultam, összeállítottam Magamnak egy kis tananyagot, ahonnan tudok puskázni.
De sehol nem találtam olyat, ahol leírták volna, amit kérdeztem.
Azt hittem nagy blődség, és én vagyok ennyire .....
Jelenleg kezdő tanuló fázisban vagyok, gyakorlom a helyes kéztartást, a basszus és akkordok közti váltásokat, és egy-két dalt már el-el pötyögök. Viszont ezzel párhuzamosan a prím oldalon is szeretném fejleszteni a készségeimet, nem szeretnék csak akkord oldalon játszani.
Viszont amit most leírt, azt be is írom a jegyzeteim közé, ezt veszem figyelembe a jövőbeli gyakorlásoknál.

Találtam egy ábrát a neten, ahol a prím oldal kellő részletességgel van ábrázolva, szívesen megosztom. Kezdőknek, mint én talán segítség lehet.

Akkor kérdeznék, vagy inkább elmondom, hogy jól gondolom -e, kérem javítson ki :)
Nóta címe: Akkor szép az erdő mikor zöld
Előjegyzés egy violin kulcs 2b-vel és végig ez is marad.
Ez az előjegyzés szerepel a Dúr - és Moll hangoknál is.
Kvintkörben egy helyen szerepel.
Tehát B-dúr = G moll ?)
Violinkulcs szára a második vonalon, tehát ez a G hangot jelöli.
A G moll, g-től g-ig tart, ez a prím oldalon a 2 - 8 billentyű közötti rész?

Első sor így nézne ki: G F G A H A D D C vagy mivel G- moll -t jelöl a jelölés, így : Gm Fm Gm Am Hm Am Dm Dm Cm ?
És ebből jönne a következő kérdésem.
Amennyiben igen, akkor G basszus G moll, F basszus F moll ( egy-kettő) vagy egyszerre szólaltatom meg a basszust és akkordot? Vagy csak a moll hangokat basszus nélkül?
F előtt van egy kettős kereszt aposztróf, azaz fél hanggal felviszi, így fisz lesz ? azaz F Fisz G A HA D D C ? Melyik hang felel meg a "dó" -nak. A "G"?

Kérem javítson ki, illetve erősítse meg, jól gondolom -e, amiket kérdeztem, és köszönöm, hogy időt szakít a válaszokra!

Üdv,
Zernovics

Meghallgatom a linket....
Máté Péter [ 2014-11-04 17:22 ]

Kedves Zernovics!

Ez egy jó kérdés és nem mindig lehet egyértelmű!

De ha a klasszikus esetet nézzük akkor, ami a violin kulcs után íródott azt jobb-kézzel játszuk a prím oldalon. Ami a baszzuskulcs után íródott azt bal-kézzel a basszus oldalon.
Lehet, hogy nincs basszus kulcs, hanem két szólam van. Logikusan 2 db. violin kulcsot talál ilyenkor. Akkor célszerű az elsőt a prím oldalon, a másodikat a másik oldalon játszani.

Továbbá lehet, olyan kotta is ahol a dallam fölé vannak írva a basszus jelzések. Pl: Am, D, Cisz. Akkor a játszott hangokhoz, bal-kézzel, hozzá játsza a basszust, a kíséretet.

És persze vannak "extrém" esetek is. Amikor a két oldal helyet cserél, mert mondjuk egy akkordot bontunk, de erről már talál leírást. Ajánlom, hogy hallgassa meg ezt:

https://www.youtube.com/watch?v=hN867bY6HTo

Ha van kérdése még írjon bátran!

Üdv. Máté Péter

Zernovics [ 2014-11-04 15:13 ]

Kedves Mindenki!
Számtalanszor végigolvastam az "Iskola kezdőknek" és egyéb kottaleírásokat tartalmazó irományokat, értem is, de egy-két dologra még mindig nem találok választ, vagy legalább is nem áll össze a fejemben a teljes kép.

Egy kottából, vagy bármiből mit játszok a basszus és mit a prím oldalon?
Mert erre sehol nem találok választ.
És itt sem volt szó a prím oldalról, csak a basszusról.
Gondolom, nagy marhaságot kérdezek és ezért elnézéseteket, de valahogy nem áll össze a kép a fejemben.Zoli [ 2014-10-30 22:48 ]

Hasonló a véleményem mint Petyusé, annyival kiegészítve, hogy a tanulni vágyó felnőtt (ha komolyan gondolja) egyszerűbb, ha mindjárt 96 -os, vagy 120- as harmonikát vesz, mert hamar eljut odáig, hogy a kisebb hangszer már kevés lesz neki.
Ajánlom még a "Vásárlási tanácsok" C. rovatot itt az oldalon, vagy az "Eladó harmonikák" oldalt. Üdv! ZoliMayerné Répási Adrienn [ 2014-10-30 20:54 ]

Kedves harmonikások!

Megörököltünk egy gyönyörűséges, kézzel készített, több mint 100 éves sváb harmonikát.
Nem tudjuk mi értéket képviselhet. Továbbá hogyan kell karbantartani a kis drágát.
és szívesen eladnánk egy hozzáértő személynek, aki használni is fogja.
Itt megtekinthető vagy kérésre képeket is küldök.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=752838571442826&set=a.752840011442682&type=3&theaterPetyus [ 2014-10-30 16:04 ]

Felnőtt embernek 72 vagy 80 basszusos a minimum. Az annál kisebbek gyerekeknek valók, de ők is hamar kinövik.
A 72-esen van szűkített akkord is, ami nem minden műfajban nélkülözhetetlen, de előbb-utóbb hiányozna. Viszont minden akkordgomb csak egy példányban van meg, ezért néhány ritkábban használt hangnemben előfordulhat, hogy a gombsor két vége között ugrálni kellene.
A 80-ason 4 akkordnyi átfedés van a gombsor két vége között, ezért a ritkábban használt hangnemekben sem kell ugrálnia a bal kéznek, viszont nincs szűkített (egyesek szerint szőkített ;O) ) akkordsora.Davidoff [ 2014-10-30 12:27 ]

Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni az itt fórumozóktól.
Teljesen kezdőként szeretnék vásárolni magamnak egy használt harmonikát. Szétnéztem az interneten található hirdetések között, de hatalmas a paletta. Egy kezdőnek milyet ajánlotok? Jelenleg egy 32 (Hohner) vagy 40 (Weltmeister Caprice) basszusos hangszeren gondolkozom. Nagyjából jól lőttem be a nekem való típust, vagy egy még egyszerűbbet ajánlanátok?
Ha esetleg van konkrétan eladó modell valamelyikőtöknek, azt is nyugodtan ajánlhat!Petyus [ 2014-10-29 00:17 ]

Moha és Páfrány:
http://www.terrasoft.hu/kultura/kaboca/dalok/harmonika/mohaespafrany.pdf
Elsőre így sikerült.Petyus [ 2014-10-28 16:16 ]

Moha és Páfrányról ez jobb:
http://youtu.be/1K7UhLctj7I
Itt eredeti magasságban szól.
A többi felvételen majdnem egy fél hanggal magasabb, gyaníthatóan azért, mert 24 kép/sec-es eredetiből lett átkonvertálva 25 kép/sec-re.Máté Péter [ 2014-10-27 10:42 ]

Nagy Róbert e-mail címe:

roberto3311@freemail.huNémeth János [ 2014-10-26 14:09 ]

Kedves Róbert! A kottázás megoldható, esetleg akkord jelekkel is.. Azt, hogy melyik hangon kezded, tőled függ, vagy attól, aki énekli, milyen hangot tud lent és fent még jól kiénekelni.
Egy vicc erről: a vendég kérdezi a cigányt: el tudod húzni ezt a nótát A durban? Természetesen... és C durban: Természetesen... és D-ben? Akkor nem, mert akkor ebédelünk....
Természetesen csak e mail cím ismeretében tudom küldeni. Üdv. JánosNagy Róbert [ 2014-10-22 15:11 ]

Sziasztok! Szeretném megtanulni ezt a 2 dalt kezdő harmonika szinten. Ha valaki letudná kottázni nekem, nagyon megköszönném. vagy legalább, hogy melyik hangon kezdjem el.
Bor, dal, csók
Moha és páfrány
Köszönöm előre is.

https://www.youtube.com/results?search_query=bor+dal+cs%C3%B3k

https://www.youtube.com/watch?v=lNVrEAv9eIw

Bárány Mihály [ 2014-10-17 13:08 ]

Royalstandard capella-hoz kersekA billentyűt.
Üdv: bárány!
Zoli [ 2014-10-16 20:03 ]

Kedves János!
Ha kapnék egy képet a billentyűről, esetleg tudok segíteni. Olyan kép kellene, ahol egy mérőszalag mellett van lefényképezve, hogy lássam a pontos méretet. A képet a zobal@freemail címre kérném. Üdv! ZoliNémeth János [ 2014-10-16 13:52 ]

Kedves Petyus! Köszönöm a gyors reagálást... Gondoltam már én is erre a megoldásra, de ha jól emlékszem, a "D" billentyűvel más gond is van, nem elég hajlítgatni (aki "bütykölte", valamit forrasztott is rajta, egy darabig állta is a sarat, de aztán ismét megemelkedett...), ezért gondoltam a cserére...
Különben én vagyok az, aki pár éve a Zsuravli és egyéb orosz dalok szövegével kapcsolatban e mailezett Önnel. Igaz, sokkal nem jutottam előbbre, mert kiderült, hogy a neten levő szöveg sok hibát tartalmaz, e miatt a forditása is rettentően nehéz...A harmonikától függetlenül már akartam e témában írni, de azt hiszem ez a fórum nem kifejezetten erről szól... Csak annyit: ha valahol megtalálható az originál szöveg, nagyon örülnék neki (pyracantha@freemail.hu)
Üdv. JánosPetyus [ 2014-10-16 12:32 ]

Ha csak összevissza állnak a billentyűk, azt be lehet állítani. A klapnik nyelét kell megfelelően meghajlítani. Célszerszám nem árt.Németh János [ 2014-10-15 22:13 ]

Kedves Fórumozók!
Bontott harmonika alkatrész iránt érdeklődöm...Van egy 96-os, 9+5 váltós régi Weltmeisterem (a 6o-as években vettem használtan), még használható állapotban , de a billentyűk már eléggé össze-vissza állnak. Konkrétan: az alsó "D" és a mellette levő "Esz" féllhang billentyüje eléggé kiemelkedik a sorból, az egyiket már "bütíykölte" egy "hozzáértő", de nem sok köszönet van benne. Medfigyeltem, hogyan kell szétszedni - videó is van róla - , dehát kellene alkatrészként ez a két billentyű. Van-e erre megoldás, ill. tudna-e valaki segíteni?!
Üdv. JánosIstvan [ 2014-10-10 21:15 ]

Petyus! Köszönöm.

Petyus [ 2014-10-10 16:37 ]

István!
Egyszerűbb, mint gondolnád.
Belülről számítva a 2. gombsorban középtájon van egy homorú felületű gomb. Az a C hang. Attól lefelé: F B Esz Asz Desz Gesz, felfelé G D A E H Fisz tovább is van, de az már csak mechanikai varázslat, ismétlés.
Ha megnézed, hogy melyik gomb melyik klapnit nyitja, akkor a vastagabbik sípgerendára való sípok helyét be tudod azonosítani. A vékonyabbik sípgerendán ugyanilyen sorrendben vannak a sípok, csak azok oktávokkal magasabbak.Istvan [ 2014-10-10 07:50 ]

Ráadásul itt is van két regiszter...
A hangszer egy Weltmeister 80 basszusos. ( mint http://olx.hu/hirdetes/harmonika-weltmeister-sibylla-brand-ID1UAaj.html alsó képen, csak fém regiszter billentyűkkel)
Istvan [ 2014-10-10 07:37 ]

Szépen haladok a lent írt harmonika felélesztésével (köszönet a segítőknek). Viszont bele futottam egy újabb problémába. Szegény hangszert a padláson tárolták, és a hőségtől lepotyogtak a sípok. Jobb oldalon nem is okozott gondot vissza építeni, viszont a basszus oldalon (még) nincs tapasztalatom, hogy melyik gomb lenyomásával minek is kell szólnia. Mármint milyen hangu sipoknak.
Szász Szabolcs [ 2014-10-03 23:39 ]

Kedves harmonikások! Szeretettel értesítek mindenkit, hogy megjelent a legújabb magyar kottás album harmonikára. Már megtalálható a boltokban és megrendelhető az interneten.
Részletek a Zeneműkiadó honlapján:

http://www.kotta.info/hu/product/14923/SZASZ-SZABOLCS-Tanczene-harmonikara

vagy letölthető digitálisan (paypal-os fizetés ellenében):

http://www.kotta.info/hu/product/D14923/SZASZ-SZABOLCS-Tanczene-harmonikara

További részletek a honlapomon:

http://szasz-szabolcs.yolasite.com/Anti [ 2014-09-24 07:29 ]

https://www.facebook.com/pages/Orosz-Zolt%C3%A1n-harmonikam%C5%B1v%C3%A9sz-wwwzoltanoroszcom/103851183026033?fref=nf
Aki megteheti Jöjjön el!lucos [ 2014-09-22 21:13 ]

Köszönöm szépen Petyusnak és Józsefnek az információt.
József, írtam emailt.Scheigl József [ 2014-09-22 14:27 ]

Szia Lucos!

Heves megyében /Kompolton /lakom.
A környéken én javítok harmónikát, Csámpai Karcsi is nekem szól ha már ő ne boldogul vele.
E-mail: accordeon@gmail.hu
Tel.: 06 70 408 6627.
Üdvözlet, JózsefPetyus [ 2014-09-22 09:36 ]

Hevesben nem tudok, de nem túl messze, Pásztón van a Dudás András.
http://dudasandras5.wix.com/dudasharmonika
lucos [ 2014-09-21 21:28 ]

Kedves Fórumozók!
Tudnátok ajánlani Heves megyében valakit, aki harmonika javítást vállal? Előre is köszönöm a segítséget.busa imre [ 2014-09-14 16:30 ]

kis segitség,,,Solton ms4 hangmodult nem tudom összehozni a wermona midis harmonikámmal kérdésem mi kel még hozzáDávid [ 2014-09-14 13:21 ]

Tisztelt Boros József Attila! Tudomásom szerint Törökszentmiklóson Molnár Józsibácsi foglalkozik javítással .
Elérhetősége : 20/993 5494Boros József Attila [ 2014-09-14 09:31 ]

Tisztelt harmonika barátok!Annak az úriembernek szeretném megtudni a pontos címét aki TÖRÖKSZENTMIKLÓSON foglalkozik javítással aki tud kérem segítsen,előre is köszönöm. email :borosgarten@freemail.huBárány Mihály [ 2014-08-30 18:05 ]

Tisztelt István!
Nem gondoltam hogy,ilyen nagy a baj, arra gondoltam,hogy a csatok ill.
egyéb felületi kopások kijavításáról van szó.
Sikeres javítást!
űdv: bárány!Zoli [ 2014-08-29 23:10 ]

Kedves István!
Nem akarom elkedvetleníteni, de valóban annak van igaza, aki azt mondja, hogy ne kínlódjon vele. A munka és az anyag költsége több lesz mint a valós piaci érték, ráadásul még az is lehet, hogy nem fog igazán jól sikerülni. Ezt a celluloid - gyöngyház borítást a gyárakban speciális gépeken, gyakorlott szakemberek készítik, házilag nem lehet utánozni. Ha elfogad egy tanácsot, sokkal egyszerűbb egy ugyanilyen színű és márkájú, de jó állapotban lévő harmonikát venni. Üdv! Zoli.István [ 2014-08-29 21:49 ]

Sokan mondják, hogy ne kinlódjak vele. De ez nekem kihívás. Lehet, a fejemben a fogaskerekek kuszálódtak össze, de műszaki téren ha egyszer bekattan valami, akkor azt megvalósítom. :-)
István [ 2014-08-29 21:44 ]

Tisztelt Mihály!

Köszönöm a segítő válaszát. Sajnos ez most nem járható út. Ez a hangszer egy 5 regiszteres 80 basszusos öreg Weltm. A cirmos piros celluloid foltokban levált, és eredetihez hasonló állapotba szeretném hozni. Közben a neten találtam okosságokat. Acetonba áztatni a celluloid táblát 3-4 óra hosszat, majd a megpuhult celluloidot rásimítani (esetleg vákumozni) a hangszer fa vázára. Gondom, hogy csak 20 centiszer 40 centis darabokat árulnak az ebay-en, ahol meg lenne nagyobb darab, ott a minimális rendelés 50 kiló (szorozva 15 dollárral)Petyus [ 2014-08-29 10:03 ]

Weltmister biztos nincs, hacsak nem az Adiads-hoz hasonló megtévesztés céljából nem csinált ilyet valaki. De ha már megtévesztés lenne, akkor több motivációt látnék egy Scadnalli vagy egy Paulo Soproni "márkanévben".Laci984 [ 2014-08-28 20:13 ]

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, létezik-e olyan harmonika, melynek a márkája: WELTMISTER, E nélkül, tehát nem Weltmeister.
Előre is köszönöm a segítséget!Bárány Mihály [ 2014-08-28 19:37 ]

Tisztelt István!
Az autók metálfényezésének legfelső fedőrétege átlátszó műanyag lakk, amit legutoljára visznek fel, ha jól emlékszem két komponensű, plusz hígító. Emennyiben van festő ismerőse akkor ezzel több réteggel megoldható, azonban nem feltűnő helyen kipróbálni, hogy a mű!anyagot nem oldja-e, nem valószínű. Szaküzletekben spray formában is elkészítik.
Üdv: bárány!István [ 2014-08-28 15:32 ]

Kedves harmonikás barátaim!
Abban kérnék segítséget, hogy a hangszert borító celluloidot hogyan lehet javítani, illetve ujra elkészíteni a borítást? Hol lehet alapanyagot beszerezni hozzá? Mert kínából 150 kiló a legkisebb mennyiség... :-)
bandi [ 2014-08-27 20:37 ]

Kedves Zoli!

Még egyszer köszönöm szépen, igyekszem kigyakorolni. Lesz mit. (:
Minden jót!
Üdv:
bandiZoli [ 2014-08-26 18:27 ]

Kedves Bandi!
Elkészült a kotta, feltettem az" iskola kezdőknek" oldal képgalériájába, "eredeti méret megtekintése" feliratra kattintva megjelenik nagyban, ki is lehet nyomtatni. Nem ragaszkodtam az eredetihez, de én kb így játszom és ez volt a kívánság. A kb azt jelenti, hogy az elfogyasztott italokkal fordított arányban ragaszkodom a leírtakhoz. Ezt hívják előadói szabadságnak. Biztosan vannak akiknek még ez sem igazán jó, de az ízlések és a pofonok sohasem lesznek egyformák. Üdv! ZoliPetyus [ 2014-08-26 11:43 ]

Már az egyszerűsített verzió van fent, ami még mindig nem elég egyszerű nekem, de úgy gondolom, hogy ha ezt sem tudom kigyakorolni, akkor sose tanulok meg harmonikázni.Petyus [ 2014-08-23 15:45 ]

Finomítottam rajta, de nem tudom eljátszani, mert néha nagyon távolra kell nyúlni a basszusgombokon. További egyszerűsítés látszik kívánatosnak.bandi [ 2014-08-22 21:07 ]

Petyus, köszönöm szépen!
Zolibácsi, Neked is köszönöm,hogy időt szakítász rá, kíváncsian várom.
Üdv:bandiPetyus [ 2014-08-22 17:37 ]

Bandi!
Elsőre ezt sikerült összehoznom, de még reszelek rajta, meg be fogom írni az akkordokat betűvel is:
http://www.terrasoft.hu/kultura/kaboca/dalok/harmonika/enneka.pdf
Zoli [ 2014-08-22 14:43 ]

Kedves Bandi!
Amint lesz időm, kidolgozom a darabot, de most eléggé el vagyok foglalva így nem ígérem a közeli napokra. Igyekezni fogok.Addig is annyi, hogy ez így még zongorán sem az igazi, gondolom egy jó zongorista sem így játszaná, csak ha nagyon ragaszkodna a kottához.Ha találsz egy felvételt egy cigányzenekartól, azt érdemes inkább lefülelni, mert azt "látatlanban" is állítom, hogy nem egészen így játsszák. Üdv! Zoli.bandi [ 2014-08-21 16:41 ]

Kedves Zoli!

Az "Ennek a kislánynak" kezdetű nóta tanulása kapcsán merült fel bennem pár kérdés. Amennyiben időd és kedved engedi, szívesen olvasnám, hogy Te hogyan
oldanád meg. (A kotta a lenti linken elérhető).

A zongora letétet olvasva egyértelmű, hogy a balkéz szinte csak basszus
menetet játszik (hol egy szólamban, hol oktávban), a jobb kéz pedig hozza a
harmóniákat a dallammal együtt.
Kis kompromisszumokkal ezt szinte egy az egyben le is tudnám játszani harmonikán, viszont valahogy így "nem az igazi". Megoldhatónak látszott az is,
hogy a balkézben alap+akkord, jobb kézben pedig az akkord dallammal, így
viszont túl tömör volt a hangzás.
A kérdésem az lenne, hogy Te személy szerint hogyan osztanád el a
harmóniákat a jobb és bal kéz között ebben az esetben?

http://kepfeltoltes.hu/view/140821/
ennek_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Válaszodat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
bandiJózsef [ 2014-08-12 08:40 ]

Köszönöm a kottát.József [ 2014-07-30 16:32 ]

Kedves Harmonikások!
Nagyon örülnék, ha valaki el tudná küldeni a Párizsban szép a nyár kottáját.
hajozsef@freemail.huTbtbt [ 2014-07-15 22:12 ]

Valaki nem tud harmonika tanárt debrecenben vagy környékén?Zoli [ 2014-06-26 23:18 ]

Kedves Peti!
Véleményem szerint itt az a kérdés, hogy eladni akar, vagy csak árulni.Hogy mennyit lehet kérni az másodlagos. Először a VEVŐT kell megtalálni, aztán lehet tárgyalni az árról. Ha valaki túl magas árat szab, még az esetleges érdeklődőket is elriasztja. Vegyük tudomásul, hogy ma a legtöbb embernek nem harmonika vásárláson jár az esze, hanem megélhetési gondjai vannak. Üdv! Zoli.Petyus [ 2014-06-26 10:19 ]

Állapottól függően 20000-40000Ft között szoktak kérni érte.
Pl. itt is van egy eladó:
http://www.ebay.com/itm/Vintage-Collectible-Soviet-TULA-202-Accordion-harmonica-with-case-/251543287183?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a9125f58f
Nekem van hasonló, de ha egy jó hangú konverterbasszusost találnék olcsón (nemrég láttam egyet de elszalasztottam), akkor vennék.Peti [ 2014-06-25 21:16 ]

Segítséget szeretnék kérni.
A családban ránk maradt egy ilyen harmonika.
Érdeklődnék,hogy milyen értéket képvisel.
Működik,dobozában.

ttp://kepfeltoltes.hu/view/140625/10411810_675985975782335_4853906206179384067_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/140625/10488395_675986272448972_5141008585806057576_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/140625/10505432_675986472448952_2356318744452190940_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpgZoli [ 2014-06-22 23:57 ]

Kedves Olivér!
Ha látnám a belsejét, hallanám a hangját, akkor viszonylag pontosan meg tudnám mondani a javítás költségét. Látatlanban 10 - 50.000 - ig mehet az ára, attól függően, hogy milyen és mennyi munka, valamint alkatrész kell a rendbetételhez. És persze az sem mindegy, hogy ki vállalja és milyen határidőre.Üdv Zoli.Olivér [ 2014-06-20 16:33 ]

Köszönöm szépen a választ.

A harmonika 3 kórusos, minden hang szól a billentyű lenyomásával, húzásra és tólásra. Az alsó C, F valamint az utolsó C, D, E hangoknál hallatszódik valami kis félrecsúszás. De alig észrevehető. A sipnyelvek jók, nincs egy se eltörve, sőt montható hogy kifogástalan állapotban vannak (nincs rajta rozsda). Viszont a bőrök néhol hiányoznak, vagy egy kicsit elgörbültek.
A bal kéznél a gombok lenyomásával, a C hang körül majdnem mindegyik hang kicsit féle van csusztatva (elég rosszul szólnak). A kérdésem a következő: Érdemes lenne felújittatnom, vagy ne is bajlodjak vele. Megéri feújitani, vagy nem?Zoli [ 2014-06-20 12:37 ]

Kedves Olivér!
A két L betűből nem ugrik be semmi ( talán Bella Donna ? ) állapotát elnézve 70 -80 évesre saccolom a korát, szinte kizárt, hogy jó a hangolása és valószínűleg kopognak a "klapnik" . Két vagy három kórus lehet a diszkant oldalon. Értéke valahol 5 és 15 ezer között lehet, mert a szükséges javítás költséges lesz.
Ha tökéletes állapotban lenne, akkor sem érne többet a jelzett maximumnál, mert 20 - 25 között jobb állapotú 80 -ast lehet venni, lényegesen újabb kiadásban. Üdv! ZoliOlivér [ 2014-06-19 17:13 ]

Hello.
A mai nap rábukkantam egy harmonikara 80 baszus, fából készült, jó állapotban van. Nem tudom, hogy milyen a márkája, le van szedve a felirat róla. Nem tudom mennyit érne. Itt van pár kép róla:

http://kepfeltoltes.hu/view/140619/F_nyk_p0048_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/140619/F_nyk_p0049_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/view/140619/F_nyk_p0051_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nagyon megkösszönném a segitségeteket.Réczicza István [ 2014-06-12 20:03 ]

Sziasztok!Legyetek szivesek segiteni.Képzeljétek.hogy jártam a harmonikéval.A legjobb zenész kollégámnak kölcsönadtam,és ahogy elővettem egy kis gyakorlásra,akkor vettem észre,hogy hiányzik 3 db basszusgomb róla.Nem tudom,hogy valakinek van-e?A harmonika Hohner verdi 2-es,80 basszusos.Van weltmeisterhez,de az nagyobb átmérőjű.Előre is köszönöm.József [ 2014-06-11 08:25 ]

Kedves Karolina!
Esetenként előfordul mások hozzászólásában is, hogy jó lenne képet mellékelni. Leírok egy egyszerű módszert:
Fel kell lépni a http://www.kepfeltoltes.hu oldalra. Ide egyszerre több képet is fel lehet tenni. A feltöltés végén a "Link a képhez:" szöveg alatti visszakapott sort kell bemásolni ide. Két példa: http://kepfeltoltes.hu/view/140610/103_2338_www.kepfeltoltes.hu_.jpg és
http://kepfeltoltes.hu/view/140611/Most_mulik_pontosan_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
ÜdvözlettelMidis64 [ 2014-06-01 13:42 ]

Üdv!
Az után szeretnék érdeklődni,hogy (elsősorban Budapesten) harmonikákhoz hol lehet alkatrészeket kapni (légszekrényhez javító-díszítő elemek,sípok,stb) ? Sajnos a keresők, max. a szervizek címét dobják ki,ahol persze nem szívesen adnak el alkatrészeket.
Én elektronikus hangszereket javítok,és sajnos itt is ez a helyzet. Elég sok időmbe tellett,mire elértem azt,hogy az alkatrészeket rövid időn belül be tudjam szerezni,elfogadható áron.
A segítséget előre is köszönöm,
Szép Napot Minden Idelátogatónak !Máté Péter [ 2014-05-30 08:27 ]

Kedves Tamás!

Kérlek használd a böngésződ keresőjét, már volt sok válasz erre a kérdésre. Továbbá olvasd el a "vásárlási tanácsok" topicot.

Minden attól függ, hogy mennyi pénzt és szorgalmat áldozol rá. Írj egy árat, azt hogy hány éves vagy és hogy van e zenei előképzettséged, és akkor már többet tudunk segíteni.

Üdv. Máté PéterTamás [ 2014-05-29 17:57 ]

Sziasztok!

Sok-sok évvel ezelőtti vágyam, hogy megtanuljak harmonikázni újra előjött belőlem, az utóbbi napokban teljesen ráálltam a témára. Folyton hirdetéseket nézegetek, tudnátok segíteni abban, mik a legfontosabb szempontok amik alapján érdemes megvenni egy harmonikát? Márka, ár, de igazából mindenre kíváncsi vagyok!

A választ/válaszokat előre is köszönöm! :)Petyus [ 2014-05-29 10:38 ]

Kedves Karolina!
Ha máshová sikerül beilleszteni a képeket és ide elküldeni a linkjét, úgy is jó.
Amúgy képek nélkül is sok minden kiderül.
Meg kell nézni a hangszert, mi van ráírva, ha több felirat is van rajta, akkor az mind érdekes lehet. Meg kell számolni a billentyűket, gombokat, regiszterváltókat, esetleges egyéb kezelőszerveket.
Ha a regiszterváltókon vannak pöttyök vagy feliratok, akkor az is sokat elárul.Karolina [ 2014-05-29 10:31 ]

Sziasztok! Apósom kapott régen harmonikát, de nem használja ezért szeretné eladni, de semmit nem tud róla és ebben kérnék segítséget, hogy meg tudjuk hirdetni. Szerettem volna képeket küldeni, de nem tudtam ide beilleszteni. Ha ezt valamilyen módon lehetséges lenne megoldani nagyon megköszönném. Előre is köszönöm, KarolinaBárány Mihály [ 2014-05-28 15:51 ]

Tisztelt Harmonikások! Valakinek van-e egy Royal Standat harmonikához egy "A" billentyűje. Nyugdíjasként nosztalgiából vettem egy 80-as harmonikát, sajnos csak erre tellett, hangoltattam, a jobb kéz billentyűi elég gatyák a felfeszígetés miatt, az A billentyű a tövénél barbár módon ragasztott. Esztétikailag más probléma nincs, de a hiba miatt mechanikailag a jobb kéz nem tökéletes.A hangja se nagyon jön be nekem, olyan lakodalmas szintű, de ez van.
Üdvözlettel: bárány!kkk [ 2014-05-14 11:36 ]

Legyen szép napotok Nektek!NAGYON JÓ AZ OLDAL!ÜDV:KKKMáté Péter [ 2014-05-07 09:00 ]

Szia Judit!

Feri bácsi elérhetőségei:

1081 Rákóczi út 61.

+361-333-13-06
+3630-911-61-09

Üdv. Máté PéterJudit [ 2014-05-06 21:32 ]

Kedves Zoli!
Először is köszönöm a választ. Lehet, hogy nem fogalmaztam pontosan: a "hangzásilag rendben van" kifejezésem arra vonatkozott, hogy a többi billentyűvel nincs ilyen probléma, azok egy szintben vannak, nem emelkedik ki a többi közül és tökéletesen szólnak. Még egyszer köszönöm a választ és a szakember ajánlatot is, meg fogom őt keresni. Minden jót kívánok a honlap valamennyi használójának. Üdvözlettel: JuditZoli [ 2014-05-06 19:44 ]

Kedves Judit!
Az említett hiba már a vásárláskor is fennállt? Akkor hogyan lehet, hogy "hangzásilag rendben van"?
A régi harmonikák javítása illetve véleményezése mindig lutri, mert néhány száz Ft -tól akár néhány tízezerig is terjedhet a javítási költség. Budapesten Juhász Ferenc az elismert szakember, ha elvállalja akkor jó hangszer lesz belőle. Kérdés, hogy milyen összeg lesz a vége. ezt látatlanban még megtippelni sem lehet. Üdv! Zoli.Judit [ 2014-05-05 22:15 ]

Kedves Fórumozók!

Négy évi gyermekkori zongora tanulás után felnőttként elhatároztam, hogy szeretnék megtanulni harmónikázni a saját magam (és a családom) szórakoztatására. Első lépésként elhatároztam, hogy veszek egy használt hangszert. (Csak ez fért bele a családi költségvetésbe.) Nagyon hosszú ideig tartó nézelődés, utána olvasás, járás és meghallgatás után első látásra és hangzásra beleszerettem egy 120 basszusos vintage Hohner Tango III. harmónikába. Sajnos azonban a tokjában történt több évtizednyi porosodáson túl olyan hibája is van, hogy három fehér billentyű kiemelkedik a többi közül és emiatt nem is szól. Hangzásilag egyébként úgy tűnik rendben van a többi, a fújtató nem lyukas, de ehhez inkább szakértő kellene. Hogyan lehetne megjavítani ezt a hibáját? Vagy csak és kizárólag mesterre lehet bízni? Ha igen, kit javasoltok? A hangszer Budapesten van. Bár a neten én is utána néztem, de mivel ti jobban értetek hozzá, kérlek adjatok tanácsot. Hova vigyem, kb. mennyibe kerül egy teljes átvizsgálás, ill. ennek a hibának a javítása? Tudom, látatlanban nem sok mindent lehet mondani, de azért a válaszokat előre is köszönöm. Üdvözlettel: JuditMáté Péter [ 2014-04-25 20:11 ]

Szia Midis64!

Kérlek használd a böngésződ "keresés" funkcióját.
Keress az oldalon a "polír" szóra, már voltak hasonló kérdések, és ott megtalálod a válaszokat.

Amúgy személyes vélemény, hogy lehet használni szilikon spry-t ill. babaolajat.

Üdv. Máté PéterMidis64 [ 2014-04-25 20:02 ]

Üdv,és szép napot !
Fiamnak nem rég vettünk egy 120-as Weltmeister (HarmonikaWerke-Küngenthaler gyártású) ,nem mai darab harmonikát.Szép a hangja,egy két apró hibától (amit tudok orvosolni) eltekintve,jó állapotú,fekete hangszer.Egy gondunk van vele: elég matt a színe.
Itt harmonikások között érdeklődöm,hogy mivel lehet fényesíteni,polírozni ezeket a fekete hangszereket,illetve hol lehet itthon kapni ilyen anyagot?
A segítséget előre is köszönöm !Nagy Róbert [ 2014-04-21 12:12 ]

Sziasztok!
Eladnám frissen felújított harmonikámat.
(45.000.-Ft)
http://members.yline.com/~arizona/harmonika/index_diskant_normal.htm
20/8042-888
Nagy Róbert
Keszthely
roberto3311@freemail.hu
Laja [ 2014-04-19 21:19 ]

Szép estét. Az lenne a kérdésem hogy ha a diszkant oldalon a bőr ventileket műanyagra cserélem azok jók lesznek e? Változik- e valamit a hangja vagy nem? A viaszt mivel lehetne keményíteni mert ha meg szárad akkor is elég puha. Persze most jól fogja de később tartós lesz e? És végül viaszoló edényt amivel szépen lehet ereszteni a viaszt lehet- e kapni valahol? Köszönöm Kellemes Ünnepeket mindenkinek. Üdv LajaBalaskó Csaba [ 2014-04-14 22:40 ]

Üdvözlőm!
Weitmesiter stella 120-as harmonikához keresek basszus váltó billentyűt!
HA valaki tudna segíteni azt meg köszönném !
bcsabi123@citromail.huZoli [ 2014-04-14 19:55 ]

Kedves Peti!
A leírt jelenséget valóban a szíj, illetve a csat okozza, ha magasabban kopik akkor rendszerint az ing, vagy a mellény gombja. Javítása úgy történik, hogy a sérült csíkot levesszük, és helyére új, úgynevezett kalikó csíkot ragasztunk, még mielőtt kilyukad a légszekrény.
Lehet rakni a szíjra valami puhább anyagból ( pl. plüss ) varrott "csövet" ami védi a kalikót a csat koptató hatásától. Vagy lehet készíteni ( készíttetni) a hátsó részre egy védő takarót ami a teljes légszekrényt takarja, így mindenféle koptató hatást kiküszöbölhetünk. Üdv! Zoli.Peti [ 2014-04-14 10:41 ]

Kedves Zoli!

A napokban azt vettem észre, hogy a (96 bőgős Welmeister Gigantilli 4) harmonikám légszekrényének belső fekete éle alul lekopott kicsit. Sejtésem szerint a szíj érhetett hozzá, és játék közben az dörzsölhette ki, de nem tudom pontosan mi okozta.
Félek, hogy ha tovább kopik majd kilyukadhat a bőr is. Mivel tudnám a kopott részt eltüntetni, megerősíteni, retusálni, vagy mit tegyek, hogy ne dörzsölődjön tovább?
Igazából zavar is a kopásnyom, valamivel jó lenne befesteni, hogy ne látszódjon.

Köszönettel:
PetiZoli [ 2014-04-13 07:11 ]

Kedves Géza!
Az "iskola kezdőknek" c. oldalon van egy képgaléria, ott van egy kép a kis harmonikák basszus oldali gombjainak elrendezéséről. Üdv! Zoli.Szert Géza [ 2014-04-12 22:59 ]

hozzám került egy Weltmeister gyerek harmonika.
Teljesen kezdő vagyok nem igazén értek hozzá .
2 sor basszus gomb van rajta, 12 db .
Nem találok semmilyen leírást róla. kérem valaki segítsen.

Zoli [ 2014-04-12 00:00 ]

Elnézést egy L betű kimaradt. Helyesen:www.harmonika-realtimex.blogspot.comZoli [ 2014-04-11 23:54 ]

Kedves Rozália!
Országunk egyik legnagyobb gyűjtője Szanyi István, vele kellene felvenni a kapcsolatot. Honlapja:www.harmonika-reatimex.blogspot.com Ott valószínűlegmegtalálható az egyéb elérhetősége. Üdv! Zoli.Várszegi Rozália [ 2014-04-11 14:00 ]

Gyüjtők figyelem! Eladó egy nagyon régi bandonion gombos kiharmonika.Ára:30000 ft.Megtekinthető Pécsen.Tel:06205688171Zoli [ 2014-04-10 23:51 ]

Kedves Gábor!
A fújtató házilagos készítése meglehetősen nagy feladat, nem javaslom. Fém sarkokat Molnár Józsinál lehet beszerezni :+3620/ 523- 8046. Ő vállal fújtató készítést is. Üdv ! Zoli.Nádas Gábor [ 2014-04-10 14:44 ]

Szeretnék tanácsot kérni harmonika felújításhoz. Csak a játék végett vettem egy öreg verdi harmonikát, szerencsére van egy működő atlantikom is. Szeretném újra hajtogatni a fújtatót is ami elméletileg megoldható házilag. Szívesen kicserélném a sarokvédőket. Hol tudok ilyet beszerezni? Tulajdon kép más alkatrészek is jól jönnének majd idővel. Pl ventil.Petyus [ 2014-04-08 18:25 ]

Laja!
Itt megmutatják szép lassan:
http://youtu.be/qNrtJjtXdVM
A többi videót is érdemes megnézni:
http://www.youtube.com/user/jakob73100/videoskkk [ 2014-04-07 17:46 ]

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK NEKTEK ÉS SZERKINEK!KKKPetyus [ 2014-04-06 23:39 ]

Itt jobban látszik, egyszerre mutatja a nyomott (zöld) és húzott (piros) hangokat:
jobb kéz:
http://members.yline.com/~arizona/harmonika/index_diskant_normal.htm
bal kéz:
http://members.yline.com/~arizona/harmonika/bass_4_reiher.htmPetyus [ 2014-04-06 23:25 ]

Ez egy Zupan Juwel IV D, itt van róla írva pár dolog:
http://www.zupan.it/de/zupan/harmonika.htm
A stájerharmonikákról pedig itt:
http://de.wikipedia.org/wiki/Steirische_Harmonika
Itt pedig sokféle stájerharmonika hangrendszere hasonlítható össze:
http://www.hyperbox.org/jpascher/privat/chord-displ/index.htm
A helikonbasszus extrém nagy méretű basszus-sípokat jelent, amely egy rézfúvós basszushangszerről kapta a nevét.
A stájerharmonika basszusgombjainak kb. a fele ad basszushangot, másik fele akkordot ad, éspedig felváltva, egy basszus, egy akkord.
Húzásra és nyomásra különböző hang, illetve különböző akkord szól.
A diszkant oldal még ravaszabb, ugyanis a húzásra és nyomásra azonos billentyűvel szóló hangpárok minden oktávban másképpen vannak összepárosítva.Zoli [ 2014-04-06 10:00 ]

Kedves Laja!
A helikon basszus azt jelenti, hogy csak az alap- és a terc - sor szól, az akkordok némák maradnak, hiába nyomjuk le a gombot. Ezáltal a fúvós zenekar helikon tubájának (innen az elnevezés) hangzását utánozza a basszus oldal. A jelzett videón egy Zupan harmonika szól ( jelzem nagyon jól ) amelynek alapból helikon basszusa van, tehát eleve nincsenek rajta akkord gombok. Viszont a játékos nagyon ügyesen helyenként két hangot fogva, pótolja az akkordot ott ahol ez szükséges. Üdv! Zoli.Laja [ 2014-04-06 06:56 ]

Szép napot mindenkinek. Valaki meg tudná nekem mondani hogy a Helikon basszus miben különbözik , miben más , milyen hangolása van? Valamint azok a gombosak amelyiken 8- 15 basszus van azok milyen hangolásúak? https://www.youtube.com/watch?v=AZwCxTEQUTE
Erre gondolok. ÜdvKKK [ 2014-03-25 04:39 ]

Nagyon jó az oldal:-)gratula:-)KKKsipospeti [ 2014-03-19 19:04 ]

Sziasztok!

Köszönöm szépen! Megnézem, hátha sikerül megfejteni.

Petyus!

Egyszerűen csak megtetszett! Ennyi.

Köszönöm szépen!

Üdv spMáté Péter [ 2014-03-19 16:47 ]

Sziasztok!

Youtube Beállítások menüpont alatt (kis fogaskerék), Sebesség felirat, ott lehet állítani 0,25 a leglassabb.

Nem a legjobban kivehető próbálkozni kell!

Üdv. Máté PéterPetyus [ 2014-03-19 11:05 ]

Nem skálát játszik, hanem annál kissé bonyolultabb ujjgyakorlatot.
Ebben a tempóban én sem tudom lefigyelni, de ha szükséges lenne, akkor letölteném a videót és lejátszanám olyan programmal, amivel lehet lassítani.
Valaki mesélte, hogy újabban a YouTube lejátszásnak is van olyan lehetősége hogy állítani lehet a tempót, de én olyat nem találtam eddig.
Amúgy nem tudom, miért lehet fontos tudni hogy mit játszik és hogyan.sipospeti [ 2014-03-18 20:51 ]

Sziasztok!

Ha valaki járatos az alábbiakban, segítsen lszv!

Belinkelek egy vidót ahol egy hangszert mutat be egy férfi.
Szerintem kb ugyan azt a skálát játsza minden regiszterrel.

http://youtu.be/4FF6Rujbi_A

Nem tudom pontosan kiszedni a skála hangjait és az ujjrendet.
Segítsetek ha tudtok!

Köszönettel
spMáté Péter [ 2014-03-17 16:55 ]

Kedves Ricsi!

Hát ha így kopogtattál minden hova, akkor nem is csodálom, hogy egy ajtó sem nyílt ki.

Nekem van egy 50 éves autóm!. De nem mindegy, hogy Trabant vagy Ferrari!

Szóval néhány dolgot írjál le róla: gyártmány, mekkora a hangterjedelme (? billentyűs) dinamikus? hangszínek? kimenetek? esetleg 1-2 kép belinkelve, és akkor lehet, hogy tudunk segíteni.

Üdv. Máté PéterSzalai Ricsi [ 2014-03-16 23:08 ]

Jó estét van egy 50 éves szintetizátorom és el szeretném adni de nem tudom h mennyit ér.meg h kinek lehetne ezt eladni egész este azt nézem h hol találok vâlaszt de mèg nem kaptam remèlem h valaki tud nekem ebbe segíteni köszönömsipospeti [ 2014-02-28 15:43 ]

Máté Péter!

Köszönöm szépen!

Üdv spMáté Péter [ 2014-02-27 16:11 ]

Szia sipospeti!

Van sok lehetőség:

1) Molnár József (hangszerész) +36 20 523 80 46

2) Móger Péter http://www.harmonikamoger.hu/hu/javitok/harmonika-szerviz

3) Stolcz József
http://www.stolczharmonika.hu/elado-harmonikak

A három közül valamelyik helyen biztos, hogy találsz.

Üdv. Máté Pétersipospeti [ 2014-02-26 22:38 ]

Kedves Harmónikások!

96 bőgős, 37 billentűs hangszerhez keresek tokot, koffert.
Lehető legjobb minőségben, állapotban, esetleg lehet új is.

Segítsetek ha tudtok!

Köszönettel sp

petersipos@freemail.hu
móric [ 2014-02-25 20:13 ]

itt aztán tényleg lehet társalogni.........Kálmán [ 2014-02-19 13:58 ]

Viktória, Borsini konverteres gombos harmonikát keresek 120b ha valaki tud segíteni megköszönöm!!Sándor [ 2014-02-16 19:42 ]

Kedves Petyus!

Igen, ilyenre gondoltam, mint a videón van.
Köszönöm szépen a linket, hasznos dolgok vannak ebben az irományban!Zoli [ 2014-02-15 23:05 ]

Kedves József!
Az Arietta IN valóban két kórusos, tehát egy alapsor és a tremolo sor van benne, a középső váltó a tremolo+alap, a két szélső az alapsor. Hangolása normál, a tömör hangzás a jól megoldott akusztikai tervezésnek köszönhető, és persze a Hohner sípoknak. Aki szívesen használja a müzettes (hivatalosan tremolo) hangzást, annak nem fog hiányozni a harmadik kórus. Üdv! Zoli.József [ 2014-02-15 21:03 ]

Kedves Zoli!
A Hohner Arietta IN harmonikáról szeretném kérdezni, hogy valójában hány kódusos és milyen hangolású?
A fényképen látom,hogy 3 váltója van és 2 pont van rajta,mintha 2 kórusos lenne, de a youtubon meghallgatva olyan szép és telt hangja van,mintha 3 kórusos lenne.
Előre is köszönöm a válaszod.
JózsefPetyus [ 2014-02-14 16:53 ]

Sándor!
Ebből lehetne okosságokat átmenteni a harmonikajátékra:
http://www.musicart.hu/agoston/kontraiskola/Petyus [ 2014-02-14 16:38 ]

Kedves Sándor!

Még egy ilyet is találtam, egészen hitelesen megszólal:
http://hmonghot.com/QWpNSW9XdVJuLU0z
Itt ugyan megvan a 2 hegedű mellett a brácsa és a bőgő is, de egy harmonika is dúsítja a hangzást. Ha ügyes a harmonikás, akkor a többiek nélkül is tud olyat húzni, ami alkalmas lehet tánc gyakorláshoz.Petyus [ 2014-02-14 15:19 ]

1. Igen. Ha nem lehet, akkor újat kell csinálni. De többnyire lehet.
Nem kiegyenesíteni kell, hanem annyira meggörbíteni, hogy a síp felőli oldala legyen kissé homorú, hogy egy picit nyomja a lyukat. Ehhez fel kell tekerni tök tömören.

2. Ha lesz több időm, megpróbálom lefigyelni hogy mit csinál.Sándor [ 2014-02-13 21:50 ]

Kedves Petyus!

Köszönöm válaszod!

1. Ha jól értem, akkor le kell szednem, kiegyenesítenem, majd visszaragasztanom a hibás ventilt?

2. Van hagyománya, nem régi, mert csak a XX. században kezdődött, de van. Népzenei iskolákban tanszéke van a népi harmónikának. "A magyar nép körében nem vált igazán hagyományossá, de szórványosan mindenütt jelen van." Úgy tudom, leginkább az erdélyi (pl. kalotaszegi) népzenére jellemző. Belinkelem a legutóbbi felvételt, amit láttam, sajnos nem túl jó minőség, de hirtelen ez jut eszembe:
http://www.youtube.com/watch?v=DMg8Xi0gI0c
Itt a harmónikás egyszerre látja el a bőgős és brácsás feladatát, nem játszik dallamot.
És itt egy másik, ebben van némi dallam is:
http://www.youtube.com/watch?v=StCZ_EUvov8
Ez még "gyűjtés"-nek számít, tehát azt mondhatjuk hogy eredeti, még ha nem is olyan típusú zene, mint mondjuk egy citerán elpengetett dal.
A gond csak az, hogy még nem vagyok olyan gyakorlott, hogy a videóról meg tudjam állapítani, hogyan kell játszani. :)Petyus [ 2014-02-13 21:25 ]

1. A ventil (a sípra ragasztott bőrleffentyű) el van görbülve, és nem fedi rendesen a sípnyílást. Javítható házilag.
Ha nyomásra hortyog, akkor a külső, ha húzásra, akkor a belső ventil a ludas.

2. A magyar népzenében nincs hagyománya és irodalma a harmonikajátéknak. Esetleg tanulságos lehet megfigyelni a délszláv, román, szlovák gyakorlatot, hátha valami átmenthető.
Próbálkozni lehet, de arra fel kell készülni, hogy lesznek, akik a próbálkozás jogosságát is vitatni fogják.
Egyszer megpróbáltam végiggondolni, hogy a magyar zenetörténetben mióta létezik olyan zene, ami nem eleve idegen attól a harmóniavilágtól, ami harmonikával játszható, és arra jutottam, hogy kb. a 18. századi, verbunkos elemeket tartalmazó, eredetileg vonós együtteseken fogant daraboktól kezdve látom értelmét próbálkozni.
A magyar népzenei alkalmazás eddig eszembe sem jutott, és példát sem láttam rá, de a vonós düvő-kíséret imitációját meg lehetne próbálni.Sándor [ 2014-02-13 19:43 ]

Kedves Fórumosok!

Két kérdésem volna:

1. Ha a basszus-akkordok közül néhány "hortyog", "szörcsög", az mitől lehet? Ha jól hallom, csak azok, amik egy bizonyos hangot tartalmaznak. Lehetne ezt házilag javítani?

2. A "népi harmónika" technikájáról hol találhatnék részletes információt és/vagy tananyagot? Eredeti népzenét szeretnék játszani (ez kicsit eltér a magyar nótától), de nagyon kevés anyagot találtam, oktatás pedig nincs a közelben... (Érdekelne a szólójáték technikája és az is, mikor zenekarban helyettesíti a bőgőt és brácsát.)

Minden segítséget nagyon köszönök előre is!!

Üdv,
SándorDÁVID [ 2014-02-07 19:44 ]

Üdv mindenkinek.

A farfisa elektro-akusztikus harmonikákról szeretnék bővebb információt kérni. Minden tapasztalat , ismeret érdekel a típussal kapcsolatban. mikor készült? mennyit érnek most ?Petyus [ 2014-02-07 18:02 ]

A tiszta méhviasz is megfogja, de ha gyantás, akkor keményebbre fagy, és ettől jobban is szól, kevésbé nyelődik el a rezgés.Iván [ 2014-02-07 16:22 ]

Köszönöm a receptet. Ezt mind kötelező belerakni, a méhviasz nem elég? Mert az van itthon, de kolofónium, attól tartok nincs. :)Petyus [ 2014-02-07 12:22 ]

Méhviasszal lehet visszaragasztani, akár az eredeti viasz is alkalmas lehet, ha még van ott annyi és nincs nagyon szétszáradva.
Egy orosz szakkönyvben talált "masztyik" recept:
50% kolofónium
40% méhviasz
8% lenolaj
2% terpentin
Hasonló esetben én egy sárga viaszgyertyáról vettem a szükséges anyagot, és egy olyan pillanatforrasztópákával olvasztottam a helyére, amihez rézdrótból hajlítottam egy lefelé szélesedő trapéz formájú pákahegyet.Iván [ 2014-02-07 11:41 ]

Köszönöm a segítséget!
Azóta összeszereltem, de akkor a hétvégén szétszedem megint. Jól értem, hogy ha megtaláltam az A sípot (amelyik kihúzáskor hamisan szól), le kell szednem, hogy hozzá lehessen férni a másik oldalához, mert ott van a repedt fémnyelv? Ezt javítás után hogyan és mivel tudom visszaragasztani? És gondolom akkor ami fémnyelv kívül van, az nem fog hamisan szólni pengetésre, mert a belső felével van csak baj?
Ha sikerül megtalálnom a hibás hangot, jövő héten elpostázom és küldöm a pénzt is, nagyon köszönöm előre is a segítséget!
Üdvözlettel,
IvánZoli [ 2014-02-06 16:26 ]

Kedves Iván!
A probléma nem is olyan egyszerű, mert a basszus oldalon kb 3 -4 oktáv szól és nem tudjuk melyik "A" síp hibás. A javítás menete: szét kell bontani a harmonikát a szegek kihúzásával. Ajánlom a basszus oldal felőli szegeket húzza ki, mert ott van a baj. A kórusokat ki kell venni, általában pár csavar, vagy rögzítő elem kicsavarásával. Nyomja le az A gombot így rögtön látszik, hogy melyik klapni mozdul, tehát azonnal behatárolható, hogy a kérdéses síp hányadik a sorban. Mindegyik kórust szívással fújással meg kell szólaltatni jó esetben rögtön hallható az eltérés. A hibás hangot ki kell venni, tegye borítékba, küldje el a címemre, ( Bali Zoltán 2400 Dunaújváros Szórád M. u. 24.) Ha hangolható akkor megjavítom, ha törött küldök helyette másikat, címet és postaköltséget kérek csak, a sípot ( ha valóban 1 db ) ingyen adom. Üdv! Zoli.Petyus [ 2014-02-06 12:42 ]

Iván!
Ilyen nálam is volt, be volt repedve a sípnyelv, csak sípcserével lehetett javítani.
Ha van zenei hallásod, akkor a szétszedett harmonikában a sípnyelvek megpengetésével elég hamar megtalálod a megfelelő sípot. Ha húzásra hamis, akkor a belső sípnyelvvel van a baj. Ha leveszed a sípot, akkor meg tudod pengetni a belső sípnyelvet is, és akkor hallani fogod, hogy valóban hamisan szól-e. De az is lehet, hogy a repedt sípnyelv a pengetéstől le fog törni. (Én is így jártam.)
Üdv!
PetyusIván [ 2014-02-06 12:23 ]

Kedves Zoli bácsi!

Eddig egy kezdő, 32 basszusos, erősen tüdőbajos harmónikán tanulgattam, de tegnapelőtt megkaptam álmaim hangszerét, ami a mai napon annak rendje és módja szerint el is romlott. Legalább egy hónapig nem is tudom szakértővel megnézetni, és elborzadok a gondolattól, hogy addig nem játszhatok rajta, ezért határoztam el, hogy Önhöz fordulok segítségért, miután korábban már sokat segített nekem ez az oldal.
A hangszer egy 80 basszusos Lignatone Accord III, kb. 25 évig nem volt használva, ennek ellenére meglepően jól működött ezidáig. Most viszont ahogy játszottam rajta, azt vettem észre, hogy hamisan szól a basszus. Közelebbről megvizsgálva a problémát, kiderült, hogy nem mindegyik akkord szól rosszul, hanem csak az, amelyik közepes "A" hangot tartalmaz (ezeket elég gyakran használom). Ha kifelé húzom, az akkordból kicseng, hogy ez a hang fél hanggal lejjebb szól! Ha befelé tolom, akkor viszont rendben van. Szétszedtem az egészet, de sehol sem találtam benne rendellenességet, bár gyanítom, hogy csak nem tudom, mit kell néznem. (Nos, igazából találtam benne két darab leesett sípszerkezetet, de az eddig is benne zörgött és nem a basszus-oldalról hiányzik.)
Az a kérdésem, tudna-e segíteni abban, hogy hol keressem a problémát, és meg tudom-e javítani valahogyan? Nagyon el vagyok keseredve, mert így nem tudok harmónikázni, egyszerűen fülsértően szól.
Előre is nagyon köszönök minden segítséget!!
Üdvözlettel,
Ivánmóric [ 2014-02-03 12:19 ]

Nem tudja valaki mikor lessz 2014-ben harmonika verseny az országban? ahová bárki nevehzet.?Krisztián [ 2014-01-28 13:16 ]

Üdv Petyus!

Igen,előbb kérdeztem,utána olvastam!!!
De az a lényeg,hogy már értem.
Köszi!!!Petyus [ 2014-01-27 14:33 ]

Kedves Krisztián!
Az "Iskola kezdőknek" c. menüpont alatti szöveget javaslom figyelmesen végigolvasni. Ha utána sem világos valami, akkor érdemes kérdezni.
Üdv! PetyusKrisztián [ 2014-01-26 20:17 ]

Tisztelt Zolibácsi! Én egy kezdő harmónikás vagyok,és van egy 80 "billentyűs" harmónikám. Ami a lényeg,meg kéne tanulnomC,Cm,Am hangnemekben harmónikázni,de gőzőm nincs hogy a bőgő részén hol találhatóak ezek,és a hozzályuk tartozó többi hangok. Kicsit analfabéta vagyok ehez a hangszerhez,pedig szeretem!!! Ha tudna segíteni,vagy esetleg valaki más,nagyon megköszönném!!!

Üdvözlettel: KrisztiánZoli [ 2014-01-25 00:32 ]

Kedves István!
Milyen típushoz kell és milyen alkatrész?Lázár István [ 2014-01-24 21:06 ]

Azt szeretném kérdezni,hogy Tangóharmonika alkatrészeket
honnan lehet beszerezni __-Szász Szabolcs [ 2014-01-20 14:03 ]

Kedves harmonikások!

Eladó két gyönyörű harmonika. Egy gombos, 96os Hohner Riviera- c griff, vadonatúj állapot, valamint a Fantini koncertharmonikám. A Hohnerről képeket e-mailben tudok küldeni, a Fantini hírdetését megtaláljátok az expressz.hu-n.
Üdv,

SzabolcsZoli [ 2014-01-20 13:14 ]

Kedves Dániel!
Ha kifejezetten fémes zörgő hangja van, akkor a sípnyelv eldeformálódott és hozzáér az alumínium platnihoz. Mivel minden platnin két nyelv van, és csak az egyik hibás így csak egyik irányba jelentkezik a zörej. Javítását bízza szakemberre, de lehet, hogy cserélni kell. Ha nem fémes a hang, csak irányváltásnál hörög, akkor az ventil hiba, bár a mély hangok esetében némi hörgés előfordulhat Weltmeisternél irányváltáskor. Sőt még a Hohnernél is, de csak kb a legmélyebb C hang alatt. Létezik német nyelvű szakkönyv, néha lehet látni az interneten, sajnos nem tudom a pontos címét. Üdv! Zoli.Tóth Dániel [ 2014-01-19 07:23 ]

Üdvözlöm!

Nem rég vásároltam egy Weltmeister stella 40b- harmonikát, ami gyönyörű állapotban van, a hangzását illetőn viszont akadnak problémáim. Általában a fújtató összetolásánál éles,fémes hangzása van néhány hangnak. Ennek mi lehet az oka? Szíthúzásnál nincs ilyen gond... A ventillek okozhatják ezt a problémát? Harmonika javításról nincs magyar nyelvű anyag? Angolul találtam néhány oldalt, de nem valami kielégítő. Köszönöm a választ! Üdv!Zoli [ 2014-01-16 23:24 ]

Kedves József!
Ha olcsó, de megbízhatatlan és később csak veszteséggel eladható harmonikát akarsz venni, akkor bármelyik megfelel. Mint már többször említettem a Weltmeister típusok a legalsó kategóriába tartoznak, bár nem tudom milyen okból de Magyarországon még mindig népszerűek. Talán azért, mert rengeteg van belőlük viszonylag olcsó áron. A megbízható hangszer a Hohnernél kezdődik igaz egy kicsivel drágább, de érdemesebb inkább egy kicsit várni és gyűjtögetni, mert későbbiekben mindenképpen jobb harmonikád lesz, kevesebb bosszúság és mérgelődés fogja kísérni a tanulást, vagy a muzsikálást. Ha megnézed a hirdetéseket, 100 ezer körül jó állapotú Hohnert lehet venni, ami véleményem és tapasztalataim szerint biztosan jobb mint egy 70 körüli Weltmeister. Lehet, hogy nem olyan szép, de meg kell gondolni, hogy kiállításra kell, vagy zenélni. Mert az utóbbihoz valószínűleg jobban megfelel. Üdv! Zoli.József [ 2014-01-16 13:10 ]

Kedves Zoli!
Harmonikát akarok vásárolni. Örömmel venném, ha írnál néhány összehasonlító jellemzőt a weltmeister stella, serino és caprice-ről, mint azt a diana és stella esetében tetted. Otthoni tanulásra úgy gondolom egy 96-os lenne a legjobb.
Köszönettel
JózsefZoli [ 2014-01-14 00:10 ]

Kedves Petyus!
Az utóbbi 20 évben a németek követtek el néhány nagy gaztettet a harmonika ellen. Ezek egyike a műanyag gerenda. Teljesen más a rezonanciája mint a fának, másképpen veri vissza a hangot, nincs tónusa, nem ragad rá a viasz, (ill. hamarabb engedi el) szakértő fülnek nem igazán kellemes a hangja. Egyetlen előnye, hogy olcsó.
A másik: lehet kapni náluk olyan klapni anyagot, ami 4mm - es habszivacsra ragasztott műbőrből készült. Ez nagyon szépen működik kb. egy évig. Utána a habszivacs összeesik, sőt porlad, a műbőr meg beül a hangrésbe, lefogja a váltót a tulaj meg elkezdi erőltetni és mindjárt kész a baj. Nem lenne jobb ha a régi jól bevált filcezett bőrrel dolgoznának???Üdv! Zoli.Petyus [ 2014-01-13 10:36 ]

Kedves Zoli!
Engem érdekelne a műanyag sípgerendáról alkotott véleményed is.
Eddig csak olyat láttam, ami fából volt, de azon belül volt olyan, ami egy darab kemény fából volt kimarva, meg olyan is, ami vékony falemezekből volt összeragasztva.
Gondolom, hogy a műanyag az egybe van öntve, úgy lehet gyorsan legyártani.
Mi a hátránya neki? Másképp szól? Vagy rövidebb az élettartama? Eldeformálódik?
Üdv! PetyusZoli [ 2014-01-13 10:02 ]

Kedves László!
Válaszom a kérdésre, ha a hangszer játszhatósága a lényeg, akkor nincs különbség, ha a javítás, szerelhetőség akkor van. Mindkét típus a Weltmeister gyárban készült tehát nem kínai. A Diana ugyan újabb kiadás, de ez nem jelenti azt, hogy egyes példányai újabbak lennének, mert a Stella is készülhetett a Dianával azonos időszakban párhuzamosan. A Stella gerendái (ezek tartják a sípsorokat) még fából készültek, a Dianáé műanyag, erről van véleményem, de ez most nem tartozik ide. A Stella végig tengelyes, ezért ha billentyű, vagy rugó hiba van nagyon nehezen javítható, a Diana esetében a billentyűk egyenként kivehetők tehát itt könnyebb a javítás. Mint hangszer, mindkettőt a harmonikák alsó kategóriájába sorolom. Hogy kisebb, vagy nagyobb, az meg attól függ, hogy hány basszusos. Üdv! Zoli.Stofa Laszló [ 2014-01-12 18:39 ]


Tisztelt Cím!!

Azt szeretnem megkérdezni , hogy mi a külömbség a Weltmeister Stella és Diana között.Mert a neten nem találtam róla forrást.Model és széria ami későbi vagy korábbi esetleg kisseb modell. Gyártás év,vagy az egyik
kinai?? Szeretnék egy pár dolgot tudni róluk.Köszönettel

Üdv:
Petyus [ 2014-01-09 12:40 ]

A tremolo szó az olasz nyelvben remegést, reszketést jelent.
Zenei jelentése sokrétű, mást jelent a hegedűnél, mást a villanygitárnál, megint mást az orgonánál, mást a zongoránál.
A harmonika esetében a közeli hangmagasságra hangolt sípsor-párok között fellépő interferencia következtében hullámzó hangerejű hangzást hívják tremolónak.
A tremolo továbbfejlesztése a musette, amikor nem 2 hanem 3 síp szól közel azonos, de kissé eltérő magasságban.T.misi [ 2014-01-09 10:51 ]

Üdvözletel:
Még egy kérdés? TREMOLÓ
Üdv.Tm.T.misi [ 2014-01-08 08:27 ]

Üdvözlet Péter és Petyus!
Köszönöm szépen a tájékoztatást, már többször hallottam a konverterröl és nem tudtam mit jelent.
Üdvözlettel: T.misiPetyus [ 2014-01-07 23:29 ]

Annyival egészíteném ki az írást, hogy Oroszországban és Ukrajnában gyártanak olcsó kategóriájú tanulóhangszereket is konverterrel, hogy a növendékek már kezdetben is tanulhassák a játékmódját. Nemrég egy ilyen ukrán gyártmányú konverteres tanuló bayant sikerült megvennem.Petyus [ 2014-01-07 23:05 ]

Az F kimaradt a kvintkörből.Máté Péter [ 2014-01-07 17:15 ]

Ha a sor és oszlop megkavart, akkor fordítsd meg a kettőt.

Nem az én leírásom. De azthiszem a lényeg érthető.Máté Péter [ 2014-01-07 16:51 ]

Szia Misi! Boldogan! :)

A harmonika basszus oldalán az első két sor alaphangokat, az alsó négy sorban pedig akkordokat tartalmaz. Így egy oszlop így fog kinézni: E - C - C-dúr - Cmoll - C7 - C°

Az alaphang a második sorban a "C", annak a terce az első sorban az "E", alattuk pedig a négy akkordhang. A sorok pedig az ún. kvintkörben követik egymás.

A nevezett oszlop alaphangja a C, mellette a G, aztán D, A, E, H, Fisz, Cisz, Gisz, Disz, Aisz, a másik
irányban pedig C-B-Esz-Asz-Desz-Gesz, stb. Tehát a hangok nem emelkedő sorrendben, hanem egy speciális sorrendben vannak, ez a kíséretek felépítése miatt sokkal jobb így,kényelmes így játszani. Ugyanakkor csak egy oktáv terjedelmünk van a Stradellabasszusban.

Itt lép színre a konverter. Konverternek nevezzük azt a basszusmechanikai váltóelemet, melynek használatával az említett alsó négy akkordsor átalakul szóló hangokká, amelyek
félhangonként emelkedve (kromatikusan) követik egymást. Így a basszus oldal teljes értékű társa lesz a jobb oldalnak, lehetőség lesz basszusszólókra, ellenfutamokra, bármire.
Amikor orgonadarabokat adunk elő harmonikán, a konverter használata elengedhetetlen.

Az átlag harmonikán nincs konverter, mert drága és szükségtelen. A konverteres harmonikák, vagy koncertharmonikák a harmonikák közt az elit-kategóriát képviselik.
Ezek a harmonikák bal oldalon általában 58 szólóhang terjedelműek, jobb oldalon 45-47 billentyűsek, nyitott 8'-asuk is pontosra van hangolva, franciás hangzás nincs bennük. Ezek komolyzenére való hangszerek, de nem csak arra. Jól szól rajtuk akár a francia chanson, a szláv kolo, a magyar nóta, a jazz, és a pop is, bár kicsit máshogy, elegánsabban. A konverter arra is jó továbbá, hogy speciális akkordokat megszólaltassunk a hangszeren.
Vannak jazz akkordok, amelyek megszólaltatása konverter nélkül nem lehetséges.

Remélem érthető voltam!

Üdv. Máté PéterT.Misi [ 2014-01-07 10:09 ]

Üdvözlök mindenkit, és BUÉK mindenkinek!
Valaki felvilágosítana, hogy mit jelent az ha a harmonika KONVERTERES? Köszönöm. Üdv: Tm.
holenár jános [ 2014-01-02 16:18 ]

üdvözlök mindenkit.ez az elsö alkalom,hogy itt megjelentem.most kezde harmonikázni egy egyszerü kicsi 40B harmonikával.minden információt segítséget elfogadok.full kezdö vagyok.de lenyügöz e hangszer belsö hangja és varázsa.köszönetel HA7JBG JANI.kkk [ 2013-12-29 06:14 ]

buek mindenkinek!kkkZoli [ 2013-12-28 00:15 ]

Kedves Oliver!
A Fis dim, vagy fis szűkített (pontosabban szűkített szeptim) még egy DIS hangot is tartalmaz, ezért nem helyettesíthető egymással a kettő. Egyébként a D9b harmónia valóban egy bal kézben fogott D7 és jobb kézben fogott Fis szűkítettből áll össze, de itt nem a két harmónia felcseréléséről van szó, hanem együtt megszólaltatva tömörebb lesz a hangzás mint egy sima D7, vagy Fis Dim esetébenOliver [ 2013-12-27 21:16 ]

Azon gondolkodtam, hogy pl. a fisz dim all Fis, A,C hangokbol, a D7 pedig D Fis,A,C hangokbol. Lehet e fisz dim helyett D7-et fogni, vagy foditva?Máté Péter [ 2013-12-24 07:47 ]

Boldog Karácsonyt és jó pihenést kívánok, minden kedves fórumtagnak!Oliver [ 2013-12-21 20:49 ]

Ezel a kis nótacsokorral kellemes karácsonyi ünnepeket kivánok, minden kedves kollégának.

http://www.youtube.com/watch?v=eX_OO3_c6Q4

Várom a kommenteket.Petyus [ 2013-12-21 18:51 ]

Kedves István!
Ha szempont az is, hogy bármilyen hangnemben lehessen rajta játszani (igen, szerintem szempont, sőt fontos), akkor legalább 80 basszusos hangszert javaslok, ugyanis ezeken már 4 akkordnyi átfedés van a basszusgombozat két vége között, ami a kevesebb gombú hangszereken nincs meg. Ha csak sváb nép- vagy népies zenét akarsz játszani, akkor a 80 gombos hangszer teljesen kielégítő, de akár ha csak magyar nótát játszol cigányos harmonizálással, akkor már kellenek a szűkített szeptimakkordok is, vagyis 96 basszusos hangszer kell.
Nótázáshoz ekkora hangszer biztosan elég.
Vannak 3 és 4 kórusosak, a 4 kórusosban van piccolo regiszter, ami által fényesebb, élesebb hangot tudunk produkálni, de ha csak éneket kísérünk, akkor ez nélkülözhető. Ha bandában játszunk fúvósokkal együtt, akkor kell.
Üdv!
PetyusTóth István [ 2013-12-21 05:01 ]

Kedves hozzáértők.
Minimális zeneiskolai háttérrel jó hallással rendelkezem.
Tegnap kezembe került 30 év után egy weltmeister hangszer és kis hibával pár nótát el tudtam játszani jobb kézzel,
Milyen hangszert ajánlanátok kezdeni ujra.
Márka, min billentyű stb.
Köszönettel. István
Szénási Tibor [ 2013-12-06 15:15 ]

Keresek eladó B-griffes gombos harmonikát lehetöleg 120 basszusosat.Normál állapotút lehetöleg nem csillagászati áron.Ha valakit érdekelne cserébe egy 60as évekbeli 120-as billentyűs weltmeister.Petyus [ 2013-11-28 23:21 ]

Itt látható a különféle hangolású kétsoros wiener harmonikák hangkészlete:
http://www.akkordeon-weltmeister.de/cbbuttonsystems-t-6_25.html?osCsid=09ef4367ce74a7526d3499be942fe4c8Kovács András [ 2013-11-28 21:04 ]

A videó nagyon jó ötletnek tűnik! (Köszönöm!) Amint időm engedi (talán most hétvégén), készítek egyet, melynek linkjét be fogom másolni. Mivel nem nagyon értek a zenéhez, a videó alapján szeretnék még segítséget kérni a hangolás megállapításában.

Üdv,
AndrásPetyus [ 2013-11-26 09:51 ]

Ha kéznél van a hangszer, akkor kipróbálva egyszerűen megállapítható a hangolás. Végig kell skálázni soronként, és lefülelni, hogy milyen skála szólalt meg. Húzásra és nyomásra különböző hangok szólnak, ráadásul minden oktávban másképpen, ezért a skálázás nem biztos, hogy elsőre sikerül. De néhány próbálkozás után biztosan.
Nagyobb eséllyel eladható, ha valami videofelvételben meg lehet hallgatni, hogy hogyan szól. Ehhez nem kell rajta játszani tudni, elég, ha látszik-hallatszik, hogy melyik gomb milyen hangot ad húzásra és nyomásra.Kovács András [ 2013-11-26 06:54 ]

Kedves Petyus!

Köszönöm szépen a segítségét! A harmonika hangolásának megpróbálok utána nézni/érdeklődni.

Üdvözlettel,
AndrásPetyus [ 2013-11-24 11:13 ]

Kedves András!
Ez egy Cyclop márkájú Wiener Knopfharmonika.
Hasonlók előfordulnak a Vaterán állapottól függően 5000 Ft-tól felfelé.
Ha jó az állapota, akkor sokkal többet is érhet, de Magyarországon kevesen tudnak rajta játszani, így itt eladni is nehéz.
Azt mindenesetre kellene tudni róla, hogy milyen hangolású, mert ettől függhet az, hogy adott személyt érdekel-e.
Pl. ismerek egy fiút, aki tud ilyenen játszani, és van neki egy C-F hangolású. Lehet, hogy ha ez más hangolású, akkor esetleg érdekelheti.
Az a probléma ezekkel, hogy diatonikus hangkészletük van, ezért csak annyi hangnemben játszhatóak, ahány gombsoruk van.Kovács András [ 2013-11-22 17:30 ]

Tisztelt Fórumozók!

Én arról szeretnék érdeklődni, hogy tud-e segíteni nekem valaki egy harmonika beazonosításában. (Márka, típus.) A hangszerről készült képeket az alábbi linkre kattintva meg lehet tekinteni (ha nem működik a link, akkor a keresőlécbe bemásolva elérhető, valamint a képre kattintva azok felnagyíthatóak):

https://www.dropbox.com/sh/k092tm4tsg0znav/EAdW9EybIa

Továbbá érdekelne, hogy (mivel játszani nem tudok rajta) ezt az esztétikai hibákkal rendelkező harmonikát milyen áron lehetne eladni.
Segítségeteket köszönöm!

AndrásAnikó [ 2013-11-20 10:05 ]

Sziasztok!

Nagybátyámnak szeretnék harmonika tanárt keresni Kecskemét környékén!

Előre is köszönöm!Zoli [ 2013-11-13 15:48 ]

Kedves Petyus!
A megoldás sokkal közelebb van, Molnár Józsinál minden kelléket be tudsz szerezni. ( molnj@citromail.hu ) A külföldi cégeknél rendszerint a megrendelést le kell adni, ők összeállítják a csomagot, megírják mennyi a postaköltség és az ár, majd miután átutaltad az összeget, ( plusz még a bank leveszi a saját jutalékát az átutalásért) elküldik a kért árut. Mindehhez jó nyelvtudás, bankszámla és sok Euro szükséges. Egyszerűbb itthon megvenni. Üdv Zoli.Petyus [ 2013-11-11 17:27 ]

http://youtu.be/EptMw0KbZrk
Ilyesfélére gondoltam.Petyus [ 2013-11-11 16:22 ]

Kedves Zoli!
Próbáltam keresgélni a neten olyan helyeket ahol harmonikaalkatrészeket lehet kapni. Ezt a kettőt találtam:
http://www.stringsandboxes.de/
http://delicia.ru/
Tudsz esetleg ajánlani valami közelebbit? Vagy jók ezek?
Erősen fontolgatom a bayanom basszusában 12 síp cseréjét (vagy legalább 7-8 db-ét), mert jelenleg úgy van, hogy a 4 oktávnyi dallambasszus alsó egy oktávja (ami a stradella-basszus basszushangjait is adja) oktávpárhuzamban szól, míg a többi hangnál uniszónó van, vagyis hangonként mindkét síp azonos magasságban szól. Ez a dallambasszus használata esetén zavaró (hirtelen ugrik a hangszín)), a stradella basszus használata esetén pedig jobban szeretném, ha valami tömör mély hang szólna, mint ahogy a steier harmonikáknál szokásos. Ha az alsó oktáv felső sípsorát le tudnám cserélni az alsóval megegyező magasságúakra, akkor jobban hasonlítana a hangzás a steier harmonikáéra, amit nagyon szeretnék.Zoli [ 2013-11-04 23:46 ]

Kedves István!
A hátsó (bal kéz ) szíjat teljesen ki kell csavarni, és a hátsó fedlapot (általában a lábak mellett négy kis csavar tartja, vagy a lábon keresztül van csavarozva) levenni. Valamelyik klapni emelőt nyomja az egyik hang mozgató lába. 12 db van belőle, meg kell nézni melyik hang szól állandóan és azon a lábon egy mm -t vissza kell állítani. Üdv! Zoli.Réczicza István [ 2013-11-04 18:11 ]

Sziasztok! Legyetek szives tanácsot adni.Van egy régi Hohner verdi II tangóharmonikám.Úgy jártam vele,hogy a basszus oldalon gomb benyomás nélkül is szól a hangszer.Mi lehet az oka.Megpróbáltam szétszedni,de csak a légzsákot tudtam levenni,de tovább nem tudok vele boldogulni,mert nem találok benne csavarokat.Ha valaki csinált már ilyet,legyen szives segiteni.
Előre is köszönöm!Németh Adrián [ 2013-10-31 11:30 ]

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Győr közelében keresek harmonika tanárt, sajnos eddig sikertelenül. Remélem ti talán tudtok ajánlani valakit. Előre is köszönöm!! :)Zoli [ 2013-10-28 15:46 ]

Kedves Petyus!
Egyszerűbb komplett sípot venni, mint nyelvet, mert akkor nem kell bajlódni a szegecseléssel, a fúrással és legfőképpen a méretre vágással. Hogy őszinte legyek én még nem találkoztam eladó acélnyelvvel, síppal annál inkább.Hagyjuk meg ezt a munkát a gyári szakembereknek : Üdv! Zoli.Petyus [ 2013-10-27 10:48 ]

Képzeljétek, hogy jártam!
Épp nyekergettem az ukrán gyártmányú "skolnyik" bajanomat, egyszer csak az egyvonalas g hang egyik sípja elkezdett lefelé hangolódni. Pár perc alatt lemélyült egy egész hanggal. Szétszedtem, hogy megnézzem, mi van vele. Hát az acél sípnyelv be volt repedve. Ahogy egy kicsit megpiszkáltam, le is törött.
Van egy szétesett keletnémet gyerekharmonikám, abból átraktam egy megfelelő sípot, így most működik, és a hangján nem lehet észrevenni, hogy idegen síp van benne. De amazt is szeretném még összerakni, így hiányozni fog a síp.
Lehet-e vajon ilyen formára vágott és megköszörült edzett acél nyers sípnyelveket venni valahol? Megpróbálnám újranyelvezni, sokat nem veszítenék vele. A nyugdíjig úgy is bele kellene tanulni egy kicsit a mesterségbe.Zoli [ 2013-10-25 16:41 ]

Kedves Bali 88!
Nem irígylem azt aki bevállalja a celluloid felület festését és lakkozását. Ha csak nem veszi le teljesen a celluloidot.
A kopott billentyűt lehet cserélni, vagy ha fa magra van ragasztva a műanyag akkor csak a műanyagot cserélni. Sajnos a régi gyártású Weltmeisterekhez már nem lehet kapni új billentyűket, esetleg egy jó állapotú hasonlóan öreg hangszerből lehet kiszedni a billentyűket, de nem biztos, hogy érdemes. A csere, vagy egy használt vásárlása a járható út. Üdv! ZoliBali88 [ 2013-10-23 19:56 ]

Tisztet Zoli!
Köszönöm a válaszod hasznos volt, mert tudtam milyen úton induljak el. A válaszodat megfontolván felkerestem egy hangszerkészítőt aki azt javasolta, hogy lehet festeni is csak valóban nagy gondot kell fordítani a felület csiszolására, megfelelő lakkozására és fényezésére.
Amúgy ez egy weltmeister stella 40 basszusos ami celluloid burkolatú de annyira karcos, hogy inkább a festést választom.
Még egy dologban kérném a segítségedet amiben a hangszerkészítő nem tudott segíteni, hogy úgy került hozzám, hogy a billentyűi C-C-ig nagyon csúnyán ki van körmözve. És mit lehet ezzel tenni? Lehet e újat kapni és hol, esetleg vegyek egy bontásra ítéltet és cseréljem ki?
Van egy lignalon rigolettóm is ami gyöngyház fehér csak neki kicsit gyenge a hangja mert szinte soha nem volt húzva de betörhető lenne csak inkább a másikat használom.
Esetleg ha valakit érdekel a kettőt együtt szívesen elcserélném egy 80 basszusosra ami hasonló állapotú mint az enyéim. A weltmeister hatalmas hangú és tökéletes a hangja csak esztétikailag nem a legszebb a lignalon szép csak nem a legszebb a hangja. Ha esetleg valaki szeretne cserélni 80-as ra nekem is megfelel a kevésbé esztétikus darab is csak a hangja ne legyen túl rossz.Zoli [ 2013-10-21 22:32 ]

Kedves Bali88!
Először is tisztázzuk, hogy a harmonika festve van eredetileg, vagy celluloid bevonatú. A fából készült harmonikák bevonata általában celluloid, ez lehet gyöngyház mintás, vagy egyszínű, de ezt festeni nem célszerű esetleg polírozni lehet. A fém testű harmonikák (ilyen a Hohner Lucia, Atlantic, stb) festve vannak, ha ez a festés lepattogzott, vagy karcos, akkor lehet festeni, de házilag nem ajánlom. Autófényező, vagy festő szakember esetleg meg tudja fújni, de hosszú távon csodákat nem lehet várni ettől sem. Teljesen szét kell bontani, ki kell venni a billentyűzetet, a váltókat és mindent ami útban lehet a festésnél. Ha ez megvan, akkor a glettelés, csiszolás, festés már könnyen megy, ha van jó felszerelés és jó festék. Precíz csiszolás feltétlenül fontos, mert a festék, de különösen a lakk a legkisebb hibát is megmutatja és akkor kezdhetjük előlről. Üdv! Zoli.Bali88 [ 2013-10-21 16:46 ]

Tisztelt Fórumozók!

Én abban szeretnék segístséget kérni miként lehet egy harmónika küllemén javítani? Ebbe bele értem a festését lakkozását és fényezésé. meg oldható e otthon és milyen festék ès lakk javasolt esetleg jobb ha marad a gyári és azt lakkozom és fényezem? Válaszukat előre is köszönom. Várom a jó és rossz tapasztalatokat is ezen a téren.
Ödön [ 2013-10-14 20:54 ]

Köszönöm az infót. Tetszik mindkét márka, kipróbáltam egy Dimavery-t,34-72-t, Startone-t nem, videót sem találtam.
Weltmeister nekem igen drága.
Max 80-as hangszer érdekelne, ami nem túl nehéz,7-8kg.
Két napja találtam erre az oldalra, rákeresek még infókra.Scheigl József [ 2013-10-14 20:13 ]

Üdv Ödön.

Startone bövebben árakkal.

http://www.thomann.de/gb/startone_accordions_accordion.htmlMáté Péter [ 2013-10-14 19:49 ]

Helló Ödön!

Keress rá itt a fórumon, már volt róla szó.
Amúgy britt cégről van szó.

Üdv. Máté PéterÖdön [ 2013-10-13 14:33 ]

Tudjátok-e, hogy a Startone harmonikát hól gyártják?
Azt nemrég tudtam meg, hogy a Dimaveryt németországban...hord dániel [ 2013-10-11 06:55 ]

Köszönöm ZoltánZoli [ 2013-10-10 11:23 ]

Kedves Dániel!
A sípok acélnyelveinek a gyártás során adnak egy íveltséget, ami az idők folyamán kiegyenesedik belőlük. Ez okozza az említett jelenséget. A megoldás: türelmes hajlítgatással megpróbálni újra ívet adni a nyelvnek ehhez némi gyakorlat szükséges, de ha sikerül, akkor működni fog. Ha nem, akkor sajnos cserélni kell a sípot. Üdv! Zoli.hord dániel [ 2013-10-08 14:43 ]

Sziasztok én abba kérnék egy kis segítséget van olyan sípom ami se fújásra sem szívásra nem szól megpengettem semmi változás aztán akkor megpróbáltam megfújni + szívni ha eltalálom az erőt akkor megszólal de ahogy erősebben csinálom elcsuklik elnémúl a síp mit lehet vele csinálni mi lelte?Előre is köszi.Fülöp Zsombor [ 2013-10-03 18:44 ]

e- mail címem: fulopzsombor93@gmail.comFülöp Zsombor [ 2013-10-03 18:42 ]

Kedves Kerti Márton!

Én javítok harmonikát Püspökladányban (Debrecentől 45 km-re).
Javíts költségét előre nem tudom, ha sípot kell cserélni, akkor nyilván több.

Üdv.: Zsomborbandi [ 2013-10-01 15:40 ]

A címem kant.andras[kukac]gmail.com

Előre is köszönöm!
Üdv:
bandiScheigl József [ 2013-09-30 23:07 ]

Szia bandi!

E-mail címet írjál, hova kellene küldeni a kottát.
Scheigl József.Kerti Márton [ 2013-09-30 19:13 ]

Jó estét mindenkinek!

Az első kérdésem az lenne , Debrecen vonzáskörzetében hol találhatnék olyan mestert aki Harmonikát javít. 2 hang szól furán. Mennyi lenne a javítás költsége?

Üdv Marcibandi [ 2013-09-30 13:13 ]

Kedves Zoli, mindenki!

Az Ősszel érik babám kezdetű nóta kottájára lenne szükségem.
Több gyűjteményben is néztem már (Szól a nóta, stb.) de nem találtam. A dallam - mint általában - megvan, néhol az akkordokra is ráérzek már, de szükségem lenne egy komplett harmónia menetre. C-moll-ban játszanám de bármelyik hangnemben megfelelne.

Előre is köszönöm!
Üdv:
bandiFöldvári János [ 2013-09-10 12:22 ]

Szépnapot lenne egy wágner harmónikám eladó muzeális kézzel vert díszekkel! Hiányos kérésre képet küldök!! Az ár stabil 20.000.-
Aki ennél többet ad az viszi!!!!!
Petyus [ 2013-09-09 10:34 ]

Laci bá!
Ha kicsavarod a csuklószíjat és az alatta lévő fedőlemezke csavarjait, akkor bele tudsz nézni. Látni fogod, hogy van ott a sarokban egy lyuk, amihez tartozik egy klapni egy kétkarú emelő egyik végén, a másik végén meg a nyomógomb. Azt is látni fogod, hogy mi van elromolva, a teendő ennek ismeretében dönthető el.Laci bá [ 2013-09-07 21:06 ]

Kezdem kipipálni a bakancslistámat, amelyen a harmonikatanuláshoz értem. Az első alkalmak egyikén rögtön belesett -és most nagyon dilettáns leszek, mert nem tudom a hivatalos nevét- a légleeresztő gomb, aminek következtében elszökik a levegő. Valami képes eligazításra lenne szükségem, hogyan lehet azt visszavarázsolni. (Vagy lehet, hogy a sors akarja, hogy ezt átugorjam a listán?)Petyus [ 2013-09-03 08:47 ]

Kedves Zoli!

Köszönöm, ismerem a label-off vegyszert, csak abban nem voltam biztos, hogy nem mattul-e be tőle a celluloid.
Mások javasolták még a napraforgóolajat meg a teavajat, mint nem maró ragacsoldókat.Zoli [ 2013-08-29 18:34 ]

Kedves Petyus!
Létezik a kereskedelemben egy árcédula eltávolító vegyszer, de nehéz beszerezni, (boltosok használják) nekem bevált a vatta és a szintetikus hígító, meg a türelmes dörzsölés. Üdv! Zoli.Zoli [ 2013-08-29 18:30 ]

Kedves Pisti!
Sajnos az én harmonikás múltam elég későn kezdődött, nagyon bánom, hogy nem mindjárt ezzel a hangszerrel kezdtem. 1972 - ben vizsgáztam gitár szakon az OSZK ( Országos Szórakoztatózenei Központ) Bp. Szófia utcai stúdiójában Kovács Andor gitárművésznél (az idősebbeknek talán mond valamit ez a név) tehát Őt tekintem első mesteremnek. A vendéglátóiparban dolgoztam mint gitáros, de érdekelt a zongora is ezért zongorázni tanultam Czáka Magdi néninél Dunaújvárosban. A zongora alapok segítettek abban, hogy szintetizátorra váltottam. Kb 1986 - ban kezdtem harmonikázni tanulni Fejes Károly áldott emlékű harmonika tanáromnál, aki bevezetett a harmonika világába, és egyengette a hibáimat, sajnos már nem él. Ekkor már nem elsősorban iskolákat és gyakorlatokat tanított, mert a zenei alapjaim készen voltak, sokkal inkább a vendéglátós és egyéb jó zenéket vettük át, sok esetben nem is kottából. Így az én pályámat nem lehet példaként másolni, de ma is vallom, hogy a jó tanár fontos ahhoz, hogy zenélni megtanuljon valaki. Üdv! Zoli.Petyus [ 2013-08-26 14:14 ]

A celluloid felületről mivel lehet büntetlenül leszedni az öntapadós matricák nyomait?Pisti [ 2013-08-25 14:46 ]

Kedves Zoli!
Szeretném megköszönni a rengeteg hasznos információt amit az oldalon találtam.Kérdésem csak annyi lenne, hogy Te honnan (kitől),milyen kottából tanultál anno?
Üdv: Balogh IstvánVida Sándor [ 2013-08-24 12:30 ]

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy szeptember 7-én délután Debrecenben egy esküvőre tudtuk-e ajánlani egy tangóharmonikást, aki vállal egy kétórás fellépést a Zsuzsi-vonaton és az azt követő szekeres utazásra?

Köszi,

Sándorkontor jozsef [ 2013-08-11 18:41 ]

szerbusztok!!

Valaki el tudná nekem küldeni a Pigalle kottáját? nagyon hálás lennék érte!!!

köszönettel:
joeZoli [ 2013-08-08 23:18 ]

Kedves Dávid!
E -mailben elment a válasz. Üdv! ZoliDávid [ 2013-08-06 21:05 ]

Kedves Zoli !

A HOHNICA nevű harmonikákról szeretnék bővebb információt kérni .
Van közük a HOHNERhez ? Milyen Minőségűek ? Ránézésre leginkább a Deliciákra hasonlítanak .

üdv:DávidPetyus [ 2013-08-06 13:24 ]

Kedves Dániel!

Én még ezt is szoktam böngészni:
http://www.terrasoft.hu/kultura/kaboca/bayan/book-rozenfeld_ivanov-garmoni_bayany_akkordeony-1974.djvu
(oroszul van)Petyus [ 2013-08-06 13:04 ]

Kedves Etele!

Itt is körül lehet nézni:
http://delicia.ru/zap.html

Üdv!
Petyushord dániel [ 2013-08-05 21:03 ]

Köszönöm Zoli lehetséges hogy szakemberre fogom bízni.Ezek a kulissza titkok azért is érdekelnek mert ilyen dolgokról magyar oldalon nem igen lehet olvasni csak annyi hogy,hogy működik arról igen de nagyon sok minden másról sajnos nem lehet.Máté Péter [ 2013-08-05 18:16 ]

Kedves Etele!

Itt körül lehet nézni:

http://www.stringsandboxes.de/epages/es117831.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/es117831_stringsandboxes/Categories

Üdv. Máté PéterEtele [ 2013-08-05 10:28 ]

Kedves Zoli !

Érdeklődöm harmonika hangolási szerszámokhoz hol lehet
hozzájutni?

Tisztelettel:EteleZoli [ 2013-08-04 22:51 ]

Kedves Hord Dániel!
A sarkok bőrözése kecskebőrrel történik, gyárilag ehhez speciális ragasztót használnak. A javítást célszerű szakemberre bízni, mert ki kell bontani a régi szakadt bőrt és a helyére azonos méretű és vastagságú bőrt kell beragasztani. Ha nem pontos a munka, akkor utána is ereszteni fogja a levegőt. Ragasztáshoz bármilyen erős ragasztó megfelel, ami nem oldja a bőrt. (Pl. Pattex ) Üdv! Zoli.Zoli [ 2013-08-04 22:44 ]

Kedves Hegedűs László! Tudomásom szerint nem építenek balkezes harmonikát. Dunaújvárosban viszont volt egy harmonikás, aki egyszerűen megfordította a harmonikát és bal kézzel játszott a prím oldalon és nem is rosszul. Így tanulta meg és semmi gondja nem volt ebből, csak furcsa volt egy kicsit a látvány. Üdv ! Zoli.hord dániel [ 2013-08-04 14:20 ]

Köszi Petyus!De őszintén az is érdekelne milyen bőr mert nem mert szerintem nem olyan mint amit az élvédelemnél használnak.Megmondom mért érdekel mert az egyik a harmonikámon lyukas és szeretném kicserélni a másik ami érdekelne hogy vajon mivel ragasztják mert az egyik élvédőmet el engedte a ragasztás egy kicsit és szeretném vissza ragasztani.Szintén előre is köszönöm a választ.S. Misi [ 2013-08-04 13:47 ]

Köszi Petyus!Petyus [ 2013-08-04 01:35 ]

Dániel:
Az bizony bőr.hord dániel [ 2013-08-03 15:08 ]

Sziasztok én egy olyan kérdéssel fordulnék felétek hogy el nem tudom képzelni milyen anyagból készül vagy is milyen anyag a légszekrény(fújtató) sarába lévő puha rugalmas anyag.válaszotokat előre is köszönöm.Hegedűs László [ 2013-08-02 13:53 ]

Olyan kérdésem lenne, hogy ismer valaki balkezes harmonikást aki nem balkezes harmonikán játszik hanem simán csak egy eredeti harmonikát fordít át és úgy tud játszani?? :)busa imre [ 2013-07-29 15:09 ]

tisztelettel az a kérdésem hogy vermona midis harmonika és a ms4 solton hangmodul közé kell beiktatni interfész ha kell akkor milyet köszönettel imre,,.Petyus [ 2013-07-26 14:11 ]

Misi!
Megtaláltam harmonika kottában is:
http://minevsky.ru/noty/13/499/bayan [ 2013-07-25 11:33 ]

Én Hajdú-Bihar megyei vagyok, ha elhozza a hangszert meg tudom csinálni. (Ha ide közelebb)Scheigl József [ 2013-07-23 16:58 ]

Szia toni69!

Nem tudom te merre laksz, én Kompol-ton / Heves megye /.
Ha úgy gondolod, hogy elég közel, akkor megkereshetsz ezzel a problémával
Minden Jót József!

Tony69 [ 2013-07-23 12:29 ]

A precíz német, igazán beszámozhatta volna a sípokat!Tony69 [ 2013-07-23 12:27 ]

Köszönöm a segítséget, de tényleg elviszem egy szakemberhez, bár sokszor annyit elkérnek egy ilyen munkáért, hogy inkább érdemes egy másikat venni!Scheigl József [ 2013-07-22 17:51 ]

Szia Tony69!

A basszus oldali sípok sorrendje fentről lefelé

Fisz / Gesz /
H
E
A
D
G
C
F
B /Aisz/
Esz / Disz/
Asz /Gisz/
desz / Cisz /

Abban igaza van Zolinak, hogyha nem hozzá értő kezd hozzá, nagyon össze lehet kuszálni a sípokat.
Hogy melyik síp milyen hang elektromos gitárhangolóval, vagy szintetizátor mellett hamar meg lehet állapítani.

József!
Zoli [ 2013-07-21 21:06 ]

Kedves Tony69!
Sajnos itt a fotó nem segít, mert a basszusban a platnik mérete egy kóruson belül nagyjából azonos, a sorrend a megszólalás függvénye és nem a méreté vagy a színé. Annyit tudok segíteni, hogy a két szélső Fisz vagy Cisz és befelé kvintenként, vagy kvartonként következnek a hangok, attól függően, hogy melyik irányba indulunk el. Javaslatom: szakemberre kell bízni, aki nem kísérletezik, hanem egy hangológép segítségével egy órán belül visszateszi a sípokat, természetesen új viaszolás is kell. Üdv! Zoli.Tony69 [ 2013-07-21 10:00 ]

A bal kezem felőli sípok szakadtak ki sajnos!!!!!!!!!!Ezek
Fekete, kék, és réz színüek, kicsi, nagy , legnagyobb, csak a sorrendíséget nem tudom!!!!!!!!!!!! Valaki segítsen!!!!!!!!!!!! Egy fotó sokat segítene, Weltmeister 80-as a tipúsa!Tony69 [ 2013-07-21 09:53 ]

Weltmeister 80-asom leesett és a sípok kiszakadtak,valaki tudna segíteni, van e fénykép valahol arról, hogy milyen sorendíségben vannak a sípok rögzítve!!!!!!!!!!!! S:Ó:SScheer István [ 2013-07-15 19:39 ]

Szia Misi!

Ez nem a híres "Secund waltz", mert az meg van Sej Edit tanárnő által kottázva.Misi [ 2013-06-26 16:50 ]

Nagyon köszönöm, a basszust majd meg oldom valahogy.Petyus [ 2013-06-25 15:26 ]

http://notes.tarakanov.net/jazz/shostakovich_jazz_waltz.zip
Nem kimondottan harmonika kotta, de kiindulásnak talán jó.Misi [ 2013-06-25 11:55 ]

Szervusztok!

Tudna valaki segíteni nekem: Shostakovich - Waltz No.2. harmonika kottájában?
Előre is köszönöm, üdv mindenkinek,
Misi
stefan.mihaly@upcmail.hu
bayan [ 2013-06-23 10:00 ]

Az gombos koncertharmonikákat bajannak nevezik, az összes többit simán harmonikának. A tangóharmonika egy teljesen önkényes elnevezés.Petyus [ 2013-06-19 16:33 ]

Az orosz népnyelvben valóban neveznek garmoskának mindenféle rezgőnyelves hangszert, de a szabatosabb beszédben megkülönböztetik a garmony, bajan, akkordeon neveket, a garmoska a garmony szinonímája (2 gombsoros kisebbfajta harmonika), illetve a szájharmonika gyakori neve. Az akkordeon az ott is Аккордеон.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D1%87%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8Zoli [ 2013-06-19 11:15 ]

Nem tudom, hogy nálunk miért kapcsolódott össze a harmonika és a tangó, de ez annyira egyedi, hogy engem már nem is zavar különösebben. Ugyanis a németek akkordeon- nak az angolok accordion- nak, az oroszok garmoska -nak hívják, de a tangó sehol nem kapcsolódik hozzá. Jelenleg ha az internetes keresőkben harmonika szóra keresünk, akkor a harmonika -ajtó és a fényképezőgépek harmonika - redőnye is bejön, így érdemesebb a tangóharmonika szót beütni, bármennyire is irritálja a nyelvérzékünket. Ha lenne "csárdás- hegedű" vagy "polka -trombita" akkor nem tűnne fel annyira, de nincs. Törődjünk bele, de ha lehet ne használjuk ezt a szóösszetételt. Üdv! Zoli.Petyus [ 2013-06-17 17:24 ]

Van egy tippem a tangóharmonika etimológiájára.
A Hohner cég gyártott egy időben "TANGO" fantázianevű hangszereket.
Lehet, hogy erre az időre esik a billentyűs harmonika magyarországi elterjedésének egy jelentős része, és így logikusnak tűnhetett a tango feliratú harmonikát tangoharmonikának nevezni.
Hasonlóképpen, mint az összenyomható kapocsnál, amelynek az elvesztésgátló papírján fel volt tüntetve a szabadalom száma, ezért a népnyelv elnevezte patent kapocsnak.S. Misi [ 2013-06-17 15:04 ]

Azért a kérdés nem ennyire egyszerű!
Az igaz, hogy "HARMONIKA" de azért a kérdés feltevés is jogos, mert az 50-es 60--as években a "tangó" .val jelezték a különbséget , a gombos harmonikától. De az sem volt ritka, hogy a harmonikát "MUZSIKA+-nak nevezték, függetlenül attól, hogy az gombos, vagy billentyűs. és vajon harmonika e Roland? Amire viszont nem igaz a wikipedia szakszerű ismérve.
Üdv. mindenkinek, Misianti [ 2013-06-16 23:03 ]

http://hu.wikipedia.org/wiki/Harmonika
Remélem kedves Kis Péter elégedett a válasszal.
Üdvözlettel Szokola AntalKiss József [ 2013-06-16 22:02 ]

A Tangóharmonika=Harmonikával? Tangóharmonika, vagy csak simán Harmonika? Kérek egy szakértőt, hivatalosan válaszolja meg, MI A VALÓDI NEVE?Bodolai tamás [ 2013-06-14 23:27 ]

Köszönöm.bayan [ 2013-06-14 10:15 ]

Szanyi István telefonszám

06 (20) 942 3834Bodolai tamás [ 2013-06-06 22:54 ]

Üdvözlöm a harmonika barátokat, a gödöllői, Szanyi István harmonika gyűjtő telefon számát esetleg tudja -e valaki, nagyon meg köszönném a segítséget .Dávid [ 2013-06-04 19:19 ]

Üdv mindenkinek!

Edith Piaftól a La Foule című szám kottáját . Nagyon nagy segítség lenne ha valakinek megvan és eltudná küldeni. tfalvy@gmail.com
,előre is köszönöm a segítséget.

Üdv .DávidPetyus [ 2013-05-31 21:47 ]

Joe!
A weltmeisterekben alumínium lemezből vannak az akkordvezérlő lapocskák, amelyekből olyan vezérlő pöckök állnak ki, melyek a lemez anyagából vannak kistancolva, kihajlítva. Lehet, hogy a kihajlított bütyök nem bírta, és visszahajlott, vagy letörött. Az is lehet, hogy csak leakadt róla a tüskéstengelyből kiálló fordítótüske, amit csak vissza kell akasztani, és egy kicsit hajlítani rajta, hogy legközelebb ne tudjon kiakadni.
Ha kicsavarod a csuklószíj szabályozócsavarját és az alaplemez rögzítőcsavarjait, akkor bele tudsz nézni, és látod hogy mi a helyzet.
Pl. amikor lenyomod a c moll gombját, akkor egyszerre 3 tüskéstengelynek kell elfordulnia. Nálad ez most csak 2 lesz.joe0626 [ 2013-05-31 20:21 ]

Üdv mindenkinek!
Van egy weltmeister 80as harmonikám. Jobb oldal 3 hangszínváltó/ami gyakorlatilag csa kettő mert a két szélső ugyanaz/ a bal oldalt nincs hangszín választás. A probléma az hogy a basszus oldalon a c mol - f mol akordokból hiányzik a c hang. külön, a c gombot lenyomva szól a c. Tud valaki segíteni mi lehet a baj? Vagy van esetleg valami javítási segédlete/rajz, könyv/ . Esetleg tudja valaki mennyi lehet ennek a problémának a javítása. Előre is köszönöm.Dorka [ 2013-05-31 19:53 ]

Tisztelt harmonikaművészek! Egy hatalmas kéréssel fordulok Önökhöz, van egy kedves idős ismerősöm, aki több mint ötven év után kénytelen volt megválni a harmonikájától, tanulta a zenét, és hosszú éveken keresztül éttermekben zenélt. Sajnos a hangszerét fel kellett volna újítani igen borsos áron ezért vállt meg tőle. Tudom nagy kérés, de talán van olyan személy Önök között aki tudna nélkülözni egy Olasz tangóharmonikát! Köszönettel: DorkaPetyus [ 2013-05-29 10:15 ]

Köszi, így világos.
A szabad basszus és a Stradella basszus egyidejűleg van jelen, nem pedig vagylagosan, egy kapcsolóval válthatóan, mint a konverterbasszusos harmonikákon.anti [ 2013-05-28 23:12 ]

Kedves Petyus!
A Hohner Gola harmonika plusz három sora ilyen zenei lehetőségre képes.
Kellemes zenehallgatást
http://www.youtube.com/watch?v=LwIftMEf21U
üdv:antiZoli [ 2013-05-28 22:04 ]

Kedves Zsolesz!
Keresd Schüszler Tibit a MIDI ügyében, mert Ő evvel is foglalkozik. Egyébként mindenféle elektronikai kérdésben szuper szakember, akinek ilyen jellegű gondjai vannak, nyugodtan forduljon hozzá. Címe: suszitibi@gmail.comPetyus [ 2013-05-28 12:06 ]

Zsolesz!
Segíteni ugyan nem tudok, viszont érdekelne, hogy az efféle nagy hangszereken mit tud a plusz 3 sor.Zsolesz [ 2013-05-28 03:05 ]

az elérhetőségeim lemaradtak...
bazso81@gmail.hu
bazso81@vipmail.huZsolesz [ 2013-05-28 03:04 ]

Üdv mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék a tisztelt társaságtól, tudna-e valaki segíteni MIDI ügyben.?
Egy 180 basszusos Hohner Morino boldog tulajdonosa vagyok, szeretném bemidiztetni a hangszert, de csak a basszus oldalát. Az is tökéletesen megfelelne, ha "csak" a 120 gombot tudná valaki megoldani nekem, a plusz 3 sort általában úgy is kihasználatlanul hagyom. Minden segítséget és infót köszönettel és szívesen fogadok.
ZsoleszHarsányi József [ 2013-05-16 08:43 ]

Bő 40 év kihagyás után újból elkezdtem harmonikázni. Örömmel fogadnám pár szép dal kottáját. Pl.Zsivágóból, Operahát fantomjából, operettekből, v. Sokáig voltam távol, Amazing grace, stb.
hajozsef@freemail.huanti [ 2013-05-14 22:29 ]

Kedves Dávid !
A kottát elküldtem a címedre.
Jó zenélést!
Üdv.
AntiRobertó [ 2013-05-14 16:07 ]

Dávidnak,

http://www.youtube.com/watch?v=_1mrTpcy2HY&list=FL6upiJQxHgtHMo_AiARvuIA

Egy kis angol nyelvleckével egybekötve...
Üdv,
Robertó
Dávid [ 2013-05-13 19:30 ]

Üdv mindenkinek !

Nincs meg valakinek a "Ha én gazdag lennék" cimű szám kottája.
Szeretném megtanulni ezt a számot. Ha valakinek megvan és elküldené nagyon örülnék neki. tade90@freeamil.hu

Üdvözlettel: T. DávidHorváth Csongor [ 2013-05-06 22:02 ]

Köszönöm Zoli válaszát!
Sajnos van egy fekete billentyű a mély hangok között, ami szorul, bár szerencsére ez ritkán használatos. Tartok tőle, hogy később muszáj lesz megbontani, ezért is zavaró, hogy nem jön szét a papírforma szerint... A javításhoz valószínűleg még gyűjtenem kell :-) A bíztatást a gyakorláshoz külön köszönöm, akkor ezt folytatom! Üdv.: H.Cs.Zoli [ 2013-05-05 23:31 ]

Kedves Csongor!
A klaviatúrát nem kell szétszedni amennyiben a billentyűk nem szorulnak, vagy akadnak. A belsejét a légszekrény mellett található szögek kihúzásával lehet megnézni, elég csak a felső oldalon elől és hátul kihúzni a hat db szöget és máris láthatóak a sípok a belsejében. A javítást célszerű szakemberre bízni. A javítás költsége változó, nagyban függ a sípok, a ventilek és a mechanika állapotától, és a szakembertől aki elvállalja. Sajnos egy régi hangszer teljes rendbetétele nem mindig rentábilis, mert a javítás költsége több is lehet, mint az eladási ár. Nálam az állapot felvétele és a javítási árajánlat ingyenes, de ehhez látnom kell a hangszert. Másik kérdésedre: van egy "Iskola kezdőknek" c. oldal a honlapon az ott található dolgokat ajánlom megpróbálni. Gyakorolni mindig külön kézzel kell, először nagyon lassan, aztán fokozatosan lehet gyorsítani, végül meg lehet próbálni együtt a két kezet, de azt is először lassan. Ha nem megy, akkor még nem lett eléggé kigyakorolva külön kézzel, tehát újra kell kezdeni. Üdv! Zoli.Horváth Csongor [ 2013-05-05 22:37 ]

Üdvözlöm a fórum látogatóit!
Egy problémát szeretnék megosztani, ill. ha valaki találkozott már ilyennel, megköszönöm, ha válaszol a kérdésemre.
Van egy réges régi Weltmeister 80 basszusos harmonikám, amelyet nagyapám használt. Most hozzám került, de 10 évet állt egy pincében. Ránézésre minden ok., a légszekrénye tökéletes, s 2-3 hang recsegésén kívül jónak tűnik. A minap bele szerettünk volna nézni, de a klaviatúrát tartó sín csavarja annyira elkorrodálódott, hogy lehetetlenség hozzáférni. Egyszerűen nem lehet mozdítani, s felmerült bennem, hogy célszerűbb -e másik harmonika után nézni, vagy van remény, és lehetséges máshol megbontani, máshogy szétszedni? A sípokat kellene megnézni, esetleg cserélni... Egy ilyen javítás, vagy egy működő alap kategóriás hangszer megvásárlása a kedvezőbb szerintetetek? Ha utóbbi, az örökségből származó hangszer mennyit érhet, egyáltalán szabad -e így értékesíteni? (Senkivel nem célom kiszúrni.)
Más: Néhány egyszerűbb dalt már el tudok játszani, de a basszusok közül a legegyszerűbb sem megy, mert mindig egyszerre akarnak mozdulni a kezeim, s ha a basszusra figyelek, a szóló nem sikeredik, ha meg a szólóra, akkor a basszus ütemét elveszítem. Lehet ezt gyakorlással kondicionálni, esetleg van ehhez vmilyen. gyakorlat, amellyel a kezdők ráhangolódnak a hangszer használatára, vagy egyszerűen csak anti tálentum vagyok?
Köszönettel: H.Cs.
KKK [ 2013-05-04 05:10 ]

SZÉP JÓ REGGEL ÉS GRATULÁLOK SZERKESZTŐNEK!KKKT.MISI! [ 2013-05-04 05:09 ]

hu.wikibooks.org/wiki/A_zene_története
bandi ! [ 2013-05-04 05:07 ]

www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/20023/magyar-notak/voros-bort-ittam-az-este-zeneszoveg.html
mek.oszk.hu/05700/05702/html/a_dalok.htm
Kisbenedek Ernőné ! [ 2013-05-04 05:05 ]

INTERNETEN LEHET TALÁLNI
ZSOLDOS MÁRIA! [ 2013-05-04 05:04 ]

muzlolo3.org/822/biscaya+kotta.html
Wágner Tamás ! [ 2013-05-04 05:04 ]

kottaletolto.hu/ingyen-letoltheto-kottak/
Scheer István! [ 2013-05-04 05:04 ]

www.youtube.com/watch?v=xVieZz6UyqM
m.zeneszoveg.hu/m_dalszoveg/2880/dolly-roll/alom-alom-zeneszoveg.html
www.youtube.com/watch?v=DuSINfvh1TA
Petyus [ 2013-05-02 09:53 ]

Ez jobb:
http://tabs.ultimate-guitar.com/j/josh_groban/you_raise_me_up_ver4_crd.htmPetyus [ 2013-05-02 09:39 ]

Akkordok pl. itt:
http://tabs.ultimate-guitar.com/j/josh_groban/you_raise_me_up_ver4_crd.htm
A dallamot meg tán csak le tudod írni így, hogy még látod is hogy mit csinál.
(sajnos van egy kis elcsúszás a kép és hang között)
A második (Esz-dúros) részben egyszer belehibázik, azt korrigálni kell.Robertó [ 2013-05-01 21:44 ]

Sziasztok, találtam valami szépet!

http://www.youtube.com/watch?v=H-cAw2ZSnnw&list=FL6upiJQxHgtHMo_AiARvuIA&feature=mh_lolz

Le tudná valaki rajzolni 5 vonalra, és valami jó kis basszust írni hozzá...?
Köszi előre is.
Robertó
roberto3311@freemail.huJózsa Dávid [ 2013-05-01 10:17 ]

Jó napot kívánok!
Józsa Dávid vagyok Nádudvarról. Nekem lenne egy 120 basszusos 12 váltós Weltmeister tangóharmonikám eladó. Annyi kis hibája van, hogy egy pár váltónál le van tapadva a síp. Akit érdekel ezen a telefonszámon érdeklődhet: 06-70-639-87-99Tamás [ 2013-04-24 18:10 ]

Üdv mindenkinek.

Van egy eladó Höhner szájharmónikám illetve egy Höhner melodikám

http://zene.vatera.hu/hangszer/egyeb/m_hohner_the_chromonica_szajharmonika_1743113336.html

http://zene.vatera.hu/hangszer/fuvos_es_tartozekai/hohner_melodica_piano_26_melodika_1745310215.html

Ha érdekel valakit írjon egy e-mailt a

s7wish@ gmail pont com email címre

Az árból tudok még engedni ha megkeres valaki e-mailben, valamint kedvezmény ha valaki egyben elviszi a kettőt.

További szép napot!
Jani [ 2013-04-23 14:22 ]

Kedves Zoli!

A youtube-on találtam egy nagyon jópofa nótát, amit Te játszol és szívesen megtanulnám én is. A "Felmászott a Mari" kezdetű nótára gondolok. Sajnos a fülem nem túl jó de kottát olvasni tudok és némi harmonika ismerettel is rendelkezem.
Nagyon megköszönném, ha el tudnád küldeni a kottáját (dallam és basszus) vagy ha elárulnád, hogy melyik kotta gyűjteményben találhatnám meg. Bár gyanítom, hogy semelyikben sem.
Továbbá szeretnék gratulálni az oldalhoz. Nagyon jó dolgokat olvastam itt és ahogy látom ezzel nem csak én vagyok így.
Címem: jani001@index.hu

Minden jót kívánok, jó egészséget és jó muzsikálást!
Üdvözlettel: Konrád Jánoskomi [ 2013-04-12 11:48 ]

hohner Werdi 120-b harmonikához keresek légszekrénytEndrődi Ferenc [ 2013-04-10 06:42 ]

Kedves Zoli!
Hálásan köszönöm, hogy megtisztelt válaszával!
E.F.Zoli [ 2013-04-09 20:29 ]

Kedves Ferenc!
Nem mindegy, hogy az állandóan szóló hang a jobb vagy bal kéz oldalon van. Ha jobb oldalon (prím, vagy diszkant) akkor aránylag könnyebben javítható. Ha a basszus oldalon akkor már nagyobb a baj, mert itt a klapnikhoz (ezek takarják a hangréseken kiáramló levegő útját) csak a mechanika kiszerelése után lehet hozzáférni, ami megoldható, de időigényes munka. Üdv! Zoli.Endrődi Ferenc [ 2013-04-09 19:36 ]

Kedves Fórumozók!
A napokban szántam rá magamat, hogy vásároljak egy jobb minőségű hangszert a gyerkőcnek, aki már kinőtt a régi gyerek-harminikájából. Személy szerint sajnos nem nagyon értek a harmonikákhoz, s bánatomra anyagilag sem vagyok túlzottan eleresztve, de azért szeretnék egy szépen szóló hangszerrel kedveskedni neki. Találtam egy viszonylag jó állapotú Weltmeister harmonikát, amely szemre vételezve megbecsült, de az egyik síp folyamatosan szól rajta. Ha ez lehet apróbb, könnyen javítható hiba, megvásárolnám. De ha azt a tanácsot kapom, hogy jobb ebbe nem belemenni, akkor még idejében visszakoznék... Hálásan köszönöm, ha bárki ebben a dilemmában segítségemre tud lenni!
Üdv.: E.FeriPetyus [ 2013-04-09 12:18 ]

Harmonikában én is kezdő vagyok, de az orosz kromatikus gombos verzióval kezdtem ismerkedni. Találtam oktató anyagokat, könyveket és videót is, de zenei tartalmában túlnyomóan orosz. A nagy mennyiség miatt azonban kellő számban találtam egyéb náció béli anyagot is.
A kottákból elkezdtem kiválogatni a nekem tetszőeket, és pakolom fel ide:
http://www.terrasoft.hu/kultura/kaboca/dalok/harmonika/Scheer István [ 2013-04-08 21:14 ]

Kedves Robertó!

Köszönöm a válaszodat. Kezdő mivoltom ellenére szívesen hozzájárulnék
én is egy-egy videóval. De csak keringőt tudok felajánlani.
Mondjuk a "Ha bűn hogy várok rád" vagy a "Que Sera Sera" már megy
annyira, hogy kezdő társainkat érdekelhesse. Persze lehet, hogy mint
kezdő csak magam vagyok itt.
Petyus [ 2013-04-08 10:44 ]

Kedves István!

Szerintem a Bogár-Várhelyi harmonikaiskola nagyon jól megmagyarázza a basszusjátékot és jó példákkal gyakoroltatja.Robertó [ 2013-04-08 10:06 ]

Kedves István,
Sajnos a tangónál sajnos még nem tartok. Addig amíg az eddig tanult dalokat nem játszom elég biztosan, dalokat akarok előbbre menni.
Pedig, nagyon hosszú listám van, amit meg szeretnék tanulni, de amíg egy számot (akármilyen kezdő szinten is) meg nem tanulok, nem kezdek bele újabba (esetleg csak 1, max. 2-be), mert akkor az lesz, hogy egyet sem tudok elfogadhatóan.
Jó lenne, ha azok is, akik jobban tudnak csinálnának ilyen, kicsit haladóbb videókat.
A Londonban hej -t úgy-ahogy
megtanultam, hamarosan felteszem azt is.
Üdv. mindenkinek,
R.
roberto3311@freemail.huBIOTIGRIS [ 2013-04-07 23:24 ]

üdv mindenkinek.. tavaly szeptember óta szívom-fújom a saját magam szórakoztatására,örülök,hogy van egy ilyen hely ahol az ember megoszthatja a tapasztalatait,vagy feltehet érdéseket..
Scheer István [ 2013-04-07 18:27 ]

Üdv mindenkinek!

Csak néhány hónapja tanulok harmonikázni, de
a két kezes keringőket már elég jól érzem.
Robertó "Túl az óperencián" youtube videójának hála!
Ajánlom mindenkinek aki kezdő, miután azt megtanultam, minden keringőbe
bele merek vágni kottáról! ;-) Bár az is igaz, hogy már 3-4 leckét is vettem
Sey Edit harmonika tárnőtől, neki is örök hála!
Kéresek:
1. Ha valaki lenne olyan szíves, aki rendelkezik az "álom, álom édes álom"
című dal kottájával, nagyon megköszönném, ha el tudná küldeni.
2. Ha valaki tudna valami jó oktató anyagot, ami a tangó basszus oldalt megtanítja, azért is nagyon hálás lennék.
(De jó lenne, ha Robertó készítene a youtube-ra valami egyszerű tangó oktató folmet!)

Kívámok mindnekinek kellees harmonikázást! Üdvözlettel:
Scheer István
istvan kukac scheer pont huRobi [ 2013-04-04 07:40 ]

Kedves Jani!

Nem tudom, hogy mennyire ismered a kottát, de nagyon jól jön a dal gyakorlásánál. Robertóval egyet értek abban, hogy a kottaolvasásnál össze lehet hangolni a jobb kéz és a bal kéz dallamát, mivel a violinkulcsos kotta alatt helyezkedik el a basszuskulcsos kotta, és ütemenként ki vannak jelölve a szólóhangjegyekhez tartozó basszushangjegyek. Ha ezeket érted, és elméletben össze tudod illeszteni a bal és jobb kéz ütemeit, akkor viszont nagyon lassan kezd el gyakorolni a kettőt együtt, és amikor jól megy akkor gyorsíts. Az ütem mértéket elhúzhatod gyakorlásnál akármeddig, csak a lényeg az, hogy egyforma időközöket tartsál be. Jó tanulást és kitartást. Biztos menni fog. Üdv. RobiMáté Péter [ 2013-03-31 12:29 ]

Minden kedves fórumozónak, kellemes húsvéti ünnepet kívánok!

Üdv. Máté PéterPetyus [ 2013-03-28 19:45 ]

Van közöttük Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Bartók Béla, Weiner Leó, és még sok egyéb náció a mégtöbb orosz közé eldugva. Csak ki kell válogatni.Wágner Tamás [ 2013-03-28 17:34 ]

Magyar kottákat nem tudtok? mert ezeket a külföldiket nem szeretem.Petyus [ 2013-03-28 17:15 ]

Itt is van sok, nem mind akkordeonra, hanem bayanra és garmonyra is:
http://ale07.ru/music/notes/song/bayan.htmPetyus [ 2013-03-28 17:11 ]

Itt egész jókat találtam:
http://www.akkordeonist.ru/notes.phpWágner Tamás [ 2013-03-28 16:44 ]

Sziasztok!

Aki tud tudna kuldeni kottát erre az email címre:bmw9765432@gmail.com

Nagyon megköszönném.
Kovács Mátyás [ 2013-03-28 09:29 ]

Kedves Petyus!

Köszönöm!

Üdvözlettel:

Kovács MátyásPetyus [ 2013-03-26 17:01 ]

Hangolásról itt elég részletesen írnak angolul:
http://www.accordionrevival.com/ACCORDION_REPAIR_3.phpKovács Mátyás [ 2013-03-26 15:49 ]

Kedves Zoli! Kedves Zsombor!

Köszönöm a segítséget!
Öreg hangszerről van szó, úgy érzem kockázat nélkül belevágok.
Inkább az alkotás öröme......

Köszönöm még egyszer!

Üdvözlettel:

Kovács Mátyás

Zoli [ 2013-03-24 22:52 ]

Kedves Mátyás!
Kicsit pontosítok Zsombor hozzászólásán, mert létezik alsó és felső müzett ( ez a név is helytelen, mert a három kórusból álló összeállítást hívják müzettnek a két kórusos csak tremolo). Meg kell nézni, hogy az eredeti hangolás alá, vagy fölé lett e hangolva az alapsornak, mert egy alá hangolt tremolot nem célszerű felhúzni az alapsor fölé. Ha fölé van hangolva, akkor sem általános szabály a 2 cent eltérés, hanem a lebegések száma a fontos, de ezt a munkát célszerű szakemberre bízni. Ha egy harmonikát hangolni kell, akkor ott rendszerint más gond is akad, pl. hibás ventilek, rozsdás sípok, elöregedett viaszolás, stb. Nem elég a lelkesedés és a jó kézügyesség, kell hozzá egy minőségi hangológép, jó szerszámok, anyag, és végtelen türelem. Üdv! Zoli.Zoli [ 2013-03-24 22:41 ]

Kedves Zsoldos Mária!
A kért kottát elküldtem! Üdv! Zoli.Fülöp Zsombor [ 2013-03-24 19:32 ]

Kedves Mátyás!

A musette sípok felfelé vannak hangolva az alap síptól. Úgy írja egy harmonika javítási könyv, hogy egy modern francia lágy hangzású hangsziínek 2 hz-el van feljebb hangolva a musette sípja. Egy példa: alap 440 hz, musette sor 442 az A hang.Kovács Mátyás [ 2013-03-24 16:07 ]

Üdvözlet!
Tudna valaki segíteni abban, hogy a klarinét síp félrehangolt párját, lefelé, vagy felfelé kell hangolni, és mennyivel?
Másik kérdésem, a müzett hangolásnál az alsó illetve felső sípok lefelé vagy felfelé hangolandóak a klarinét síphoz képest?

Köszönettel:

Kovács MátyásTibi [ 2013-03-22 16:42 ]

Harmonika oktatás!!!
Üdvözlet mindenkinek.:)Véletlenül találtam erre az oldalra és egy ide illő infót szeretnék megosztani!Egy nagyon kedves ismerősöm harmonika tanárnő ha valakit érdekel bátran merem ajánlani.Kedves,türelmes és kiváló zenész.
Agnecz Katalin 06309-444-389Zsoldos Mária [ 2013-03-20 12:03 ]

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni? A biscaya kottáját keresem. Eltudná valaki küldeni e-mailben (zsoldos.maria@freemail.hu)

Nagyon köszönömKisbenedek Ernőné [ 2013-03-18 22:54 ]

Köszönöm Petyus !

Amit én Hókeringőnek neveztem az tényleg a Schneewalzer.
A kedves segítségeddel már le is töltöttem a kottát.


Petyus [ 2013-03-14 12:57 ]

Herkulest megkaptam, köszi szépen.
Még a német szelvű szövegét keresgélem, egyelőre csak ezt találtam:
http://gramofon.nava.hu/de/1321748052/erinnerung_an_herkulesbad
de ez nem alkalmas a szövegértésre.Petyus [ 2013-03-13 15:08 ]

Ja, a Schneewalzer?
Arról pl. itt van szöveg is, kotta is:
http://cazoo.org/folksongs/Schneewalzer.htmRippel József [ 2013-03-12 20:25 ]

Kedves Kisbenedek Ernőné,

Láttam, keresett sváb kottákat, kérem írja meg mely dalokra gondol, nálam van néhány. Szívesen küldök.
rippeljozsef@gmail.com

Petyus [ 2013-03-12 14:49 ]

Azt még hozzátenném, hogy harmonikában kezdő vagyok, fúvós hangszereken játszottam komolyabban.Petyus [ 2013-03-12 14:46 ]

Nemrég sikerült beszerezni egy konverterbasszusos bayan-t.
Úgy tűnik, hogy lassan sikerül játszható állapotba hozni.
Hozzávaló kottákat is gyűjtögetek már egy ideje.
Szeretnék olyan darabokat is játszani, amelyeket régebben fúvós-zenekarban játszottunk, néhánynak már megvan a harmonika-átiratos kottája, néhányat meg majd átszerkesztek magam, amiről van zongorakotta vagy zenekari partitúra.
Amit nem találtam meg, de szeretném, az a Herkulesfürdői Emlék.
e-mail: petyuska@hotmail.com
Játszik itt valaki bayan-nal vagy más konverterbasszusos harmonikával?Zoli [ 2013-03-10 22:13 ]

Kedves Fórumozók!
Ha valaki kottát keres, vagy személyre szóló üzenetet vár, minden esetben szíveskedjék az E- mail címét a szövegbe beírni!
Én meg tudom nézni az admin oldalon, de a levélíró engedélye nélkül nem adhatom ki az E -mail címet, mert volt már olyan, hogy valakinek ez kellemetlenséget okozott. Üdv! Zoli.Robertó [ 2013-03-10 15:44 ]

A ,,Hókeringő''
Nem kotta, de meg lehet tanulni róla

http://www.youtube.com/watch?v=HLRRNnJdLRcScheigl József [ 2013-03-09 15:37 ]

Üdvözletem mindenkinek!

Sokan kérnek kottát, ez jó, rendben van, csak e-mail cimet senki nem ír.

Én szívesen küldöm a kottákat, ha van hova.

accordeon@gmail.hu
accordeon@citromail.hu


József!
Kisbenedek Ernőné [ 2013-03-09 14:29 ]

Keringő kottákat szeretnék, a hókeringő, ill sváb keringő kottájára most lenne szükségem. Köszönöm, ha tud segíteni. KnéFülöp Zsombor [ 2013-03-03 17:41 ]

Véleményem szerint egy magasabb szintű tanárnak az irányítására mindig szükség van, mindegy milyen jól játszik az ember. Az hogy egy darab egy musette pl Tabányi Valse musettjét eljátszani ÚGY AHOGY MEGÍRTÁK, legalább 5 év tapasztalatra, sok zenehallgatásra emellett rengeteg gyakorlásra van szükség, és ugyan ez vonatkozik a csárdásokra is. A feljődés nem feltétlen mérhető a dalok megtanulásának mennyiségében, hanem azoknak a kidolgozásában, minőségében. A zenét és a hangszerismeretet külön kell választani egymástól.S.Misi [ 2013-03-03 10:55 ]

Teljesen egyetértek Zsomborral. Ha a harmonika helytelen, rosszul begyakorolt kezelése beidegződik, nagyon nehéz változtatni. Én 5 éves koromtól autodidakta módon harmonikáztam, de mióta nyugdíjas vagyok tanári irányítás mellett tanultam meg a harmonika helyes kezelését. Egészen másképpen szól a harmonika, és az sem utolsó szempont ha úgy játssza el az ember a darabot, ahogy a szerző megírta. A helyes kezelés, ujjrend, és kotta jelzéseinek ismerete mindenképpen tanári irányítást igényel.
Hogy meddig, az a szorgalmadon, és kitartásodon múlik. Egyébként a gyakorlást én zárt ajtó mögött végzem pianoban.Robertó [ 2013-03-03 00:04 ]


Budapesten hagytam én a szívem:
http://www.youtube.com/watch?v=6YXxoTQ9bZsFülöp Zsombor [ 2013-03-02 13:57 ]

Kedves Jani!

Elsőnek harmonikatanárnál kell kezdeni, (aki folyamatosan ellenőriz) az alapokkal. Harmonikaiskolából kell tanulni elsőnek, ahol külön a bal és a jobbkéz technikát lehet külön is etüdökkel gyakorolni. Ne elégedjünk meg azzal, ha már sikerült egyszer vagy kétszer eljátszani egy részt jól, mert az első jól eljátszás után kezdődik csak a begyakorlás. Az hogy nagyon sokszor eljátszunk valamit rosszul, az csak ront a helyzeten, mert már utána nagyon nehéz, vagy lehetetlen kijavítani. Mindig egy egyszerűbbet kell, de mindig jól eljátszani.Jani [ 2013-03-01 21:57 ]

Sziasztok!

Talán az általam feltett link alapján lett téma az elektromos harmonika.?.
Nem ez volt vele a célom, de legalább megismerhettem mások véleményét is erről. No de... amit szeretnék leírni...
Még igyekszem "megtanulni" a két kéz összhangját... (bár a család ennek nem nagyon örül :( "... mert ha valami szépet játszana.... de ez már nagyon idegesítő..." mondják ha fél órákig játszom a "Túl az óperencián! első sorait.)
Továbbra is az a kérdésem, hogy sok gyakorlással menni fog????Vagy erre születni kell?
Köszönettel:
Jani

Robertó [ 2013-03-01 20:50 ]


Ma találtam rá:
http://www.youtube.com/watch?v=HLRRNnJdLRc&list=FL6upiJQxHgtHMo_AiARvuIA&feature=mh_lolz
Zoli [ 2013-02-27 23:50 ]

Ha már felvetődött a téma, én is hozzászólnék. Semmi bajom az elektronikus harmonikával, amíg harmonika hangszíneken szólaltatják meg, vagy kulturáltan vegyítik a harmonika és néhány egyéb hangszer( zongora, gitár, basszusgitár stb) hangjait a kíséretben, ahogy ezt Weszely Ernő csinálja. De amint hegedülni, trombitálni, nyenyerézni hallok valakit ezen a hangszeren, rögtön a következők jutnak eszembe: 1.ez egy harmonika testbe épített szintetizátor. 2. innen már csak egy lépés az automata kíséret. 3. innen megint egy újabb lépés és mindenféle elektronikus lejátszót fognak beleépíteni. 4. megkezdődött a zenész gépkezelővé átképzése, a harmonikán is. Én még ott voltam az első Yamaha szintetizátorok megjelenésénél ami kicsi volt, keveset tudott, nem voltak jók a hangszínei, de az automata kíséret lehetővé tette, hogy kevésbé képzett zongoristák is jól elboldogultak vele a vendéglátóiparban. Aztán jöttek az egyre jobb szintik és a jól képzett zongoristák külföldre mentek dolgozni, mert egy jól éneklő, jó géppel rendelkező billentyűs kiszorította őket a szakmából. És ahol eddig duó, vagy trió dolgozott, ott megjelent az egyszemélyes zenekar. Nagyjából ez az oka, hogy manapság a vendéglátásban alig található zenés szórakozóhely, mert a vendég ( ha igényes! ) nem gépet akar hallgatni amin esetleg nem is játszik a kezelő, hanem midiket, vagy mp3 -akat játszik és talán csak az ének különbözteti meg a diszkóstól, sok esetben még az sem. Mert nem igaz, hogy nem lenne igény a valódi zenére, mert jártamban keltemben hétvégeken mindig találkozom olyan emberekkel, akik ezt igénylik és szeretik, de a gépzene bármilyen jó gépen is adják elő, olyan mintha a CD lejátszót hallgatná a vendég. Vagy legalább is nagyon közelít hozzá. Ha az elektronikus harmonikák is ide juttatnak bennünket, akkor köszönöm, én nem kérek belőlük!Robertó [ 2013-02-27 20:45 ]

Réges-régen az Autó-motor újságban volt egy cikk sorozat: ,,Vagy-e olyan jó sofőr mint az autód...'' szerintem ez nagyon igaz a hangszerekre is.S.Misi [ 2013-02-27 09:30 ]

Kedves Roberto, és mások!

Nem tudom ki, hogy van ezzel, de ezeket az elektronikus kütyüket én tekintem harmonikának. Szép hazánk legtehetségesebb harmonikása O.Zoltán kezébe még nem láttam Rolandot.
Egy másik kérdés az ár! Én sokkal többre becsülök egy Olasz,
vagy Német harmonikát, mert ezek "harmonikául" szólnak.
Természetesen az elektronikus hangszerek is meg van a helyük és szerepük, de maradjanak is ott! Üdv. MIndenkinek!Zoli [ 2013-02-23 11:59 ]

Sikerült megoldanom a problémát ismét helyreállt az oldal. További jó fórumozást mindenkinek!Zoli [ 2013-02-21 22:42 ]

Nem tudom ki tette ezt az oldallal, de az bizonyos, hogy nem én. Ha valakinek van ötlete, hogyan lehet visszaállni a régi keskeny formátumra, az kérem írja meg a megoldást. Köszönettel Zoli.Fülöp Zsombor Lajos [ 2013-02-21 19:21 ]

Kedves T.Misi

http://data.hu/get/6233680/Monti_Csardas.pdf

Feltettem, innen mindeki le tudja tölteni.
Ha nem akkor írjanak ide: fulopzsombor93@gmail.com

Üdv.: ZsomborT.Misi [ 2013-02-20 16:27 ]

Üdvözlet Mindenkinek.

Valaki elküldené a MONTI csárdás kottáját.

Köszönöm szépen: Üdvözlettel: T. Misi
kleon [ 2013-02-20 13:28 ]

Valaki meg túgya mondani hogy hol lehet kapni a száj harmonikát a lak cimem budapest havanna utca 68/ 5emelet 19Robertó [ 2013-02-20 12:23 ]

Sziasztok,
A kotta azért is fontos nekem, mert ott ütemenként lebontva látom, hogy egy-egy ,,jobbkezes'' hangra melyik basszus hangot kell lenyomni. Szinte ütemenként, soronként megyek előre. később aztán mindig könyebb lesz egy kicsivel, de nagyon oda kell figyelni (én gondolatban már a következő ütemre koncentrálok) különben biztos, hogy elrontom.Jani [ 2013-02-19 22:55 ]

Kedves Zoli!

Amíg írtam az előző hozzászólásomat, nem vettem észre az üzenetét, ezért nem reagáltam rá.
Köszönöm a biztatását! De megvárom, hogy mi lesz a válasz a kérdésemre (két kézzel egyszerre játszás). Mert ha ez másnak nem okoz gondot, csak nekem, akkor ...
üdv:
Jani
ui: kezdem úgy érezni magam, mint agy óvodás a professzorok között :)Jani [ 2013-02-19 22:22 ]

Kedves Robertó!

Mint írtam, túl sok jóra nem számítok harmonika fejlődésem terén... de az élet rávilágított, hogy még így is túl optimista voltam ezzel a kijelentéssel :)
Az első videónál tartok, és már megvan az első hatalmas akadály is.
Külön -külön szépen megy a jobb és a bal kézzel a zene, de amikor egyszerre kellene a kettőt, no akkor ott megáll a tudomány :) (valami borzasztó összevisszaság lesz belőle)
Másoknál is nehézséget okoz a két kéz egyszerre és mégis külön irányítása???
Az általad küldött videót megnéztem. Elmentem magamnak a későbbiekre.:) még reménykedem ...
Én is beteszek egy linket.... lehet, hogy azért megy nehezen a kezdés nálam, mert nem a megfelelő harmonikám van??? ezzel jobban menne:
http://www.youtube.com/watch?v=nTFvNHD42hY
:)
Te viszont már szépen játszol! (a tehetség lehet...) (remélem nem haragszol a tegezés miatt)
Majd igyekszem én is!
Jani
ui: mivel leírtad a címedet, ha nem gond a legközelebbi kérdésemet lehet, hogy úgy teszem fel. (hiányzik nekem, hogy mindenki miattam kapjon nevetőgörcsöt? :))Zoli [ 2013-02-19 22:08 ]

Kedves Jani!
Csatlakozom Roberto véleményéhez, tanulni sohasem késő, szorgalom és türelem feltétlenül kell hozzá, na és egy harmonika.
A kérdésekre természetesen válaszolok, ha tudok. Üdv! Zoli.Robertó [ 2013-02-19 19:31 ]

Kedves Jani,
Én 56 éves vagyok, és most kezdtem el tanulni.
Kb. a 10. óránál tartok egy jó harmonikásnál. Minden alkalommal egy-egy ilyen dalt tanulunk, ezen a szinten - természetesen kottából. Csak kitartás, és idő kérdése, meg az, hogy valaki mutassa meg, hogy hogyan kell csinálni, ami majd a későbbiekben hasznunkra lesz. Azért lenne jó, ha a jobban tudó harmonikások is tennének fel ilyen kisvideókat, amiből mi, a kezdők is szerintem sokat tanulnánk, így sokat segítene, ha látnánk, és hallanánk is. Pl.
http://www.youtube.com/watch?v=xKzLYgOrOXs&list=HL1361298399&feature=mh_lolz
Angolul van, de azért érthető. Már legszívesebben ezt tanulnám, de addig nem akarok tovább menni, amíg az eddigi 8-10 dalt rendesen be nem gyakorlom, ráadásul már belekezdtem a Londonban hej -be.- Na, az sem piskóta. olyanok vannak benn, hogy B + gm meg F + dm. Már lassan a padlóról szedem fel a gombokat.
Üdv. mindenkinek !
roberto3311&freemail.hu
- Szóval, gyakorolni, gyakorolni.

Jani [ 2013-02-18 23:12 ]

Kedves Zoltán és roberto3311 :) !

Gondolom nagyon sok pozitív visszajelzést kaptok a weboldalról és roberto youtube-os videóihoz. Én is csak jókat és azt tudom írni, hogy nagyon örülök annak, hogy rátaláltam!
Én is szeretem a harmonikát, ráadásul van is ...(szerencsés véletlen)... szóval most már csak valamilyen szinten meg kellene tanulni a rajta való játszást...(mégha játék volna... akkor könnyebben menne :):) )
Túl sok jóra ugyan nem számítok ... de a remény azért még megvan :)
Az viszont biztos, hogy gyakran fogom nézni a videókat és a weblapról igyekszem magamba szívni a "harmonikás lelkületet".

További sok sikert kívánok!
Jani
ui: ha valamilyen nehézségem támad a tanulás során, remélem kérdésemet feltehetem itt...
Zoli [ 2013-02-18 17:08 ]

Kedves Lajos!
Sajnos nincs tudomásom az említett márkáról, és egyáltalán a gombos harmonikáknak olyan kicsi a tábora Magyarországon, hogy inkább orosz vagy német területen kellene érdeklődni.Kris [ 2013-02-17 10:12 ]

Sziasztok!
Eladó a Hohner Chromonica III 64 szájharmonikám.
Részletek itt:
http://aprod.hu/hirdetes/hohner-chromonica-iii-64-szajharmonika-IDLjvN.htmlFülöp Zsombor Lajos [ 2013-02-16 21:00 ]

Hellósztok!

Lenne egy kérdésem. Elsősorban Zolihoz, mint harmonika szakértőhöz,hogy tud-e a közelben (Magyarországon) valami eladó orosz Bayant? pl jupitert?

Üdv.: ZsomborFazekas Imre [ 2013-02-16 11:23 ]

Sziasztok!
Keresem a Kicsiny falu ott születtem én című harmónikás füzetet!
Előre is köszönöm!
fazekasimi95@freemail.huSCHEIGL JÓZSEF [ 2013-02-14 20:00 ]

Szia Bálint!

E-mail cimet írjál, s aztán megy a kotta.

József!
Kiss Bálint [ 2013-02-14 16:26 ]

Nem tudom kitől kell kérni a \"Biscaya\" kottáját, de szeretném megkapni, nagyon örülnék neki. Előre is köszönöm.
Tiszelettel: BálintFülöp Zsombor Lajos [ 2013-02-13 18:15 ]

Köszönöm gyors választ Zoli!gb78 [ 2013-02-11 13:43 ]

tud valaki segiteni gitároznék és jo lenne todni hogy tudom meg melyik dalhoz milyen pengetés kell vagy illik vagy hogy kell pengetniZoli [ 2013-02-09 14:32 ]

Kedves Lajos!
Ha jól látom, ez egy szimpla cassottos négy / öt kórusos B griffes bayan harmonika, nem lehet nagyon rossz, mert az oroszok is tudnak jó harmonikát gyártani, de a szimpla cassotto nem igazán eredményezi azt a lágy hangzást, amit a dupla. Azt is látom, (bár a belső kép elég gyenge) hogy részben ventilezve lett még hozzá a Mr Verberne által gyártott Belgiumból származó ventilekkel. Külső állapota normálisnak tűnik, nem tudok hasonlítani igazából semmihez, mert az olaszok rendszerint dupla cassottos hangszereket gyártanak, esetleg régebben gyártottak három kórusos szimplát, de az orosz harmonikák nálunk nem különösebben terjedtek el. Egy ismerősöm mondta, hogy az oroszok vagy nagyon jót, vagy nagyon rosszat gyártanak, kérdés, hogy ez melyik csoportban tartozik. Remélhetőleg a jók közé. Üdv! ZoliFülöp Zsombor Lajos [ 2013-02-09 10:11 ]

Üdv mindenkinek!

Egy kis segítség kellene hangszer ügyben. Ki hallott már olyanról hogy Bayan Agat? Milyen minőség lehet? pl valamelyikhez hasonlítva?

http://drogobych.olx.com.ua/5-iid-348916098

Köszönöm előre is a választ!har-Mónikás [ 2013-02-08 21:17 ]

Sziasztok!
VAn egy eléggé lestrapált állapotban lévő, 120-as, Weltmeister harmónikám, alkatrésznek, akit érdekel. Szuszog, sípol ha kell , ha nem, és vannak sípok melyek már nem szólnak. A basszus-oldala még szépen szól. Vagy muzeális darabnak is érdeklődtek már műgyűjtők. A hangszer kb 70 éves. Nagyapámtól kaptam, pedig már én sem vagyok fiatal... régiségi darab....
Akit érdekel ide is írhat: 1silverrain1@gmail.com

(a címben a 2 db. 'rr-re figyelj, el szokták írni...)Robertó [ 2013-02-08 19:57 ]

Kedves Józsi nekem megvan a kotta,, énis éppen most tanulom.
Hova küldjem?
roberto3311@freemail.huJózsi [ 2013-02-05 22:18 ]

Üdvözletem, kedves Harmónikás Barátaim!

Egy ideje követem a harmonikás életben zajló eseményeket. Kérnék is tőletek, illetve sok szeretettel ajánlok fel én is kottákat számotokra. Úgy vettem észre, a magyar nóták kottáit kevésbé nehézkes megszerezni. Azoknak tudok talán többet segíteni, akik a német, osztrák, sváb (keringő, polka, marsch) dalokat keresik. Keressetek bizalommal, szívesen állok rendelkezésetekre.

Segítségeteket szeretném kérni a "Messze van a kicsiny falum, a tornya mégis ide látszik" című dal kottájának beszerzéséhez. Ha valaki tudna ebben segíteni kérem jelentkezzen.

Kívánok örömteli zenélést mindenkinek:
JózsiLori [ 2013-02-03 17:13 ]

Tisztelt Harmonikások!

Február 1-én, egy hernyógörény megfosztott szeretett Royal Standard 120b fekete harmonikámtól, Dunaharasztiban lakásbetörés során. Ez a kártékony féreg a harmonikára ment, mivel szinte csak azt vitte el.

Ha valakinek Pest megyében eladásra kínálnak egy ilyen harmonikát, kérem keressen meg.

Tisztelettel.Scheigl József [ 2013-02-01 09:47 ]

Üdvözletem mindenkinek.

Kottát keresek én is, mégpedig a " Bál a Savoyban" -ból a La Bella Tangolita kottáját. Ha valakinek megvan megköszönném.
József!Hanzi [ 2013-01-31 21:15 ]

Sziasztok!

Nekem egy rendhagyó,szokatlan kérésem lenne!Egy kedves hölgytől kaptam egy e-mailt,hogy ezen a honlapon olvasta hogy kottákat ajánlottam fel az érdeklődők részére!
Ez így igaz,a hölgy édesapjának kellenének a kották aki nemrégen kezdett el harmonikázni!
Nos én nagyon szívesen küldöm a kottákat,a bajom csak annyi hogy valamilyen úton módon véletlenül kitöröltem a hölgy e-mail-jét!
Nagyon remélem hogy olvassa ezen sorokat és újból jelentkezik!

Üdv:HanziRobertó [ 2013-01-31 17:15 ]

Kedves István,
Mindenképpen folytatom, csak kamera-gondjaim (is) vannak.
Most tanulom a Londonban hej-t a Bob hercegből, hát, az sem piskóta... azt majd a 6., 7. leckébe tervezem.
István [ 2013-01-29 21:53 ]

Kedves Roberto!

A jövő héten kezembe vehetem életem első komoly harmonikáját.
Láttam a youtube-on az első 2 leckédet. Érdeklődni szeretnék, hogy lesz-e folytatás.Zoli [ 2013-01-29 19:51 ]

Kedves Mihály!
Az a véleményem, hogy amelyik tartósabb bevonatot ad, az a jobb. Üdv! Zoli.Stefán Mihály [ 2013-01-28 12:26 ]

Kedves Zoli,
Nagyon köszönöm az információt, most már csak az a kérdés, hogy a metál vagy a nem metál fényezéshez használatos polírozó, illetve viasz anyagot használjam.
Ha te tudod, akkor megköszönöm a válaszod, ha nem az sem baj, majd csak ki kísérletezem.
Még egyszer köszi,

Üdvözlettel, Misi
Robertó [ 2013-01-22 21:07 ]

itt a folytatás, Gimbelem, gombolom.

http://www.youtube.com/watch?v=-GUre4SMges&list=HL1358884737&feature=mh_lolzRobertó [ 2013-01-21 18:40 ]

Köszönöm szépen!
Azért kamera nélkül kicsit jobban megy ám...
Folytatása következik.Kozma Ferenc [ 2013-01-21 18:20 ]

Kedves Robertó!
Megnéztelek a Youtube-on, nagyon szimpatikus amire vállalkoztál!
Várni fogom a folytatást. Meggyőződésem hogy sokakat el tudsz indítani a tanulásban, akiknek semmilyen segítség nem áll rendelkezésre. Én is egy-két éve tanulom (53 vagyok), abban a szerencsés helyzetben, hogy Zoli a (rendkívül türelmes és megértő) mesterem, innen is üdvözlöm.
Viccesen: elmondhatod, hogy harmonikaórákat adok-veszek!
Le a kalappal!
Üdv. a közösség minden megszállott tagjának!
Kozma Ferenc
Zoli [ 2013-01-21 17:41 ]

Kedves Stefán Mihály!
Ami jó az autó karosszéria polírozásához, az rendszerint megfelel a harmonikához is. Vannak viasz alapú szerek amelyek tartós, kemény bevonatot képeznek a felületen, és jó csillogó felületet adnak. Kb fél évente célszerű a kezelést megismételni. Üdv! Zoli.robertó [ 2013-01-18 10:56 ]

A figyelmetekbe ajánlom ezt az oldat.
Kicsit macerás a regisztráció, de rengeteg hasznos, zenével kapcsolatos letölthető dolog van rajta (kották, midi-k, stb.)

http://canadahun.com/
Stefán Mihály [ 2013-01-18 08:30 ]

Szeretném a harmonikám celluloid felületét felpolírozni, fényezni,
és a klaviatúráját megtisztítani, fényezni.
Milyen anyagot használhatok? Mivel célszerű fényezni anélkül,
hogy kárt okoznék?
Ha tudna valaki segíteni ebben, megköszönném.Robertó [ 2013-01-15 22:13 ]

Sziasztok!
Eddig jutottam a harmonikatanulásban...
Csak erős idegzetűeknek!

http://www.youtube.com/watch?v=-Adn6aw-fss&feature=youtu.be
PÁL TIMEA [ 2013-01-15 19:29 ]

Sziasztok!
Tudnának nekem segíteni,van 1 használt harmónikánk,szép állapotban van bal oldalán 34 billentyü ,jobb oldalán 48 gomb talállható,ami 4 soros.
HOHNER,WAGNER HANGSZER KIRÁLYTÓL BUDAPEST VIII KERÜLET JÓZSEF KÖRÓT 15 van az oldalára írva.
Szeretnénk megtudni ,mennyit érhet,esetleg mennyiért tudnánk eladni?
Elöre is köszönömZoli [ 2013-01-11 17:53 ]

Kedves Vágjunkbele!
Ár:
70 000 Ft
Helység: Nagymaros
Hohner 96 basszusos,gombos,Jó állapotban javításra nem szorul .
Kellner Antalné
Fenti hirdetést a "Jófogás.hu" hirdetési oldalon láttam, ha még nem vitték el én ezt ajánlanám, mert ugyan 96 -os, de ez még aránylag könnyű harmonika, megbízható márka, és határon belül van. Üdv! Zoli.Vágjunkbele [ 2013-01-11 16:55 ]

sziasztok! én most kezdtem el tanulni ezen a csodás hangszeren és hangszervásárlásra adnám a fejem.
mivel gyönge kislány vagyok, egy kisebb méretű harmonikát keresek és az a kérdésem, hogy szerintetek 72 basszus körüli kromatikus gombos tangóharmonikát lehet-e itthon találni jó áron? merre? mondjuk országhatárokat is szívesen átlépek, ha van jó tippetek. köszönnöm a véleményeket!Katalin [ 2013-01-09 18:51 ]

Sziasztok, fel lehet vinni a repülőre, kézipoggyászban szájharmónikát? 18-20 cm kb. Köszi a váaszt.Zoli [ 2013-01-05 00:01 ]

Kedves László!
Eladásnál fontos, a gyártó, hány basszusgomb van a harmonikán. Hány váltó van a jobb és bal oldalon. Milyen a külső állapota, van - e tok hozzá, szíjak nem szakadtak, fújtató tartja a levegőt, tehát nem szökik belőle összenyomásnál és nem utolsó sorban az ár. Ezeket fontos feltüntetni, valamint elérhetőséget, esetleg a település nevét. Üdv! Zoli.László [ 2013-01-04 20:00 ]

Tisztelt harmonikások! Van két darab hangszerem, de egyáltalán nem értek hozzá. Milyen információkat kell megosztanom, ha elszeretném adni őket? A válaszokat kérem egy totál laikus számára is érthetően megadni. Köszönettel.Fülöp Zsombor Lajos [ 2013-01-02 16:51 ]

Kedves Zoli!

Köszönöm a választ, még jó hogy nem ugrottam bele.

Bandi [ 2012-12-31 13:55 ]

Kedves Ferenc!

Nálam megvan az említett kotta, az elérhetőségemet megtalálja a "Kántor András kottái" menüpont alatt.

Üdvözlettel:
bandiFerenc [ 2012-12-29 23:29 ]

Tisztelt fĂłrumozĂłk!
A Kardos István Harmonikaiskola könyveit keresem. Ha valakinek meg van nyomtatható formátumban, kérem küldje el nekem. Előre is köszönöm!
Tisztelettel
FZoli [ 2012-12-27 11:59 ]

Kedves Zsombor!
Ezt a harmonikát Németországban GEDO néven forgalmazzák, bármikor kapható, új ára 699 Euro, amiből a tok maga legalább 150 - et ér. Szállítási költség 50 Euro, ha kívánja két héten belül meghozatom. Azt hiszem nem kell nagyon bizonygatnom, hogy még ez is kidobott pénz. Üdv! Zoli.István [ 2012-12-27 10:58 ]

Köszönöm a tanácsot, egy barátom tud polírozni, kipróbáljuk. Majd megírom mi lett az eredmény.Fülöp Zsombor Lajos [ 2012-12-27 10:49 ]

Kedves Zoli köszönöm a válaszát!

Teszek fel képet az említett harmonikáról, hátha valaki konkrétan tudja, hogy milyen is az a hibrid harmonika

http://www.expressz.hu/olasz-cagnoni-120-b-teljesen-uj-44287678/

Aki a képek alapján tud még valamit a hangszerről annak megköszönném válaszát!Zoli [ 2012-12-27 08:23 ]

Kedves István!
Bár a levél elég nehezen olvasható, de értem a problémát. A karcok csak polírozással tüntethetők el, a fényesítést valamilyen műanyag ápoló szerrel lehet megoldani, ami kapható háztartási boltokban. Ha festve van a harmonika, ( ilyen pl a Hohner Atlantic, vagy a Lucia ) akkor csak óvatosan a polírozással, mert a festék elvékonyodik és még nagyobb lesz a baj. Ilyenkor egy ügyes autófényezőt javasolnék, aki újra festi a hangszert. Persze előtte apróra szét kell szedni. Ha celluloid akkor egy kicsit bátrabban lehet polírozni, vannak ehhez speciális polírpaszták, de egy jó gép szintén fontos ez is van a fényezőnek, tehát megint csak oda jutottunk. Üdv! Zoli.Zoli [ 2012-12-27 08:12 ]

Kedves Fülöp Zsombor Lajos!
Mielőtt nagyon beleszaladna valami rossz üzletbe szeretném figyelmeztetni, hogy az a harmonika Cagnoni sípokkal lett készítve, de nem Cagnoni! Ha jól megnézi a feliratokat, valahol van egy ilyen: "Cagnoni reeds" Ez azt jelenti, hogy csak a sípok olaszok, az összes többi készülhetett akár Kínában, Albániában, vagy ki tudja hol. A Cagnoni egyébként egy olasz üzem, ahol főleg alkatrészeket készítenek amit aztán ügyes iparosok összeraknak és megpróbálják olasz harmonikaként értékesíteni. Mivel a többi részt nem minden esetben az említett cégnél veszik , így egészen érdekes "hibrid" harmonikák jöhetnek létre ilymódon.István [ 2012-12-26 23:38 ]

Tisztelt Zoli bácsi!
Mi a teendő, ha egy kicsit kopott harmonikát szeretnénk szebbé tenni. Főleg magára a házra gondolok, csat okozta enyhe súrlódásnyom, homályosodás, fényvesztés bizonyos helyeken. Van-e valamilyen ápolószer, vagy technika , - polírozás? - ami segíthet. Nem eladásról van szó, csak valahogy idegesítenek ezek a dolgok mivel a harmonika önmagában egy esztétikai élmény nekem, néha úgy érzem kesztyűben kéne gyakorolnom. Ez persze túlzás, de aki szereti a hangszerét az biztosan megérti. üdv és BUÉK.Fülöp Zsombor Lajos [ 2012-12-26 20:28 ]

Üdvözlök mindenkit!

Az lenne a kérdésem, hogy Cagnoni harmonikáról ki hallott már? Mihez hasonlítható a minősége? Milyen gyártmány? Konkrétan a hangszerről azt kell tudni, hogy fekete, jobb oldalt 13 váltó, amiből pár ugyan az, bal oldalt 6 hangszinváltó.

Választ előre is köszönöm!Scheigl József [ 2012-12-24 17:40 ]

Boldog,Szeretetteli Karácsonyt Kívánok minden harmónikás, s fórumozó ismerősnek!

Scheigl JózsefMáté Péter [ 2012-12-24 12:02 ]

Minden kedves fórumozónak, boldog karácsonyt kívánok!

Máté Péterkovács lajos [ 2012-12-23 14:19 ]

Tisztelt Zoli bácsi,kedves Harmonikások! Imádom ezt a csodás hangszert,de sajnos oktatót nem találok! Kit tudnátok ajánlani Debrecen és környékén? Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! Üdv:LajosAlberto [ 2012-12-15 15:38 ]

Hello !
My name is Alberto, I am italian - and I am living in Budapest.

Please, I am looking for some accordion lessons

Some basic lessons, nothing special. Just for a good step in

Does nobody play the tangoharmonika in Budapest? :-(

Thank you very much for your attention.

paalutca@gmail.com

Alberto
muzsika [ 2012-12-14 14:09 ]

Kedves harmonikások!
Van egy eladó harmonikám:
Serenellini Loreto( musette). Kiváló hangszer.
Azért adom el, mert vettem egy másikat.
Akit érdekel itt megtekintheti:
http://www.expressz.hu/serenellini-loreto-musette-italy-44255635/
az ár irányár.
üdvözlet mindenkinek!Zoli [ 2012-12-05 22:48 ]

Kedves Dorka!
Hanzinak igaza van, ennyiből nem lehet tudni, semmi érdemlegeset mondani. Hány basszus, hány gombsor a diszkant oldalon, hány váltó jobb és bal kéznél, milyen típus, kromatikus, vagy diatonikus, B vagy C griffes, néhány fénykép, ez mind kellene ahhoz, hogy választ tudjak adni. Nálunk ( ha feltétlenül gombos harmonika kell ) elsősorban orosz, vagy egyéb keleti gyártmányú harmonikát lehet használtan kapni, 400 eurónál jóval olcsóbban is, de igazán jót és minőséget inkább a francia, vagy német területen kell keresni. Üdv! Zoli.Zoli [ 2012-12-05 22:38 ]

Kedves bartusd!
Egy 8 éves harmonikát mindössze két alkalommal használtak? Hm.
Nem biztos, hogy az tesz jót a hangszernek, ha nem használják. Ennél már csak az rosszabb, ha őrült módon tépik rángatják. Az sem mindegy, hogy hol tárolták, lakásban, pincében, padláson, fűtött, vagy fűtetlen helyiségben. Tehát nem lehet pontos összeget mondani látatlanban, én megnézném kívül, belül és utána tudnám megmondani az árát. Nagy vonalakban 30 és 50 ezer között bárhol lehet a jelenlegi piaci helyzetet figyelembe véve. Üdv! Zoli.Hanzi [ 2012-12-05 21:36 ]

Szia Dorka!
Az általad leírt dolgok alapján nincs az az ember aki érdemi választ tudna adni kérdésedre!
Írd meg hogy milyen típusú,hány basszusos harmonikáról van szó!
Azonkívül az sem mindegy hogy kromatikus,vagy diatonikus az a gombos harmonika.
Tehát húzásra,nyomásra ugyanazon hang szól az éppen megnyomott gombon,vagy húzásra,nyomásra is más a hang!
Ha megbízol a tanárodban,márpedig ha eddig régebb óta nála tanultál akkor csak megbízol benne!
Nos akkor halgass rá.Bár 400 euróért szerintem Franciaországban sem adnak új harmonikát,pláne gombosat nem!
Ezért volna fontos a hangszer típusa,főbb jellemzői!
Ha ezeket megadod,Zoli bácsi biztosan tud érdemben segíteni neked,hiszen keni-vágja a harmonikás dolgokat,többek között a harmonika javítás,harmonikázás a szíve csücske,legalábbis írásaiból,hozzászólásaiból ezt szűröm le

Üdv:Hanzi!DOrka [ 2012-12-05 15:55 ]

Udv mindenkinek!
Oktoberben kezdtem Franciaorszagban harmonikazni es nagyon megtetszett a dolog igy szeretnem otthon is folytatni (februartol leszek otthon) viszont tudom, hogy a harmonika vasarlas nem olcso mulatsag es ahogy inetneten nezelodtem nem igen talaltam megfizethetot...persze nem is ertek hozza es otthon senkit nem ismerek aki harmonikazna.
Az itteni tanaromnak van egy elado harmonikaja, azt monja,hogy uj es hiszek is neki :) ami pont oluan amit hasznalok es tenyleg jo allapotunak tunik (kicsi, nem billentyus hanem gombos, laikus szemmel ennyit birtam rola megallapitani) es 400 euroert adna ami az interneten talalt arakhoz viszonyitva nekem jonak tunik..szerintetek/onok szerint tapasztalt harmonikasok erdemes lenne megvenni vagy otthon is talalok hasonlo ajanlatot?
koszonom elore is
Dorkabartusd [ 2012-12-04 21:40 ]

Üdv olyan kérdésem lenne , hogy egy 8 éves hibátlan 2 X használt, sokáig csak állt Weltmeister caprice 80 basszusos piros
harmónikának mennyi ma a reális piaci ára ?

Válaszokat köszi előre is :)Zoli [ 2012-11-25 23:20 ]

Kedves Oliver!
Valószínűnek tarom, hogy a mechanikát valaki megolajozta, az olajba beleragadt a por és az fogja meg a csúszkát. Esetleg ha Weltmeister harmonika, akkor a billentyűszár elgörbült, az is okozhat ilyen problémát. Mindkét esetben szakember segítségét javaslom kérni, mert az olaj kitisztítása vagy a görbület kiigazítása nagyon ritka esetben megy házilag ugyanis ki kell venni a mechanikát. Üdv! Zoli.Oliver [ 2012-11-25 19:47 ]

elnézést, a rakadni helyett ragadni!Oliver [ 2012-11-25 19:43 ]

Hello!

Nekem az a problemám, hogy állandóan, a bassusnál a Hdúr meg a Fmoll, mikor megnyomom be szokott rakadni egy kis idejig. Mit tegyek?Zoli [ 2012-11-24 11:16 ]

Kedves Juhász Zoltán!
Hanzi barátom jól mondja, kell hogy legyen valami állítási lehetőség, általában egy recés csavar a felső oldalon. Ha ez van beszorulva, akkor óvatosan oda- vissza mozgatva meg kell próbálni kilazítani. Ha nincs ilyen csavar, akkor a hátsó fedőlap levehető, rendszerint a gumi vagy egyéb anyagból készült lábak rögzítő csavarja tartja. Ekkor már láthatóvá válik a szíj rögzítése, általában hagynak rá néhány cm - t és hosszabbra lehet állítani. Én sem javaslom a toldást, mert az nem jó megoldás, inkább egy hosszabb szíjat kell beletenni. Üdv! Zoli.Zoli [ 2012-11-24 11:07 ]

Kedves Geri !
Ha az egyik irányba szól a hang, a másikba nem, akkor jó esetben beakadt a hangnyelv, rossz esetben eltört. Mivel húzás irányba nem szól így a belső nyelv a bűnös, tehát ki kell venni a stimmplatnit, és ha nem törött a nyelv, akkor egy egyszerű pengetéssel megjavul. Utána vissza kell ragasztani, és szegelni. Ha törött akkor sajnos cserére szorul. Üdv! Zoli.Hanzi [ 2012-11-23 21:51 ]

Tisztelt Juhász Zoltán!

Mielőtt elvágnád a szíjat,nézd meg hogy nincs e állítási lehetőség a balkéz szíjára vonatkozóan!
Általában szokott lenni a harmonikákon egy recés tárcsa,amivel a szíj feszességét lehet állítani!
Ha nincs,akkor jobb lenne egy új,hosszabb szíj felrakása,mivel szerintem a toldás csak "macerásabbá,nehezebbé" tenné a balkézzel való játékot!!

Üdv:Hanzigeri [ 2012-11-23 21:14 ]

Sziasztok!
A a problémám lenne, hogy az egyik hang ( F- basszusnál) csak tolásra szól az egyik kórus. Tehát ha húzom, akkor hallom, hogy nem szól az egyik kórus.
Mit tegyek?
Köszönöm előre isJuhász Zoltán [ 2012-11-22 21:25 ]

Sziasztok!
van egy Weltmeister Stella 40-es harmonikánk, de a bal kéznél a bőrszíj nem mozdul meg, így meg épp hogy a kézfejem befér. Kényelmetlen, és a basszus gombokat egyáltalán nem érem el.
A kérdésem annyi lenne hogy érdemes itthon próbálkozni a javítással, vagy valahol fellelhető valami rajz, ábra ami megkönnyítené a javítást. Nem hiszem, hogy nagyon bonyolult lehet a szíj feszítése...
Ha nem sikerül megjavítani házilag, így elviszem egy bőrös ismerősömhöz, és kettévágatom a szíjat és a két vége közé szegecseltetek valami csattal állítható bőrdarabot.roberto3311 [ 2012-11-20 21:11 ]

Sziasztok,
Az 5. Csalamádé innen letölthető:
http://canadahun.com/forum/showthread.php?26142-KOTT%C3%81K-AKKORDOK-felt%C3%B6lt%C3%A9sek/page26
Alberto [ 2012-11-20 08:51 ]

Hello!

My name is Alberto, I am italian - and I am living in Budapest.

Please, I am looking for some accordion lessons

Basical lessons, nothing special. Just for a good step in

Thank you very much for your help.
Reményi Krisztina [ 2012-11-19 12:33 ]

Kedves fórumozók, hozzáértők!

Lenne egy nagy kérdésem, a családunkba került egy régi Hohner tangóharmonika, de hozzáértésünk hiányában nem tudunk róla semmit. Ha írnának nekem egy e-mail címet, akinél én bővebb információt kaphatók róla, azt nagyon megköszönném. Képet tudnék róla küldeni.
Segítségüket előre is megköszönöm.

Köszönettel: KrisztinaVilmos [ 2012-11-18 19:34 ]

Sziasztok.

Eleg reg ota foglalkozok harmonikazasal, de sehol sem tudok hozza juttni lakodalmas dalok kottaihoz, vagy csardas kottakhoz. Valaki birna kuldeni, az e-mail cimemre:

gameher@gmail.comHanzi [ 2012-11-14 22:06 ]

Tisztelt Zoli bácsi!

Köszönöm a gyors,szakszerű válaszodat!Én is így gondoltam,csak nem tudtam ilyen jól megfogalmazni!
Annyit még leírnák(nék) az akkordfordítással kapcsolatban,mivel gondolom nem mindenki van tisztában vele hogy ez mit jelent.
Nos minden akkordot többféleképpen lehet fordítani!
Pl:C-dúr ugye a C-E-G hangokból áll össze!Második fordításban E-G-C hangok sorrendjében,míg harmadik fordításban G-C-E sorrendben.
Harmonika balkéznél pl.ez a hármashangzat(meg a többi is) egyetlen gombhoz van hozzárendelve,tehát fordítási lehetőség nincs,mivel nincs lehetőség az akkordbontásra!Maximum az alaphangsoron lehetne ide oda ugrálva játszani,de az szerintem már a hosszú évek gyakorlása,meg a rutin kategóriájába tartozik!
Mondjuk jobb kézzel énekkiséret vagy több harmonika esetén szuperul lehet bontani,fordítani az akkordokat tovább színesítve a harmonikajátékot.


Üdv:Hanzi
Zoli [ 2012-11-14 14:15 ]

Kedves Hanzi!
Nagyon jól látod a dolgokat, a kétsoros zongorakotta alkalmas a harmonikások számára is, de ebből nem lehet mindent kotta szerint lejátszani, mert a zongorista bal kézben is úgy fordíthatja az akkordot ahogy a kottában le van írva, míg a harmonikás csak a basszus hangokat tudja kotta szerint megszólaltatni, az akkordnál nincs fordítási lehetőség. A másik különbség, hogy a zongorán közel három oktáv basszus áll rendelkezésre, a harmonikán csak egy. Létezik harmonikára írt kotta,( PL. Kola József Kezdők öröme) melyben a basszuskulcsban írt sor alatt (esetleg a két sor között) betűvel is be van írva az akkord és a basszus, mégpedig nagybetűvel a basszus és kisbetűvel a harmónia. Természetesen az egysoros kotta harmóniajelzéssel is megfelelő, hiszen minden benne van amire szükség lehet. Jó egészséget kívánok baráti üdvözlettel Zoli!Hanzi [ 2012-11-13 23:30 ]

Szia Norbert!
Karácsonyi és mulatós kottáim is vannak egy zsomporral!
Mielőtt valaki kiakad a zsompor szó jelentésén,elmondom hogy ez mifelénk a fületlen kosárnál kisebb kast jelenti!
Na ezt jól megaszontam!
Na a lényeg hogy többször kértek fórumozók harmonikakottát.
Na most azt konkrétan nem tudom mit jelent,hogy harmonika kotta!
Mert van a zongoristáknak és végülis a harmonikásoknak készült G-F
kulcsos kotta,amin ugye a felső sor violin,az alsó sor basszus kulcsban van írva!
Aztán van még a gitár TAB-os(tabulatúrás) kotta ami mutatja plusszban a gitárosnak a fogástáblázatot!
Oszt" van még amilyet pl.én is használok,sima ötvonalas kotta basszusfelírással.
Na ilyenből fogok neked küldeni Norbert.
Az itt fent leírtakhoz segítséget szeretnék kérni Zoli bácsitól,hogy neki mi a véleménye,jól látom a dolgokat,vagy tévedek.mivel úgy látom hogy ez a harmonikakotta téma több embernek nem egyértelmű!
Ui:írj Zoli bácsi légyszíves,most már én is szeretnék tisztában lenni a dolgokkal,nehogy már hülyén haljak meg!!!!!!!
Köszönöm!

Üdv:Hanzi
Böröcz Norbert [ 2012-11-13 18:38 ]

Sziasztok!

Tudnátok nekem karácsonyi vagy lakodalmas dalokat küldeni harmonikára?
Nagyon örülnék neki.
Itt van az email címem: boroczn@gmail.com

Előre is köszönöm! :)

Üdv

NorbertOldJoe [ 2012-11-11 19:21 ]

Kedves Zoli
Hálásan köszönöm az infókat.Máté Péter szintén adott egy jó
tanácsot amit meg szívlelek neki is köszönetet mondok.
OldJoe.Zoli [ 2012-11-10 13:11 ]

Kedves Old Joe!
A Lanzinger cég kizárólag hagyományos harmonikákat gyárt, illetve a gyári honlapon nem szerepel elektronikus hangszer.
A Petromaestro Classic Midi ugyan midizhető, és mint ilyen elvileg fejhallgatóval is használható, de nem tudom, hogy a Peti épített -e bele egy olyan váltót ami lenémítja a hagyományos sípokat. Mert ha nem, akkor "élőben" is szól, így viszont nincs értelme a fejhallgatónak. Üdv! Zoli.Máté Péter [ 2012-11-10 07:05 ]

Kedves OldJoe!

Szerintem a legegyszerűbb, ha írsz a Móger Petinek egy emailt, ő biztosan tud válaszolni.

mogerp@freemail.hu

Üdv. Máté PéterOldJoe [ 2012-11-10 04:29 ]

Két kérdésre szeretnék választ lelni.
1.A LANZINGER harmónikának van-e a ROLAND-hoz hasonló
digitális változata.Ha igen,lehet-e fejhallgatóval gyakorolni?
2.A PETROMAESTRO CLASSIK MIDI-ben van-e :
saját hangszóró,akkumulátor,lehet-e fejhallgatóval gyakorolni?
Nagyon örülnék ha valaki tudná a válaszokatB. S. Zsolt [ 2012-11-09 06:52 ]

Tisztelt Máté Péter Úr!

Köszönöm segítségét. Borzasztóan örülök, Lekötelezett!Máté Péter [ 2012-11-07 16:17 ]

Kedves Zsolt!

A tabot elküldtem C-s hangszerre!

Üdv. Máté PéterB. S. Zsolt [ 2012-11-07 15:43 ]

Tisztelt Máté Péter Úr!

A kotta nem gond, C-s hangszerem, van, de olcsón tudok szerezni más hangolásút, hogyha úgy "jobban szól". Az volna fontos, hogy a lehetőségekhez mérten ugyan úgy, ugyan azt tudjam játszani....

Segítségét hálásan köszönöm.


UI.:Szeretném megemlíteni a félreértések elkerülése végett, hogy sem militarista, sem neonáci nem vagyok. Pusztán a dallamba szerettem bele.

Fülöp Zsombor [ 2012-11-07 08:36 ]

Hellósztok!

Keresem Astor Piazzolla El Penultimo harmonika átiratú kottáját. Meg van valakinek esetleg? Akinek meg van megköszönném, ha elküldené: fulopzsombor93@gmail.comMáté Péter [ 2012-11-06 09:24 ]

Kedves Zsolt!

Körülnézek. Kottát tudsz olvasni?
Milyen hangolású herflire kellene?B. S. Zsolt [ 2012-11-06 07:01 ]

Tisztelt Máté Péter Úr!

Egészen konkrétan "ez" az a szám. Egyszerűen magávalragadó.... Ha tud valamit kérem, hogy segítsen, én ugyanis semmijen eredményre nem jutottam eddíg a neten pedíg sokat próbálkoztam. Válaszát eddíg is őszintén köszönöm !Máté Péter [ 2012-11-01 18:25 ]

Kedves Zsolt!

Erre a számra gondoltál:

http://www.youtube.com/watch?v=IF3yyrEGIyo

B.S. Zsolt [ 2012-11-01 17:15 ]

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

Azért írok mert segítségre szorulok. Egy dallamot szretnék eljátszani szájharmónikán, de nem találok hozzá TABot, és azt sem tudom, hogy mijen hangolású az eredeti hangszer.
Dirk Reichardt & Stefan Hansen -welcome back
A "vörös Báró" ( 2008 ) c. filmben hangzik ez fel...
Ha valaki tud segíteni, vagy tudja, hogy személy szerint kihez fordulhatok, kérem írjon. Az esetleges segítőkészséget előre is köszönöm.Zsuzsanna Kavecsánszki [ 2012-10-31 13:04 ]

Sziasztok harmónikások !

Szeretnék megtanúlni (felnőtt fejjel ) harmónikázni !
Aki ebben tudna segíteni ,oktatást vállalni kérem jelezze kavicsz@freemail.hu címre !
Üdv : ZsuzsaZoli [ 2012-10-29 22:24 ]

Kedves Lajos!
A hangszer nem ritkaság. A Hohner gyár meglehetősen nagy mennyiségben gyártotta, Magyarországon is előfordul néhány darab. Legutóbb idén nyáron láttam egyet, Schüszler Tibi újította fel, az eredeti erősítőjét, így most gyári hangzást produkál. Vele kéne felvenni a kapcsolatot, e-mail címe: suszitibi@gmail.com Az árat a kereslet szabja meg, de vannak kivételek, hátha valaki pont ilyet keres. Üdv! Zoli.Lajos [ 2012-10-29 17:14 ]

Üdv mindenkinek. Van egy Hohner elektromos harmónika aminek viszont orgona hangzása van gyárilag ilyen. Érdeklődnék hogy tud e valaki olyan valakit ajánlani akivel felértékeltetném hogy menyit ér mert az biztos hogy ritkaságról van szó! Elöre is köszönöm a választ.Zoltán [ 2012-10-28 11:22 ]

Régi, 1930as évekbeli Hohner harmonika eladó!

http://www.jofogas.hu/vi/6654283.htm

Érdeklődni: bokzoltan@freemail.huTamás [ 2012-10-25 22:56 ]

Eladó

Höhner Melodica Pianino 26, kiválló állapotban( az alsó része kicsit karcos) Dobozában. 5000ft.

Höhner Chromonica Harmonica szájharmónika, kivállo állapotban 15 000 ft.
http://www.musicianswebstore.com/proddetail.asp?prod=260 új ára 130 euro.


Egyben 17 000 ft. Képeket kérésre küldök.

Érdekelődni: s7wish@gmail.com

Nóri [ 2012-10-18 20:56 ]

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, még pedig nincs meg valakinek véletlenül az a-moll csárdás? Esetleg harmónikára?

http://www.youtube.com/watch?v=e6m3PLdVlYk

Aki tud benne segíteni, akkor legyen szíves és küldjön egy e-mail-t a következőre: tothnora88@gmail.com

Előre is köszönöm szépen!

Üdv

NóriDávid [ 2012-10-17 22:01 ]

Tisztelt fórumozók !

Nem ismeri valaki ezt a számot ???

http://www.youtube.com/watch?v=p4iHZMhnUng&feature=relmfu

Esetleg kottája nincs meg valakinek? szerintem nagyon jó szám.
Ha valakinek meglenne ennek a kottája kérem küldje el.
tade90@freemail.hu.

Előre is köszönöm.

üdv. DávidZoli [ 2012-10-15 22:35 ]

Kedves Zenész!
Ha a keresőbe beírod "harmonika regiszterváltók" akkor a wikipédia elég jó leírást és képet ad a váltókról. A pontok a kórusok számát és variációit jelzik, tehát ahány pont van a lenyomott váltón annyi kórus van bekapcsolva. A cikkben szó van a francia müzettről, de nincs hozzá kép, ez esetben három pont van egy sorban egymás mellett. Vannak öt kórusos harmonikák, itt már öt pont található a tutti ( vagy master) váltón. Olasz harmonikáknál nem pontok, hanem nevek jelzik a váltókat, ezek a feliratok is megtalálhatók a képen. Üdv! Zoli.Máté Péter [ 2012-10-15 22:24 ]

Kedves Zenész!

A harmonikában sípok vannak, amik gerendákra vannak felerősítve viasszal. Attól függően, hogy hány darab gerenda van bennük, kiderül, hogy hány kórusos egy hangszer.
A pontok a regisztereken, azokat a kórusokat jelölik amiket a lenyomás után, meg szeretnél szólaltatni!

Érdemes a wikipédiát elolvasni:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Harmonika

Ezek után már világos, hogy a különböző hangmagasságra hangolt sípok, egyidejű megszólaltatásából különböző hangszínek jönnek ki.

Ha egy kicsit matematikázunk akkor 4 kórusból, 4x4 azaz 16 hangszín keverése jönne ki, de mivel ebben benne van az is amikor egyik kórus sem szól, ezért a max. 15!

Ezt a képet pont én csináltam:
http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Harmonika_regiszter_szimb%C3%B3lumok.png&filetimestamp=20120617073324

Remélem így már érthető, ha nem kérdezz még!

Üdv. Máté Péterzenesz [ 2012-10-15 19:32 ]

Sziasztok!Olyan kérdésem lenne,hogy a harmonikán ugyebár vannak regiszterek....basszusban,és a billentyűknél is.Ez minden harmonikán más...van amelyiken kevesebb van,van amelyiken több.Mi alapján lehet eldönteni,hogy a harmonikán melyik mit jelent?A jelölés sem ugyanaz a hangszereken,a pöttyök,a vonalak.....van valahol erről valami segítség a neten pl?Lisa [ 2012-10-15 17:48 ]

Sziasztok!Örökségböl,eladóvá vált egy Firotti harmónika,nem értek hozzá úgyhogy nem tudok mást mondani róla...ha valakit érdekelne a biyou@freemail.hu email cimen lehet érdeklödni

Képek:http://kepfeltoltes.hu/view/121015/1349888012_440636102_1-Fotok--Firotti-harmonika-canon-pixma-nyomtato-csere-is_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/121015/1349888012_440636102_2-Firotti-harmonika-canon-pixma-nyomtato-csere-is-Tatabanya_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
robertó [ 2012-10-13 23:25 ]

Sziasztok ,
találtam egy jó ki oldalt (szerintem) - igaz, hogy ,,csak ''
a dalszövegeket és a basszust hozza, de YouTube-bal le lehet fülelni hozzá a dalokat..
roberto3311@freemai.hu
http://www.classic-country-song-lyrics.com/index.html
Dávid [ 2012-10-13 14:29 ]

Tisztelt fórumozók!

A Csak inni inni és senkinek se hinni című szám kottáját keresem .
Ha valakinek megvan és eltudná küldeni nagyon megköszönném.
tade90@freemail.hu

Üdv: DávidZoli [ 2012-10-12 22:50 ]

Kedves Károly!
Természetesen még eladó. Amint elkel rögtön leveszem a leírást és a képeket. Üdv! Zoli.Károly [ 2012-10-12 19:06 ]

Üdvözletem azt szeretném tudni, hogy az oldalon feltüntetett Hohner Lucia még eladó-e?
Dávid [ 2012-10-12 17:20 ]

Szia Péter !

Igen hasonló az enyém a váltok ugyan ilyenek csak az enyém bórdó és arany gyöngyház színű . És más az első dekli is. (ezen díszesebb) De a többi meg eggyezik.reni20efk [ 2012-10-12 11:47 ]

Tisztelt Harmóniák Művész Úrak!

Szeretném a segítségüket kérni, egy fellépéssel kapcsolatosan.
Október 22.-én Budapesten egy étteremben kellene megjelenni egy lánykérés erejéig, pár dalt eljátszani. Ez az esti órákban fél 10 körül lenne egy Görög Étteremben.
Remélem, hogy találok harmónikást, aki vállalná, mert az interneten nem nagy a választék a felkínált honlapokból.
Köszönöm: Jelentkezni a poczarenata@gamil.com címre tegyék az ár megjelölésével!Máté Péter [ 2012-10-11 22:47 ]

Szia Dávid!

Én most hallottam először ilyen típusról (de ez nem tesz semmit).

http://www.ebay.com/itm/Bowen-Organ-Model-N-145-Made-Italy-Selling-Parts-Only-/271071839475

Hasonló a tied is? Stílusból kb. az 50-es évek, és lehet, hogy olasz. Ha megnézed a billentyűzetet kiderül, ha fából van, akkor valószínű az.

Üdv. Máté PéterDávid [ 2012-10-11 21:00 ]

Tisztelt Fórumozók !

Tulajdonomba került egy BOWEN ORGAN MODEL nevű harmonika
120 basszusos 3 kórus a prím oldalon 2 kórus a basszus oldalon
keskeny billentyűs súlya kb. 8 kg mérete kb. egy 80 as weltmeister harmonikával megegyező. bővebb információ érdekelne a hangszerről. mikor készülhetett ? milyen gyártmány? eddig semmiféle információt nem sikerült szereznem . Válaszaitokat előre is köszönöm
Üdv: DávidKrisztina [ 2012-10-10 17:00 ]

Kedves Hanzi és Zoli, nagyon köszönöm a kedves , segítő hozzászólásokat. Most úgy látom, hogy próbálkozom kicsit az "újjal", mivel ahogy elnézem , egy csomó dolgot a kíséretben, amiket én eddig nem ismertem, csak azzal lehet kivitelezni, aztán ha nem megy, maradok a réginél/ Apropó, köszönet a remek harmonika iskoláért!/. Még egyszer nagyon köszönöm, további csodajó zenélést kívánok! .-)Zoli [ 2012-10-10 09:28 ]

Kedves Krisztina!
Az ujjrend senkire nem kötelező, csupán az évtizedek során kialakult szokás, amivel lényegesen könnyebb bizonyos dallamsorok eljátszása. Ma már senki nem kérdőjelezi meg, hogy a balkéz oldalon a dúr skálát a hagyományos ujjrenddel legkönnyebb eljátszani. De ha valaki nem így szokta meg és hosszú évek alatt nála ez így rögzült, akkor nem biztos, hogy jó megoldás áttérni a helyes ujjrendre. Vannak nagyon jó harmonikások, akik teljesen egyéni ujjrendeket alkalmaznak (igaz elsősorban jobb kézben) de bal oldalon sem szentírás az ujjrend .Én úgy gondolom, ha eddig megfelelt a hibás ujjrend, akkor nem célszerű 30 év után megtanulni a jót, csak abban az esetben, ha ez valami nagyon lényeges javulást hoz a játékodban. Üdv! Zoli.Hanzi [ 2012-10-09 21:40 ]

Tisztelt Krisztina!

Elsősorban nem mint hozzáértő harmonikás,(mivel nem tartom magam annak)inkább mint keyboardos zenész szeretnék egy-két gondolatot leírni újjrend aggályoddal kapcsolatban!
Nos a harmonika,zongora,orgona saját magát kísérni képes hangszer,tehát úgymond egyedül is "megél"!
Ebben különbözik az úgynevezett szóló hangszerektől,melyeket ugyanúgy tisztelek,becsülök!Hiszen mindegyiknek megvan a saját varázsa,létjogosultsága a zenében!!!!!!!!!!!
És egyben ez jelenti a nehézséget ezen hangszereken megtanulni jól zenélni!
Hiszen a dallam alá nekünk kell bejátszani jó helyen jó hanggal,akkorddal az úgynevezett basszust!
Az újjrend szerintem egy ajánlás,ami könnyebben eljátszhatóvá
teszi a dalt.
De közel 30 éves gyakorlatot nem lehet egyik napról a másikra átvariálni!
A szokás nagy úr,ha jól rutinosan,lendületesen ment eddig a harmonikázás,szerintem nem kell az újjrendhez mereven ragaszkodni!
Szerintem a lényeg az összhangzásban van,és ezt nem az úgynevezett újjrend határozza meg elsősorban,hanem a zenész rutinja,felkészültsége,a zene szeretete és a zene iránti alázata,tisztelete határozza meg!
Hiszen ugyanazt a számot lehet átéléssel,érzéssel játszani,és lehet csak úgy odadobva ledarálni!
Mindkettőben ugyanazok a hangjegyek szólalnak meg,mégis ég és föld a különbség!
Többek között ez is lehet zenész és zenész között a különbség!
És ezen dolgok vagy megvannak az emberben,vagy nem!
Ezért is lehet az hogy egy "egyszerűbb" Weltmeister az egyik zenész kezében sírva,érzéssel,gyönyörűbben szól mint egy másik harmonikás kezében pl:a Hohner morino.
Úgymond zongorázni lehet a különbséget!Na és ez ami a kottában nincs beleírva,mert nem is lehet leírni
Ennyit szerettem volna leírni,bocs hogy kicsit hosszú voltam!
Remélem tudtam segíteni!
Én is várom a többi hozzászólást,hiszen ez csak az én véleményem,és ugye nem vagyunk egyformák!
Tehát nem biztos hogy az én véleményem a tuti!!!!!!!!!


Üdvözlettel:Hanaszek János(Hanzi)Krisztina [ 2012-10-09 13:33 ]

Kedves Hozzáértő Harmonikások!
Kb 30 éve tanultam harmonikázni Édesapámtól. Egész jól eljátszogatok rajta, ám csak mostanában hozta úgy az élet, hogy kezembe került egy harmonika iskola. És rá kellett jönnöm, hogy a bal kezes ujjrendem nem helyes.
Mit javasoltok? Szokjak át a helyesre? Fog az menni ennyi év után? Vagy játsszak tovább úgy, ahogy eddig...nagyon érdekelne a véleményetek. Köszönöm! :-)Fülöp Zsombor [ 2012-10-09 13:07 ]

Üdvözlök mindnekit!

Én is vállalok harmonika javítást, hangolást,
profi belső mikrofon beépítést Hajdú-Bihar megyében.
Érdeklődni: 06 30 309 61 36Fülöp Zsombor [ 2012-10-07 08:44 ]

Hellósztok!

Megválnék 120 as hibátlan Weltmeister harmonikámtól anyagi okok és gombosra váltás miatt. Érdekődni: 06 30 309 61 36

Az kikiáltási ár az irányár!

http://zene.vatera.hu/hangszer/billentyus_es_tartozekai/weltmeister_120_as_tangoharmonika_olcsobb_lett_1651490882.htmlzenesz [ 2012-09-28 10:41 ]

Köszönöm a segítséget!Szép napot!Dávid [ 2012-09-27 20:32 ]

Tisztelt Zenész !

Szolnok megyében Törökszentmiklóson Molnár Józsefet ismerem ő foglakozik harmonika javítással adás vétellel. Tel: 20 993 54 94 .

Remélem tudtam segíteni.

Üdv. Dávidzenesz [ 2012-09-27 18:30 ]

Sziasztok!Olyan kérdésem lenne,hogy én Szolnok megyében lakom,és keresek harmonikajavító szakembert.Pesten tudok,de nem nagyon van időm felmenni mostanában.Gondolom Jászberény környékén is lehet találni.Ha valaki tud,szívesen venném,ha segítene.Előre is köszönöm mindenkinek!
Lali [ 2012-09-26 08:14 ]

kedves Hanzi!

Köszönöm a segítséget!! Nagyon örülnék, ha fel tudnám venni kapcsolatot a környékbeli harmonikásokkal
Légyszíves add meg a telefonszámodat, hogy felhívhassalak és megbeszélhessük, hogyan tovább. Például mikor vannak összejövetelek, próbák, stb.

Üdvözlettel:
Lali
70/3123-697Hanzi [ 2012-09-24 21:26 ]

Tisztelt Lali!

Harmonika oktatással kapcsolatban annyit,hogy Levélen,itt nálunk Kimlén is működik harmonika együttes.Tudomásom szerint nyitottak az "újoncok" felé!
Vagy ha mindenáron egyedül szeretnél tanulni harmonikázni,akkor Sej Edittel kellene felvenni a kapcsolatot.
Ő győri,azt hiszem most győrságon egy lelkes harmonikacsapat vezetője!
Az Ő és a kimlei csoport elérhetőségében tudok segíteni!
Ha kotta,zeneelmélet,harmonikaismeret érdekel,abban én is tudok segíteni!
A gondom a harmonikajáték technikájával van.
Nincs olyan rutinom benne mint pl. Zoli bácsinak!
Tehát azt a részt rutinos "öreg rókától" kell megtanulnod.
Ezen a honlapon Zoli bácsi nagyon szépen leírja az "Iskola kezdőknek" oldalon egy-két technikai fogást melyen el lehet kezdeni harmonikázni!
Persze ehhez ismerni kell a bal kéz használatához a kvint kört.
Nem árt ismerni a kottaolvasást a jobb kézhez.
Azonkívül a harmoniák(akkordok) ismerete sem árt,hogy tudjuk milyen hangokból áll össze pl.egy C,B,Es dúr,vagy Am,Gm,Cm.
Ezek ismerete nélkül is lehet harmonikázni,ha valakinek jó érzéke van hozzá.
Véleményem szerint így csak egy bizonyos szintig lehet eljutni!
Éppen ezért nem árt ha nem csak ráérzésszerűen nyomkodjuk a gombokat,hanem tudjuk azt hogy mit miért csinálunk!
És ez szinte minden hangszer használatára vonatkozik.
Remélem tudtam segíteni!
Sok sikert a harmonikázáshoz!

Üdv:Hanzi
Máté Péter [ 2012-09-24 14:37 ]

Szia Lali!

Radanovic Zorán
(Sopron)

Email:
zoran140372@freemail.hu
Telefonszám:
00-36-30-604-7079
Honlap, blog címe:
www.zoran.5mp.euLali [ 2012-09-24 13:12 ]

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy Mosonmagyaróvár és környékén (Győrig) ki vállal harmonika oktatást.
Néhány számot játszom, de teljesen hobbi harmonikás vagyok.

Előre is köszönöm.Zoli [ 2012-09-17 23:49 ]

Kedves Tamás!
80 -as Weltmeister, jobb oldalon három, basszusban négy kórusos. Sajnos az egyik váltó törött, és nagy valószínűséggel a másik három sem működik rendesen, mert ez a típus hajlamos arra, hogy a váltón belül egy kis műanyag henger letörjön és innentől nem működik. Ha nem hamis és tévedek a váltóval kapcsolatban, akkor sem adnék érte 30- nál többet, gondolom tokja sincsen. Ha még levegős is, meg néhány hang nem szól akkor természetesen még ennél is kevesebbet ér. De kép alapján nem lehet megítélni, meg kell hallgatni, mert egy karcmentes, újszerű harmonika is meglepheti az embert, főleg, ha évek óta nem használták. Üdv! Zoli.Máté Péter [ 2012-09-15 15:31 ]

Szia Geri!

Saját véleményt mondok a Startone-ról. Britt cégről van szó akik hangszerekkel foglalkoznak, szaxi, gitár, dob és harmonika.

Az új harmonika áraik nagyon alacsonyak a legdrágább modell amit láttam a neten nem éri el az 1000 Eurót, ami magyarpénzre átszámítva sincs 300 ezer Ft. Szerintem ennyi az egyetlen előnye. Nem hallottam a hangját, nem láttam még élőben ilyet, de szerintem olyan lehet, mint a Walther márka, bár annál olcsóbb lényegesen. A forgalomban lévő modellek számomra alulszereltek hangokban. Egy harmonika, fölég ha új, akkor az legyen minimum 4x4 kórusos.

Én nem vennék ilyet, de mindenki maga dönti el, hogy mibe vág bele.

Ennyi pénzért inkább választanék egy Hohnert vagy egy jobb Weltmeistert vagy egy öreg Scandallit.

Ennyit tudtam segíteni!

Üdv. Máté PéterTamás [ 2012-09-15 13:46 ]

Szép napot mindenkinek!

Érdeklődnék,hogy az alábbi képeken látható Weltmeister tangóharmónika milyen típusú pontosan, mit tud és kb. mennyit érhet.

Válaszokat előre is köszönöm!

http://www.jocy007.gportal.hu/portal/jocy007/upload/647413_1263156385_00084.jpg

http://www.jocy007.gportal.hu/portal/jocy007/upload/647413_1263156396_07787.jpggeri [ 2012-09-14 13:21 ]

kedves Zoli, kedves többiek!
Szeretném megkérdezni, hogy a Startone nevű harmonikákról ki mit tud? ( pozitív, negatív tul. gyártási hely stb...) ill. érdemes-e egy ilyet vásárolni?
Köszönöm előre is!Máté Péter [ 2012-09-13 19:49 ]

Bandinak a kották elküldve!

De azért küldje el neki más is, a biztos a biztos. :)

Üdv. Máté Péterbandi [ 2012-09-13 14:47 ]

Kedves Zoli és többiek!

Sos-be kellene nekem a Vörös bort ittam az este (a legjobb lenne a- vagy c-mollban)és a Jegenyefán fészket rak a csóka (a-moll)kottája, lehetőleg harmóniamenettel együtt.
Címem: kant.andras[kukac]gmail.com

Előre is köszönöm!
Üdv:
bandiAnett [ 2012-09-11 07:53 ]

Kedves Máté Péter!
Nagyon köszönöm a segítséget,megfogadom a tanácsodat és küldök néhány képet Zoli bácsinak. A basszusokat meg legalább megtudom már számolni :)
Köszönöm mégegyszer: AnettMáté Péter [ 2012-09-10 21:46 ]

Kedves Anett!

A ti harmonikátoknak a neve Galotta Solist, valamikor a régi NDK-ban gyártott hangszerről van szó, ami javarészt Weltmeister alkatrészekből van felépítve.

Nos arról, hogy egy harmonika hány basszusos az árulkodik, hogy hány basszusgomb van rajta. Ezeket a kör alakú gombokat megtalálod a harmonika billentyűs oldalával ellentétes oldalon, ha magadra veszed a hangszert akkor a bal oldalt. Szóval az apró gombok megszámlálásával (amelyek több sorban vannak elhelyezve, rézsútosan) kideríthető, hogy a hangszer hány basszusos.
Pl. ha 48 gomb van, akkor a bassz. 48. :)

Az alábbi képen látható egy 80 basszos Galotta.
http://kepfeltoltes.hu/110909/F_nyk_p0046_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az árát azt így nem lehet megmondani, mivel nem ismerjük az állapotát. Az lenne a legjobb, ha Zoli bácsinak (zobal@freemail.hu) küldenél néhány képet a harmonikáról és majd ő felrakja ide a honlapra és még ellát biztos jó néhány tanáccsal is. Amúgy az expressz.hu-ra is fellehet adni egy hírdetést a harmonika rovatba.

Üdv. Máté PéterAnett [ 2012-09-10 12:23 ]

Szép napot mindenkinek!
Segítséget,valamint tanácsot szeretnék kérni Tőletek,nagyszüleimnek van egy minimum 20éves Galotta Solis harmónikájuk,úgy örökölték meg,és mivel a családban senki nem játszik rajta,és nem is ért hozzá,szeretnék eladni.Viszont mi még annyit sem tudunk rajta megnézni,hogy hány basszusa van,....stb.Ezt egy teljesen tapasztalatlan hogy tudja megállapítani?Valamint nem tud nekem eladásban valaki segíteni? Köszönöm a segítséget előre is.
Timcsi [ 2012-09-05 19:27 ]

Köszönöm szépen! :)Zoli [ 2012-09-05 17:40 ]

Kedves Timcsi!
Ezt már én is próbáltam, (textilfesték) és az a tapasztalatom, hogy nagyon finom (tökölős) munkával és lényegesen sötétebb árnyalattal néha megoldható a dolog, de utána egy hátoldal védő lapot is kell rá tenni, mert megfogja a blúzodat. Nagyon jó a sötét piros, vagy bordó szín, ha passzol a harmonikához, de nagyon vékonyan kell festeni, kevés vízzel és hajszárítóval óvatosan szárítani, hogy a kalikó csík ne oldódjon le. Üdv! Zoli.Timcsi [ 2012-09-04 20:37 ]

Kedves Zoli,

Köszönöm a jó tanácsot. :)
Gondolom, hasonló (meg egyéb) okokból a textilfesték használata sem ajánlatos. :)jani [ 2012-09-04 12:09 ]

Még egyszer köszönöm kedves Zoli,hogy elmondta és felvilágosított mindenkit, aki esetleg rosszul tudta :) és tanácsolta.
ha van pár kottája szívesen venném,mert gyűjtöm a mulatós dalokat,és az a szuper,ha egyből a kottája is ott van hozzá.
valamelyik nap volt a dunán a kölcsönkért kastély című régi magyar film Kabos Gyulával, Hát az milyen nagy film,és egy szép dal is volt benne,a nyári este panaszkodom a csillagos égre....Két legyet ütöttem vele egy csapásra,mert a dal is meglett a gyűjteményembe,és a film is jó volt. Igaz még a kottája nincs meg,Én meg még nem vagyok annyira jó,hogy magamnak elkezdjem lekottázni,mert még vannak fehér foltok, :)Zoli [ 2012-09-03 23:54 ]

Kedves 80-as Tulajdonosok! Mint már említettem 80 -as harmonikán nincs jó megoldás basszusban a szűkített szeptimre!!! Ez az Fdúr = C szűkített teljesen rossz, mert a C szűkített C - Dis - Fis -A hangokból áll, tehát ha F szól benne, az disszonáns lesz a Fis hanggal. 72-es, 96- os vagy 120- as hangszert kell venni, ott már van szűkített szeptim. Addig sajnos marad az a megoldás, hogy bal kézzel fogjuk a szűkített alaphangját, jobb kézzel pedig az akkordot.
Kedves Timcsi! A sarkok levételét nem ajánlom, mert nem fogod tudni szépen visszatenni. A tisztítás semmilyen nedves anyaggal nem ajánlatos, mert nem vezet eredményre, csak rosszabb lesz. Száraz ecsettel, vagy puha kefével ki lehet söpörni belőle a port, néha meglepően tisztább lesz. Minden nedves tisztítás csak tovább növeli a foltok számát. Üdv! Zoli.Máté Péter [ 2012-09-03 20:09 ]

Nos, akkor jól gondoltam!

Egyetlen problémád lehet, a sarkok levétele. Zoli bácsi biztos tud erre mondani vmi okosat. Várd meg az ő reakcióját is!

Sok sikert!

Máté PéterTimcsi [ 2012-09-03 19:57 ]

Kedves Péter,

Egy Weltmeister harmonikáról van szó, ami - ha jól tudom - negyven basszusos.
Köszönöm a videót, valóban hasznos, és szerintem meg tudnám csinálni!
:))

(Egyébként volt szakembernél a hangszer, csak ott egy másik problémát orvosoltak.)
Üdv,TimcsiMáté Péter [ 2012-09-03 19:10 ]

Kedves Timcsi!

Nem tudom, hogy milyen harmonikáról van szó (de feltételezem, hogy egy kisebb régebbi darabról).
Ha a feltételezésem igaz, akkor esetleg te is megpróbálhatod a légszekrényt kicsinosítani.
Bár ehhez kellenek a megfelelő anyagok.

Nézd meg ezt a videót (3:20-tól):

http://www.youtube.com/watch?v=jrm9ddd66x0

Ha egy nagyobb, értékesebb hangszered van, talán jobb ha ezt az esztétikai jellegű problémát szakemberre bízod (hangszerész)!
Attól, hogy foltos és megsárgult a légszekrény, attól még szólhat jól a hangszer.

Remélem tudtam segíteni.

Üdv. Máté PéterTimcsi [ 2012-09-03 12:10 ]

Kedves Mindenki!
Először is előrebocsátanám, hogy egyáltalán nem értek a harmónikákhoz. :)
Viszont volna egy kérdésem, és remélem tudtok segíteni.
Van egy harmónikánk, amit ajándékba adnánk, de sajnos a légszekrénye foltos, megsárgult. Lehet ezzel bármit csinálni?
Kreatív leány volnék, és már eszembe jutott 1-2 ötlet (pl. szalvétatechnika), csak nem tudom nem-e tenné még inkább tönkre a hangszert...
Üdv, Timcsijani [ 2012-09-01 17:09 ]

kedves zsombor,nem nagyon értem ,talán ha részletesebben leírná,én még ott tartok,hogy épp hogy kezdem érteni,hogy a szűkített négy hangból áll,de csak három szólal meg,vagy valami ilyesmi,és a teljes szűkítetthez még meg kell fogni egy külön gombot,ha jól tudom.

Amúgy a fis szűkítetnél kérdeztem,amit a zoli úgy mondott,hogy c,a, dis, hangokból áll,meg a fis -el teljes .

ez a c szűkített = F dúr 7-es és így tovább....még nem egészen értem

Máté Péter [ 2012-08-31 19:35 ]

Kedves Robert!

Nos a Barcarola nem egy fiatal hangszer, és szerintem hibátlan állapotában sem ér többet 100 ezer forintnál. Több százat biztosan nem. Ha nagyon jó állapotban van kb. 60 - 70 ezerért el lehet adni.

Küldj képet Zoli bácsinak!

Üdv. Máté PéterRobert [ 2012-08-31 15:51 ]

Kedves harmonikások! Rám maradt örökségből egy Barcarola Magister
III V gyártmányú 96 basszusos harmonika jó állapotban eredeti tokjában. El szeretném adni, de nincs szakember aki megmondaná mennyit ér. Van aki szerint pár tízezret, van aki szerint százezreket. Nagyon megköszönném, ha valaki tájékoztatna a lehetséges eladási árról, képeket szívesen küldök. Köszönettel: RobertFülöp Zsombor [ 2012-08-29 19:51 ]

Kedves Jani!

Mondok egy példát a szűkített sor leggyakoribb pótlására a baloldalon:

C szűkített = F dúr 7-es

És így tovább...Robertó [ 2012-08-09 19:44 ]

Sziasztok, Keresem a Trom, trom, trom, trom trombitás c. dal kottáját, linket, vagy hogy valaki játssza el, hogy én is megtanulassam.
Üdv.
R.Robertó [ 2012-08-09 19:38 ]

Ajánlom figyelmetekbe ezt az oldalt :
http://nagyildike.multiply.com/Zoli [ 2012-08-02 22:57 ]

Kedves Jani !
Mivel a szűkített szeptim (amiről ez esetben beszélünk) négy hangból áll, nincsen tökéletes megoldás bal kézben. Sajnos itt jobb kézzel kell megfogni a szűkítettet, méghozzá úgy, hogy a dallamhang szóljon legmagasabban és bal kézben csak a megfelelő basszust fogjuk hozzá. Kezdetben ez nagyon nehéznek tűnik, de lehet egy kicsit csalni, pl. az említett Fis szűkített esetében bal kézben Fis basszus, jobb kézben C, Dis, A így csak három hang és a dallam jut a jobb kézre. Szerencsés esetben a dallam megegyezik a három hang közül valamelyikkel, annak kell legfelül szólni, de így is három hangot kell egyszerre lefogni. Üdv! Zoli.jani [ 2012-08-01 09:50 ]

jó napot kívánok mindenkinek!

azt szeretném kérdezni,hogy ha egy harmonikán nincs hatodik sor,vagyis szűkitett,és egy dal kottájában meg azt kéne kiséretként játszani,akkor helyette mit fogjunk be. Konkrétan épp nézem a kicsiny falum ott születtem én harmonika albumból a vörös bort ittam az este dal kottáját,és a harmadik ütemnél egy fis szűkített van előírva,de nekem csak öt sor van a harmonikámon,60 basszusos.akkor most helyette mit kell játszani?Zoli [ 2012-07-18 22:29 ]

Kedves Jani!
Valószínűleg olasz, de nagyon régen gyártották, ma már ez a cég nem működik. Láttam már képen hasonló 60 -ast, de élőben még nem találkoztam vele. Üdv! Zoli.jani [ 2012-07-17 14:31 ]

szép jó napot kívánok!

Nekem van egy 60 basszusos soberano harmonikám,de ilyenekről még nem hallottam,ez is olasz? Mit lehet erről a típusról tudni?Zoli [ 2012-07-06 08:32 ]

Kedves Ádám!
Nem mindegy, mert habszivacs és más légáteresztő anyag nem jó, csak gumival lehet megbízhatóan zárni a levegő útját. torzítani nem fog, csak nagyon levegős lesz és sokat kell fújtatózni.
üdv! Zoli.Ádám [ 2012-07-06 08:03 ]

Kedves Zoli

Köszönöm a válaszát, még annyit kérdeznék hogy mindegy milyen tömítést használok? Mármint hogy ne torzítsa el a hangokat?Zoli [ 2012-07-05 16:38 ]

Kedves Ádám!
Mivel a két hangszer légszekrénye nem azonos méretű, így sajnos szinte reménytelen a helyzet. Maximum 2-3 mm eltérés lehet, amit még tömítéssel lehet pótolni. Ha ennél több a különbség akár szélességben vagy magasságban akkor nem oldható meg a dolog. Üdv! Zoli.Zoli [ 2012-07-05 16:34 ]

Kedves Hanzi!
Az ötlet nagyon jó, mindenkinek figyelmébe ajánlom, mert magam is láttam már molyrágta klapnit, amit a bőr és a fa közé a filcbe beépült moly olyan mértékben elrágott, hogy cserélni kellett.
A szag ellen meg lehet még próbálkozni a hűtőszekrény szagtalanítóval vagy szódabikarbónával, bár ez utóbbi nekem nem jött be, igaz, hogy a szag sem volt hétköznapi. De a nap és a penészeltávolító minden esetben segített. Üdv! Zoli.Ádám [ 2012-07-04 21:13 ]

Sziasztok!

Egy olyan problémám lenne hogy van nekem egy 60 basszusos Weltmeister tangóharmonikám meg egy 96 basszusos szintén Weltmeister tangóharmonikám. A lényeg hogy a 96 basszusos harmonikán a basszus része teljesen rossz, rosszak a gombok/sípok de a billentyűs részével kevés baj van. A 60-as harmonika hibátlan szerkezet csak az a bajom vele hogy kisebbek a billentyűk és mivel nekem nagy kezem van, nem lehetne-e a 96os harmonikán a prím részét átrakni a 60 basszusosra? vagy az hülyeség lenne mert múltkor nézegettem és kisebb a légszekrény de gondolom azt kilehet valami tömítő anyaggal pótolni. Nincs elég keresetem arra hogy egy komolyabb harmonikát vegyek ezért ha lehet tudnátok mondani erre a billentyűs csereberéről valamit?
Hanzi [ 2012-07-02 23:52 ]

Tisztelt Zoli bácsi!

Olvastam lejjebb hogy a harmonika ilyen,olyan szagát miképpen lehetne megszüntetni.
Erről jutott eszembe hogy a rábaközi harmonikajavító ismerősöm levendulamag,vagy lap elhelyezését javasolta a harmonika tokjában elhelyezni,időnként cserélni.
Ugyanis a levendula természetes molyirtó,a moly meg szereti kizabálni a harmonikából a filcezett részeket,ami aztán úgy elporlad hogy még!
Ezt a levendulás megoldást ajánlotta hangszerész ismerősöm.
Nincs is gond egyik harmonikámmal sem,ráadásul kellemes illatú a hangszer.
Azért a véleményedre kíváncsi volnék Zoli bácsi.Te mit szólsz hozzá!?

Üdv:HanziMáté Péter [ 2012-07-02 17:18 ]

Kedves Zenész!

Nincs ezzel semmi baj, ahogy Zoli bácsi is szokta mondani: "Az elején csak lassan, mindent." És ha már biztosan megy, akkor kicsit gyorsabban. Kezd C-ről a gyakorlást, majd haladj lefelé vagy felfelé 1-1 ugrással. 1 hét alatt nem lehet megtanulni harmonikázni, évek valakinek évtizedek kellenek hozzá, de fő a kitartás! És a szorgalom, itt csak a szorgalommal lehet elérni sikereket.

Üdv. Máté PéterMáté Péter [ 2012-07-02 17:13 ]

T.Misinek a kotta elküldve! ;)Zenész [ 2012-07-02 15:40 ]

Köszönöm a segítséget!Most szellőztetem napok óta és majd kiderül,hogy alakul-e az illat.
Elkezdtem gyakorolni teljesen az alapoktól.Most azt próbálom,hogy az alapsorhoz akkordokat fogjak a bal kézzel.Egy furcsa problémát érzek magammal kapcsolatban:)))))Ahogy gyakorlok,nem mindig érzem a térbeli dolgokat.....az akkordokat nem a másik sorban nyomom meg az ujjammal,hanem az alapsorban ugyanúgy,minit a hangokat.Mitől lehet ez?Remélem nem írtam nagy hülyeséget!a lényeg ugye az lenne,hogy "vakon"tanuljunk meg játszani,ezért nem nézek oda direkt.T.Misi [ 2012-07-02 10:06 ]

Üdv. Harmónikások!

Valakinek meg van a "Nap kapujában" című nóta kottája, és el tudná küldeni?
Köszönöm szépen.

Üdv: TmisiZoli [ 2012-06-30 22:12 ]

Kedves Zenész!
Ha a tokból indul a szag, akkor ezt apró penészgombák okozzák, tehát a légszekrény illatosítása csak félmegoldás. A tokot kell egy valamilyen penész elleni szerrel befújni, utána becsukni legalább 24 órára, hogy a gombák kipusztuljanak. Majd ki kell tenni a napra kinyitva és hagyni, hogy alaposan kiszellőzzön. Ha nem vezet eredményre, akkor meg kell ismételni az eljárást néhányszor. Pár nap alatt elmúlik a szag és akkor lehet valami illatosítót használni. Üdv! ZoliZenész [ 2012-06-30 18:44 ]

Köszönöm a segítséget!Megpróbálom,hátha jobb illatú lesz.Ha kérdésem lesz leírom bátran,és várom a választ!Szép napot!Máté Péter [ 2012-06-29 21:49 ]

Kedves Zenész!

1. Ne rakd vissza a tokjába egy pár napig!
2. Porszívózd ki a légszekrényt kívülről!
3. Ez csak tipp: kellemes női parfümmel fújd be a légszekrény álladhoz közel eső részét.

Sok sikert! Kérdezz bátran, mi válaszolunk!

Üdv. Máté PéterZenész [ 2012-06-29 17:46 ]

Az első kérdésem:kaptam egy harmonikát nyárra,hogy gyakoroljak rajta.Amikor kinyitottam a tokot "érdekes"illata volt belülről.Mi a módja,hogy jobb illatú legyen?Esetleg a hangszert is ki kell szellőztetni valahogy?Zenész [ 2012-06-29 17:43 ]

Sziasztok!Most ismerkedem a harmonikával,és sok kérdés merült fel bennem a hangszerrel és a tanulásával kapcsolatban.Ha kérdezek és válaszoltok nagyon köszönöm!Robertó [ 2012-06-21 10:52 ]

Sziasztok Harmonikások !

http://www.youtube.com/watch?v=BGpbsa3NXI4&feature=BFa&list=FL6upiJQxHgtHMo_AiARvuIA

Azért, a zenére is figyeljetek !!!

Üdv. RobiNádas Gábor [ 2012-06-18 14:05 ]

Köszönöm a segítséget! (Egyébként Electravox n zongorabillentyűs)Máté Péter [ 2012-06-13 16:40 ]

Kedves Gábor!

Műszaki leírás az található a Hohner oldalán: http://www.hohner.eu/index.php5?2277

A listából válaszd ki, hogy neked milyen elektravox-od van (az nem derült ki az előzőekből).

Én annyit tudok a hangszerről, hogy 1970 körül gyárthatták és, hogy teljesen elektromos. Ami nem feltétlenül jó hír, bár talán több elektroműszerészt lehet találni, mint hangszerészt! :)

Üdv. Máté Péter

Nádas Gábor [ 2012-06-08 12:00 ]

Tisztelt Harmonikázók!
Talán elhamarkodottan, de nem kevés kíváncsisággal harmonikám mellé vettem egy Hohner electravox hangszert. Van némi hibája, azon kívül pedig először van ilyen a kezemben. Ha van valakinek műszaki leírása, vagy gyakorlati ismerete, köszönettel venném a segítséget!
Köszönettel NÁdasgabiMáté Péter [ 2012-06-08 08:52 ]

Kedves Nóri!

Van persze: http://musescore.org/hu
Vannak hozzá oktató videók is!

Ps. Érdemes használni a google-t! :)

Üdv. Máté Péter
Nóri [ 2012-06-07 22:31 ]

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy van-e magyar nyelvű kottaszerkesztő program, illetve mi a neves, esetleg ingyen valahonnan megszerezhető?

Előre is köszönöm szépen!

További szép napot kívánok!

Üdv

NóriHanzi [ 2012-06-01 17:24 ]

Tisztelt Zoli bácsi!

Sajnos lassan már nem lehet nyugodtan netezni a sok reklám,kéretlen levél miatt.
Megkérnélek hogy töröld az én hozzászólásomat is,mert így már értelmét vesztette!
Így úgy néz ki mintha "Bandi" hozzászólásához fűztem volna megjegyzést!
Köszönöm!

Üdv:HanziZoli [ 2012-05-30 23:34 ]

Kedves Hanzi!
Sajnos csak kissé késve vettem észre az ide nem illő felhívást, de azonnal töröltem. Amennyiben újra próbálkozik, akkor keményebb eszközökhöz fogok nyúlni, úgy látszik vannak gátlástalan emberek akik bepróbálkoznak az ilyen nyilvános fórumokon. Inkább tanulna meg magyarul !!!

bandi [ 2012-05-18 18:40 ]

Köszönöm a gyors választ!

Üdv:
bandiZoli [ 2012-05-18 13:54 ]

Kedves Peti!
A választ e- mailben küldtem el. Üdv! Zoli.Peti [ 2012-05-18 10:45 ]

Kedves Zoli!

A harmonika hangolás menetéről tudnál pár szót írni nekünk?
A harmonika wikipedia oldalán olvastam (http://hu.wikipedia.org/wiki/Harmonika), hogy "A hangmagasság emeléséhez a hangolónak anyagot kell eltávolítani a nyelvhegyről (reszelővel). A hangmagasság mélyítéséhez a nyelvtestet kell reszelni"

Nem értem, hogy pontosan mit is kell reszelni.
Itt egy kép: http://kepfeltoltes.hu/view/120518/HARMON_1_www.kepfeltoltes.hu_.gif

Szóval: emeléskor a kis fém lemezke végének oldalát, vagy lapját kell reszelni?
Mélyítéskor az alumínium test mely részét (belső oldalából)?

Vagy teljesen rosszul gondolom a dolgot?

Köszönettel:
PetiZoli [ 2012-05-17 22:56 ]

Kedves Bandi!
A nóta ún. beat bossa nova, ha a beírt ritmizálást követed, akkor a pontozott negyedre az akkord alaphangját első ütem esetében a D -t, a nyolcadra magát a D mollt, a harmadik negyedre a kvintet "A" basszust és a két nyolcadra ismét a D mollt kellene bejátszani. Ez elsőre kissé nehéznek tűnik, de külön kezes gyakorlással megtanulható. Amikor megpróbálod a két kezet összehozni, lesz olyan rész, ahol nem akar összejönni, itt lehet csalni egy kicsit a ritmizálás egyszerűsítésével, de arra kell törekedni, hogy ez minél ritkábban forduljon elő. A maj jelzés ebben az esetben major 7 -et jelent. Mivel a bal kézben nincs ilyen harmónia, ezért két lehetőség van: Vagy "F" alapra C kvintre A-mollt fogunk, vagy (és ez a könnyebb) bal kézben F dúrt, jobb kézben A- mollt. Bmaj esetében B alap, F kvint és D moll, vagy B dúr a bal és D moll a jobb kézben. A 24. ütemben egy D7 ajánlatos, így az F hangból Fis lesz, de úgy emlékszem, ezt már a Szécsi Pali is így énekelte. Üdv! Zolibandi [ 2012-05-17 21:46 ]

Kedves Zoli!

A könnyű, illetve tánczenék lejátszásához szeretnék kérni egy kis segítséget. Adott egy dal, konkrétan Szécsi Pál - Szereted-e még c. slágere, a kottát mellékeltem, a lenti linken elérhető.
Nem kifejezetten harmonikára íródott, de remélem, hogy némi kompromisszummal azért elő lehet adni.
A kérdés most is az lenne, hogy hogyan célszerű elosztani a bal illetve jobb kéz között a harmóniákat-basszusmenetet, hogy azért megmaradjon a dal karaktere, de vért izzadni se kelljen.
Elképzelésem ugyan van, de lehet, hogy hibás. Arra gondoltam, hogy balkézben megpróbálnám a kottában feltüntetett gitár ritmizálást követni, jobbkézben pedig a dallam mellé beszúrni az akkordokat, ahol lehet.
Még egy kérdésem lenne, hogy a kottában néhol előforduló a "maj" akkord. Ez konkrétan mit takar? Mert eddig még nem találkoztam ilyennel, csak maj7-es akkordot ismerek. Lehet, hogy lemaradt a 7-es? Vagy sima dúrra gondolnak?

http://kepfeltoltes.hu/120517/Szereted-e_www.kepfeltoltes.hu_.png

Előre is köszönöm!
Üdv:
bandiMáté Péter [ 2012-05-10 07:18 ]

Kedves Károly!

Ajánlom figyelmedbe a Vásárlási tanácsok topicot!
NDK gyártmány, Klingenthalból!
http://www.youtube.com/watch?v=t5xSR5YBw9Y&feature=related

Üdv. Máté PéterKároly [ 2012-05-09 22:02 ]

Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem lenne, mit lehet tudni a Barkarole nevü harmonikákról? Milyen gyártmány?Zoli [ 2012-05-02 22:45 ]

Kedves Tamás!
A külső burkolat csak abban az esetben cserélhető, ha egy teljesen ugyanolyan harmonikát sikerülne szerezni. Ennek nagyon kicsi az esélye. A légszekrény maga cserélhető, valamint vannak ügyes restaurátorok, akik hajlandók bíbelődni a többi részével is, de nekik nagyon erős a munkadíjuk, eladni rossz állapotban meg valószínűleg csak gyűjtőnek lehet, aki esetleg lát benne fantáziát. Ezen a címen elérhető Szanyi István aki nagyon komoly gyűjteménnyel rendelkezik: http://harmonika-realtimex.blogspot.com, vagy xerox57@freemail.hu e-mail címen, küldj Neki néhány képet, hátha érdekli. Üdv! Zoli.hebők tamás [ 2012-04-29 16:54 ]

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék olyan ügyben hogy van egy settimio soprani márkájú tangóharmónikám 80 basszusos a Sternberg királyi udvari hangszergyár pecsétje van benne! Elég régi darab szegénykém, hangzásával nincsen baj, de a külseje az már oda van. Azt szeretném kérdezni hogy külső burkolatot nem lehetne-e cserélni rajta?? és ha lehet kit tudnátok ajánlani, mert én sajnos nem ismerek ilyen embert:( vagy ha valakit érdekelne el is adom! Vennék másikat helyette!
Mielőbbi válaszokat előre is köszönöm!bandi [ 2012-04-26 14:23 ]

Sziasztok!

Sokan kerestétek a Kardos István - Harmonika iskola 1-es kötetét. Végre sikerült nyomtatóbarát minőségben beszerezni. A következő linkről le tudjátok tölteni:

https://rapidshare.com/files/3788509613/kardos1.zip

Üdv:
bandiZoli [ 2012-04-25 20:25 ]

Kedves Peti!
A Gigantilli néhány évvel idősebb mint a Stella, vagy a Serino. De ez egyáltalán nem hátrány, mert a fiatalabb évjáratokban sokkal több a műanyag, ami köztudottan nem válik előnyére egy harmonikának. Én mechanikailag nem tartom jónak a Weltmeistereket, mert a basszus oldalon rengeteg a hibalehetőség, és a váltók sem hozzák a formájukat megbízhatóan évtizedeken át. De tisztelet a kivételeknek!
A ventil feladata, hogy (mivel mindegyik platnin két sípnyelv van) csak a húzás, vagy csak a tolás irányába engedje a levegőt, a másik irányba viszont zárjon. Ha a ventil meghajlott, akkor már késve zár és ezt egy jellegzetes hang kíséri, ami játék közben kellemetlen, valamint "késik" a hang megszólalása. Cserélni kell!
A piccolo sor általában kb a középső C - E hangokig van ventilezve az fölött szükségtelen, az alapsor és a tremoló utolsó öt - hat hangját szintén nem szoktuk ventilezni, ( 120- as négy kórusos harmonikáról beszélek!) a bariton sor végig ventiles.
A méhviasz használható, bár a gyári viasz egy kicsit más összetételű. Azonban a régi repedezett viaszra rádolgozni nem igazán jó megoldás, a régit teljesen le kell kaparni, és újra kell viaszolni, ezt általában hangolásnál illik elvégezni. Ha valaki ezt elmulasztja, akkor ez az eredmény. Üdv! Zoli.Peti [ 2012-04-25 10:45 ]

Tisztelt Zoli bácsi, fórumozók!

Van egy Weltmeister Gigantilli IV típusú harmonikám. Az évjáratát megtudnátok mondani, illetve a véleményeteket róla, pl. a Weltmeister Stella ill. Serinohoz viszonyítva? Nekem nagyon tetszik a hangja.

Pár éve hangoltattam be, de máris van pár elhangolódott hangja:
* Az egyik hiba a ventil elválásából fakadt. Ezt Palmatex-el visszaragasztottam, jó lett.
* A másik hiba a viasz gyengüléséből fakad, és a síp mellett szelel.

- A kérdésem az lenne, hogy a ventil az valójában mire is szolgál, mert nem is mindegyik sípon van? Az baj, ha nem mindegyik ventil feszül neki teljesen a sípnak, hanem valamelyik el van tőle távolodva kissé?
- A meggyengült viaszt pl. méh viasszal ki tudom pótolni? Van otthon egy méh viasz gyertyám és ezt egyszerűen gyújtsam meg, és csöpögtessem az olvadékot a hibahelyre?

Előre is várom a szíves válaszotokat, segítségeteket!Fülöp Zsombor [ 2012-04-22 08:12 ]

Üdv!

Azt szeretném megkérdezni, hogy kinek van meg a Weiner Leó: Rókatánc című mű kottája. A teljes kellene, elejétől a végéig. Úgy tudom hogy a Vass Gábor: Magyar muzsika kottájában benne van.
E-mail címem: fulopzsombor93@gmail.comMáté Péter [ 2012-04-16 13:38 ]

Szia Zoli79!

Az én véleményem az, hogy jó a Royal hobbi szintre. Nem vagyok biztos, hogy melyik, típusa, de azthiszem a Meteort vagy a Montanat csinálták bal oldalon 5 kórussal, én olyat választanék! :)

Amúgy ezeknek sokkal kisebb a kasznijuk, a Weltmeisterekhez képest.

Üdv. Máté Péter
Zoli [ 2012-04-15 08:50 ]

Kedves Nagy Nándor!
Az Atlantic III kb 60 éves, ez a típus az első kiadások egyike. Esztétikai állapota nem a legszebb, de a hangja nagyon jó, nem kell hangolni, minden váltó működik, minden hang szól, szíjai jók, tok is tartozik hozzá. Ára azért tűnik viszonylag olcsónak, mert mint mondtam a külseje kissé megviselt, de ez a hangot egyáltalán nem befolyásolja. Csomagként el tudom küldeni ha előre utalja a vételárat és a postaköltséget. Azért ragaszkodom az előre fizetéshez, mert az utánvételes vásárlással már vannak rossz tapasztalataim ráadásul ez jóval drágább is. Sajnos nincsen forint számlám csak euro, így utalás útján csak euróban tud fizetni. Ha forint, akkor postai küldés a címemre lehetséges. Üdv! Zoli.Zoli79 [ 2012-04-14 21:14 ]

Üdv minden kedves harmónikásnak. Harmónika vásárlás előtt állok és gondoltam kikérem pár tapasztalt ember tanácsát. Nekem már volt harmónikám csak eladtam mert sokba került volna a javítás de már utólag bánom kicsit. Ez egy weltmeister 120-as volt a tipusát nem tudom. Eléggé nehéz hangszer volt.
Most egy royal standard-en gondolkodom 96 os vagy 120 as érdekelne. Kinek mi a véleménye erről a márkáról? Ami külsőleg is tetszik az a montana, mert az is fontos nekem ahogy kinéz. Egyébként billentyűn játszom és a harmónikával csak hobbi szinten szeretnék foglalkozni.
http://www.musik-anzeigen.com/export/9112247948d88c83aadae39e133b3.jpg
erre a típusra gondoltam. válaszotokat előre is köszönöm.Nagy Nándor [ 2012-04-14 17:38 ]

Kedves Zoltan!

Erdekelne az a hohner mi elado ezen a honlapon (hohner atlantic III)akartam kerdezni hogy milyen allapotba van,kaphatoke rola kepet es valahogyan eltudna jutni brassba (erdelybe).Itt fogom varni a valaszat!

Zoli [ 2012-04-10 14:10 ]

Kedves Károly!
A tiszteletbeli tagságot örömmel és köszönettel elfogadom. Már be is jelentkeztem a csoportba a Facebook- on.
Ötletem csak annyi, hogy minden tagnak bizonyosan van harmonikás ismerőse, akit be tud hozni a csoportba. De a legnagyobb összehozó erő a találkozó. Ezt nagyon nehéz úgy összeegyeztetni, hogy mindenkinek jó legyen a helyszín és az időpont, de ha valaki kézbe veszi a szervezést, a nagy többséget össze lehet toborozni egy meghatározott időpontban. Nagyobb gond a hely, mert ahhoz kell valaki, aki rendelkezésre tud bocsátani egy nagyobb helyiséget, ahol étel ital, esetleg szállás is van a messziről érkezőknek, akik esetleg nem tudnak aznap hazautazni. Ezt egy étterem, panzió, nagyobb kocsma tudja biztosítani, melynek tulajdonosa szponzorként közreműködik, cserébe a harmonikások fellépnek nála és ha ez időben meg van hirdetve valószínűleg közönséget vonz, így a szponzornak is megéri. Ha jól sikerül, akár évente lehet ilyen találkozót tartani, feltétlenül nyáron, jó időben. Üdv! Zoli.Károly [ 2012-04-10 13:10 ]

Hiba csúszott az előbbi üzenetbe.
Létrehoztam a facebookon egy csoportot: "Barcasági harmonikások" néven...

ElnézéstKároly [ 2012-04-10 12:51 ]

Üdvözlök mindenkit!
Zoltánhoz szeretnék egy kéréssel folyamodni. Nem is tudom, hogy vágjak bele.
Csodálattal és tisztelettel figyeltem mindig a magyarországi harmonikások összefogását.
Szeretném, ha itt ahol élek Brassóban és a környéken is hasonló összefogás alakulhatna ki.
Ennek érdekében létrehoztam a facebookon egy "Barcasági harmonikások" név alatt, ahova próbálom becserkészni mindazokat akiknek valami közük van ehhez a csodálatos hangszerhez.
Zoltán nagy tapasztal rendelkezik és jól jönne a segítsége. Örülnék ha elfogadná szerény csoportunk tiszteletbeli tagságát és ötleteivel a segítségünkre lenne.Szemo [ 2012-04-07 12:49 ]

Üdv. Mindenkinek!
Van egy eladò Royal Standard Silvana,96 basszusos tangóharmónikám, amit eladnék!Kifogástalan állapotban, saját tokjában... Érdeklődni:0630-6408454Eszter [ 2012-04-06 20:48 ]

Kedves jelenlevők!

Nagyon köszönöm a sok választ és tanácsot! Nem is reméltem, hogy visszhangra találok... Mindenesetre érdemes volt ide tévednem. Jelentem, megvettem a jószágot és elkezdtem tanulni, a lelkesedésem sem csitul, majd még, idővel, lesznek kérdéseim. Köszönöm a segítséget! :)

EszterTmisi [ 2012-04-04 11:22 ]

Kedves Zoli!

Köszönöm szépen a segítséget, hasznos volt.

Jó egészséget, minden jót és Boldog Ünnepet kívánok.

Üdvözlettel: Tmisi.Zoli [ 2012-04-04 00:07 ]

Kedves T.Misi!
Igen, zeneileg ezek a jó megoldások, de ha a dallam ütközik valamelyik harmóniával és ez a fülnek kellemetlen, akkor érdemes más variációt keresni. Meg lehet próbálni egy kromatikus menetet, vagy először egy másik hangnem közbeiktatását Pl.Fm , Fis dim,(Fis szűkített) Gm , E7/gis, és Am. Itt a basszusban megy a kromatikus menet. De : Fm Gm Am egyszerűen egész hangokkal lépek felfelé. Tehát mindig van a jónál is jobb megoldás, de nem mindig találjuk meg, de az egyszerű zenében talán az a legjobb megoldás, ha úgy válogatjuk össze a nótákat, hogy kromatikusan emelkedő sorrendbe tesszük, vagy a 4. fokra ugrunk pl C dúrból F dúrba megyünk és innen B dúrba, mollban pedig A mollból D mollba innen G mollba és így tovább. Üdv! Zoli.T.Misi [ 2012-04-03 09:01 ]

Kedves Zoli!

Köszönöm szépen a választ, még csak annyi, hogy moll-ból -moll-ba, illetve dúr-ból - moll-ba is (alapesetben) ez a megoldás, vagyis az új hangnem 5. fok hetese, és a többi?
Ezek szerint ha a játék F mollban folyik és a következő dal Á mollban következik, akkor az É7-sel áttudok menni. ( az ugye mindegy, hogy milyen megfordításban van) De ha megfogom a Fis7 - Hm6 - É7- és, kezdhetem a dalt Ám-ban ? Azért írom ezeket, mert a fülemnek nem mindig tettszik az átmenet. Vagy: ha Bm-ból megyek C dúrba akkor az Á7 -Dm6 -G7 megoldás lehet?
Vagy: ha Á mollból megyek B dúrba akkor G7-Cm6-F7 lehet jó?
Köszönöm szépen a segítséget, minden jót kívánok:
Üdv: TmisiZoli [ 2012-04-02 17:42 ]

Kedves T. Misi !
Kérdésed olyan probléma, melyről akár könyvet lehetne írni, ugyanis a zenében az a szabály, hogy bizonyos dolgokra nincsen szabály, a nagy klasszikusok olyan egyéni módokon "közlekednek" a különböző hangnemek között, hogy öröm hallgatni.
Egyszerű hétköznapi zenében általában az új hangnem domináns (5. fok) hetesét kell befogni, de az oda vezető út "kikövezése" minden esetben egyéni ötleteken múlik. Mit jelent mindez? Vegyük a legegyszerűbb példát C dúrból D dúrba. Ugyebár A7 a megoldás, de ha eléje Em6 -ost fogunk, még szebb az átmenet, de ha már Em akkor mért ne tennék elé egy H7 -est és akkor még nem szóltam az esetleg a dallam által megkívánt harmóniákról. C moll ból D dúrba? Itt is A7 a megoldás, de Cis szűkitett ami Cis, E , G ,B hangokból áll, majdnem ugyanaz mint az A7 vagy A9b, ráadásul az átmenő Cis basszus amit az A7- hez is foghatunk, nagyon jól szól. Javaslatom: minél több egyéni ötlet, minél kevesebb szabály! A zene nem tiszta matematika itt nem mindig 2x2 =4. Néha 5 ! Üdv! Zoli.T.Misi [ 2012-04-02 08:43 ]

Üdvözlet mindenkinek!

Szeretnék segítséget kérni ahhoz, hogy folyamatos játék közben megállás nélkül a különböző hangnemek között mi az átmenet, hogy az szépen szóljon. Pl: C-dúr-ból - D-dur- ba, vagy C-moll-ból - D-dúr-ba, vagy C-moll-ból - B moll-ba.

Melyik 7-seket mikor kell fogni?
Köszönöm a segítséget, és minden olvasónak Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok.

Üdvözlettel: T.misi.Zoli [ 2012-03-29 12:20 ]

Kedves András!
Az üzenetet továbbítottam. Üdv! Zoli.Szántó András [ 2012-03-28 14:49 ]

Kedves Eszter,

néhány bejegyzéssel lejjebb olvastam, hogy hangszert és tanárt keresel Budapesten, azt hiszem mindkettőben tudnék segíteni (kezdő könyvekkel is akár). Kb 1 éve vettem Zolitól egy 96 basszusos Hohner Tango IIM harmonikát amikor elkezdtem tanulni, de sajnos úgy alakult, hogy nem tudok elég időt fordítani rá ,szinte csak porosodik a hangszer így megválnék tőle. Szeritem meg tudnánk egyezni egy korrekt árban, ha érdekel kérlek írj a suntow@gmail.com címre.

Zoli,
tudnál esetleg abban segíteni, hogy ha megvan neked Eszter e-mail címe akkor továbbítod neki ezt az üzenetet? Nálam nincs kihasználva a hangszer, de nagyon örülnék, ha egy lelkes kezdőhöz kerülhetne :)

Köszi,
Üdv,
AndrásZoli [ 2012-03-27 22:22 ]

Kedves Sice!
Ez valószínűleg egy Ludwig Bella donna lesz, csak a felirat lehet, hogy sérült, vagy hiányzik. Nagyon régi, de olaszos hangzása ellenére német gyártmány. Gyűjtők számára biztosan értékes, de egyszerű zenészek számára, csak működőképes jó állapotban ér valamit. Árát a piaci kereslet szabja meg, ami jelenleg nagyon gyér. Üdv! Zoli.D.János [ 2012-03-27 19:59 ]

Kedves Zoli!

Köszönöm szépen a tanácsot, ma szétszedtem a hangszert és kicsit megmozgatva a síp lamelláját kiderült, hogy valamilyen "szösz" van a sípban. Szerencsére csipesszel, illetve egy kis levegővel ki tudtam szedni és így újra van C - hangom a bariton soron.

További jó egészséget, jó zenélést kívánok!
Üdvözlettel:
Dobiás János

sice [ 2012-03-27 18:12 ]

Tisztelt, hölgyek, és urak!
Közelmúltban, örököltem, egy ludroig bella donna harmoni9kát, ami nagyon idősnek látszik. A google keresés, sem hozott eredményt, ezért, ha valaki adna infót, erről a hangszerről, és esetleg, milyen értéket képvisel, akkor megköszönném!
További szép napot!

Zoli [ 2012-03-26 18:32 ]

Kedves János!
Le kell venni a bariton sort, a "C " billentyűt lenyomva látja, hogy hányadik hangot kell megnézni. Mivel tolás irányban nem szól, tehát a külső nyelv van elakadva. Meg kell pengetni a hangot egy éles szikével néhányszor. Ha nem javul a helyzet, akkor a hajlásán kell változtatni, ez már egy kicsit erősebb beavatkozást jelent, van úgy, hogy nem is sikerül, akkor vissza is kell hajlítani ezt csak belülről lehet, tehát le kell venni a sípot. Remélem sikerül. Üdv! Zoli.D. János [ 2012-03-26 17:38 ]

Üdvözletem!

Olyan problémám lenne, hogy a bariton soron, "toló irányban", az egyvonalas c-hang nem szólal meg.
Ezt esetleg lehet házilag orvosolni, vagy mindenképpen szakemberhez célszerű vinni? Már csak azért kérdezem, mert tudomásom szerint nincsen a környékemen olyan hangszerész, aki javít harmonikákat is. Műszerész lévén én szívesen nekiállnék szétszedni a hangszert, csak tartok tőle, hogy nagyobb bajt is okozhatok, mint ami jelenleg fennáll.

Üdv:
D. JánosDinnyés János [ 2012-03-25 10:28 ]

Köszönöm szépen !

Üdv!Zoli [ 2012-03-24 23:37 ]

Kedves János!
A Hohner cég árusít speciális viaszt erre a célra. Ha ez nincsen, esetleg a méhviasz is megfelel de ez jóval puhább, lágyabb, tehát a melegnek nem fog annyira ellenállni. A ventileket erős, nem aceton alapú ragasztóval (pl Palmatex) lehet ragasztani. Üdv! Zoli.Dinnyés János [ 2012-03-24 12:20 ]

Üdv!

Érdeklődni szeretnék , hogy milyen fajta viaszt célszerű használni a sípok visszaragasztására , illetve milyen típusú ragasztót a ventilek felragasztására ?

Üdv. : Dinnyés JánosDinnyés János [ 2012-03-19 23:28 ]

Kedves Zoltán , Péter !

Köszönöm a válaszaikat! Egyenlőre még bizakodó vagyok :

Ma bevittem a munkahelyemre a három legrosszabb állapotú sípot.Nagyon szépen le lehetett tisztítani őket.Holnap csinálok egy sablont , amivel majd összehasonlítom a hangját a többi ugyan olyan síppal, illetve van egy digitális hangolóm , azt is üzembe helyezem. A kapott eredmény dönti majd el a továbbiakat, hogy merjem e tovább csinálni , vagy egy hangszerész belátására bízzam a dolgot...
Átnéztem a sípokat , összesen kettő van , aminek hiányzik a nyelve.Ha többi síp használható állapotú lesz , akkor majd körbe érdeklődök , van e esetleg valakinek eladó , ha a sípok használhatatlanok , akkor majd a hangszerész reményeim szerint megoldja....

Üdv.: Dinnyés JánosZoli [ 2012-03-19 22:38 ]

Kedves János!
Péternek részben igaza van, de szerintem a pillanatragasztót nem oldja az aceton. Ha igen, akkor sem lesz eredményes a művelet, sokkal inkább a sípsort kell kicserélni. Ha egyébként külsőleg jó állapotban van a hangszer és egyéb hibája nincsen, akkor is több mint valószínű, hogy újra kell hangolni. a sípcsere miatt. De véleményem szerint ez még mindig olcsóbb, mint venni egy hasonló rosszat és kettőből összehozni egyet, mert a hangolás ez esetben sem kerülhető el. Gondolom ez egy három kórusos 80-as, a sípok cseréjével együtt sem kerülhet horribilis összegbe a javítás. Üdv! Zoli.Máté Péter [ 2012-03-19 19:21 ]

Kedves János!

A körömlakk feloldása az nem egy bonyolult művelet, aceton tartalmú oldószer kell hozzá, pl. körömlakk lemosó.

A sípok beszerzése az már kicsit bonyolultabb, nem tudom milyen eszmei értéket jelent neked a hangszer (hisz egy 80-as Stella nem túl nagy anyagi) szóval érdemes elgondolkozni azon, hogy megéri-e vesződni a sípok csere-beréjével, javítgatásával.

Én nem vennék új sípokat, inkább, ha nagyon fontos vennék egy másik Weltmeistert és pótolnám a hiányt, lehet, hogy a 2 hangszerből lesz egy jó!?

De mindenképpen hangszerészt is bevonnék a történetbe!

Kis olvasni való: http://talkingreeds.com/reed-construction/

Üdv. Máté Péter

Dinnyés János [ 2012-03-19 11:10 ]

Kedves Zoltán !

Köszönöm a gyors válaszát!
Kb egy hónapja már emaileztem Önnel , egy megörökölt weltmeister stella 80 típusú harmonikával kapcsolatban.A napokban szétszedtem a hangszert , és sikerült megállapítani a hibáját is : ( .Valaki korábban a középső prím oldali sípsoron a sípokat pillanatragasztóval ragasztotta vissza .. .Ez annyira "szakszerűre" sikeredett , hogy a ragasztó befolyt a nyelvsípok közé , összeragasztva azokat is ... .
Nagy nehezen sikerült "Kibányászni" a sípokat. 2-3 darabnak hiányzik a nyelve , azokat biztos pótolni kell .A pillanatragasztónak ugy tudom , van oldószere , megpróbálom , hátha ki lehet tisztítani őket .Ha nem , akkor egy teljes síp sort kell cserélnem :( .

Üdv.Zoli [ 2012-03-19 09:54 ]

Kedves János!
Kérdés, hogy milyen harmonikához és hogy új, vagy használt sípokat, komplett sorokat, vagy csak néhány darabot hiánypótlás céljából. Ha új síp kell, akkor a legtöbb gyárnak van weboldala, ahol lehet érdeklődni, ha megfelel a használt síp, akkor a hangszerjavítóknál kell rákérdezni. Német nyelvterületen Stimmplatten - nek hívják. Üdv! Zoli.Dinnyés János [ 2012-03-19 08:46 ]

Üdv!

Érdeklődni szeretnék , hogy harmonikához való sípokat honnét lehet vásárolni , illetve milyen néven lehet kapni , mert sajnos nem nagyon találok a neten ....

Üdv.: Dinnyés JánosMáté Péter [ 2012-03-11 19:43 ]

Kedves Ákos!

Hacsak a harmonikád nem gombos, akkor természetesen rendben van! :D:D:D

Üdv. Máté PéterFütty Ákos [ 2012-03-11 17:25 ]

Üdv!
Azt szeretném tudni hogy ennek a kottának ami egyébként zongorakotta előfordulhat, hogy jó az ujjrendje harmonikához is?
http://www.klavier-noten.com/tschaikowski/Deutsches%20Lied.pdf
nekem elsőre passzol, de nem akarok zsákutcába menni :)
köszönet.Zoli [ 2012-03-10 17:11 ]

Még valamit az előzőhöz!
Tanárt ajánlok, Szász Szabolcs barátomat aki kitűnő harmonikás és biztosan vállalja az oktatást. Elérhetőségei:0630/ 527- 5557
E-mail: szabex88@yahoo.comZoli [ 2012-03-10 16:59 ]

Kedves Eszter!
Mindenben igazat adok Péternek és még annyival kiegészíteném, hogy nagyon olcsó (és jó) harmonikát csak véletlenül lehet venni és előbb utóbb arról is kiderül, hogy van valami hibája. A 100 ezer körüli összeg reálisnak nevezhető. Esetleg vehetsz ennél olcsóbb hangszert, de akkor bele kell kalkulálni valamennyi javítási költséget, amivel együtt ismét csak ott lehetünk a 100 -nál.
Ajánlom még a Vásárlási tanácsok c. oldalon leírtakat. Elnézést ha kissé lehűtöttem a kezdeti fellángolást, de jobb addig tiszta képet festeni amíg bele nem szaladsz egy rossz üzletbe.Máté Péter [ 2012-03-10 08:49 ]

Kedves Eszter!

Nem írtál rossz helyre! Kérlek olvasd át a fórumot, az iskola kezdőknek c. topicot is, mert ez sokat segít, hogy megismerd egy kicsit a hangszert + már áttárgyaltuk ezt a vásárlást egy párszor!

Írtad, hogy nincs sok pénzed, az sajnos nem sok embernek van manapság, de a harmonika (elfogadható minőség) az nem olcsó relatíve. Min. 100ezer Ft.

Oktatnak Pesten, és mielőtt harmonika vásárlásra adnád a fejed érdemes megismerkedni egy hangszerésszel, vagy egy harmonikázni tudó emberrel, aki segít a választásban.
Saját tapasztalat, hogy nem érdemes egyedül hangszert venni !

Ha hangszert kellene ajánlani, akkor egy Hohner Lucia 3P, 4P, vagy Atlantic 3 lenne talán a megfelelő 96 basszusos kivitelben. Ez az én véleményem!

Nyugodtan kérdezz még...
Üdv. Máté PetiEszter [ 2012-03-09 18:44 ]


Üdv!

Igazán nem akarok furcsákat kérdezni, de hát... El szeretnék kezdeni harmonikán tanulni, de ugyebár kellene egy hangszer. Nincs sok pénzem, és azt sem tudom, melyik típus a a legjobb. Nem vagyok egy megtermett, erős ember, úgyhogy inkább valami kisebb, könnyebb jószágot pártolnék. Nem tudom, használtat érdemes-e venni... Nézegettem különféle oldalakon a kínálatot, de az a bajom, hogy a képek alapján igazán nem lehet megmondani, tényleg olyan jó-e az állapotuk, mint ahogy hirdetik. Aztán az is kérdés, hogy Budapesten oktatnak-e egyáltalán harmonikát zeneiskolai szinten, és ha igen, hol? Milyen könyveket, kottákat érdemes beszerezni?
Ha rossz helyre írtam, és olyasmit kérdeztem, amire már korábban és százszor is válaszoltak, bocsánat!!!! Csak roppant fellelkesültem és tanácstalan vagyok...

EszterDávid [ 2012-03-03 00:21 ]

Kedves Zoli!

Tényleg ,nem is gondoltam az ütemvonalakra.
Köszönöm a gyors választ !

Üdv. DávidZoli [ 2012-03-02 23:56 ]

Kedves Dávid!
A nagy I betűk az ütemvonalakat jelzik, mert ha ömlesztve írom le, akkor nem derül ki, hogy melyik ütemben járunk. Mivel a zenében I betűvel nem jelölnek semmit, így azt hittem nem okozok vele gondot.
A Cornelia, (bár a Hohner katalógus szerint csak gombos változatban készült) de létezik billentyűsben is. Nagyjából megegyezik a Lucia III típussal annyi különbséggel, hogy a Lucia (és az Atlantic) fémlemezből készül, a Cornelia alsó és felső kávája fa, csak az első hátsó fedlap fém. Súlya, hangja nagyjából ugyanaz mint a Luciáé. Évjárata talán a 70- es évekre tehető, mert olyan tojásváltókkal szerelték mint a fiatalabb (és nem túlzottan kedvelt ) Atlantic IV típusokat. Persze ez nem von le semmit az értékéből. A Weltmeisternél jobb ezt merem állítani. Üdv! ZoliDávid [ 2012-03-02 19:24 ]

Tisztelt Fórumozók!

A véleményeteket szeretném kérni a Hohner Cornelia III típusú 96 basszusos harmonikáról . Milyen minőségű ? Kb. mikor készült ? Weltmeisterekhez képest milyen ? Mekkora a súlya ? Hohnereken belül milyen minőségű pl. egy Luciához vagy egy Atlantichoz képest ? stb. Minden vélemény és információ érdekel.

Kedves Zoli !

A Bandinak leírt basszusmenetet nem nagyon tudom értelmezni lehet hogy ezzel csak egyedül én vagyok így. Mik azok az I betűk ? IC IG CI stb, . Szeretném megtanulni én is ezt a számot de itt megakadtam. Válaszod előre is köszönöm. Ha esetleg neked illetve a többi fórumozónak szüksége lenne kottára nekem megvan az összes slágermix ,slágemúzeum ,szóll a nóta ,könnyüzeni koktél , csalamádé és még nagyon sok külföldi és magyar kotta füzetek PDF formátumban elég nagy gyűjtemény.

ÜDV. Dávid
Zoli [ 2012-03-01 23:25 ]

Kedves Bandi!
A nótának csak az első két és a negyedik sora esztam, a harmadik csárdás. Gondolom a harmadik sorral nincsen gond, tehát ezt kihagyhatjuk. Ha megnézed az első sor zongora kíséretét, ott látszik, hogy ezt is csárdás ritmusban csinálja és a szóló nyolcadjai adják az esztam lüktetését. Én ezt úgy oldanám meg, hogy a bal kézben basszus menetet játszanék mégpedig:1. sor IC, B, A, As IG, F, Es, E I F, D Es, D I Es, F, Fis, G ,CI 2.sor:I C, B A, AsI Fis F, Es, E I F, D, ES, D I Es, F, Fis, G, CI 4. sor ugyanaz mint a 2. Viszont a jobb kézben nem oda tenném a harmóniát ahol a zongorakottában van, hanem a 2. 4. 6. 8. nyolcadra, amennyiben a dallam és a technikád ezt nem korlátozza. Ha eleinte nagyon nehéznek tűnik, akkor csak néhány helyen ajánlom megpróbálni, de így teljesen kiadja az esztamot, a basszussal együtt. Célszerű először a melódia nélkül, csak a basszusmenetet és az akkordokat kigyakorolni, és ha már biztosan megy, akkor meg lehet próbálkozni a dallammal is, de nagyon lassan. Menni fog! Üdv! Zoli.bandi [ 2012-03-01 16:18 ]

Kedves Zoli!

Az „A szegedi csikós” c. nótát tanulgatom a Szól a nóta kottásfüzet alapján és felmerült pár kérdés. A kotta a lenti címen elérhető.
A jobb kézzel nincsen különösebb probléma, a kottában beírt akkordokat próbálom megfogni ahol lehet.
A basszussal viszont egy kicsit tanácstalan vagyok. Régebben már írtad itt a fórumon, hogy a fox-esztam kíséret úgy néz ki, hogy egy-re basszus, kettőre-re akkord. Ezzel nem is lenne gond, ha egy ütemen belül csak 1-2 akkordváltás lenne. E kotta szerint viszont majdnem minden negyedre más harmónia kerül. Így – az én értelmezésem szerint – nem valósítható meg a fent említett fox ritmizálás, ha csak negyedeket játszunk. Gondoltam arra is, hogy csak simán a basszus hangokat játszom, mert jobb kézben úgyis megfogom az akkordok de úgy valahogy nem az igazi.
Szóval hogyan lehetne azt megoldani, hogy balkézben is gazdag legyen a harmonizálás de a fox ritmus is összejöjjön? Valamint a „nyolcados” basszusmenetek bejátszhatom-e adott esetben?
Ha erről egy kicsit tudnál írni, azt megköszönném.
Remélem érthetően sikerült leírnom a dilemmámat. :)

http://kepfeltoltes.hu/120301/szegedi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Üdv:
bandi
Kné Évike [ 2012-02-26 19:02 ]

Kedves Zoli !
Köszönöm a gyors, szakszerű válaszodat. Üdv: Kné Évikedani [ 2012-02-23 14:39 ]

sziasztok nem tudtok valami zene iskolát veszprém közelébe ahol tanitanak tangóharmónikát is ha igen légyszi küld el erre az imail címre idani@gmail.hu előre is kösziZoli [ 2012-02-22 23:56 ]

Kedves Évike!
Az említett típusok között, csak a gyártási időpont és a külső megjelenés a különbség, valamennyi megbízható Hohner gyártmány. A Tango típusok régebbiek a Concerto és a Verdi újabb, a Concerto billentyűzete egyenes végű és a fekete billentyűk egy kicsit keskenyebbek, A Verdi billentyűi lekerekített végűek és a feketék is normál szélességűek. A nagy M általában müzettet jelent, az N normál, a B basszust, az S special, vagy standard. A régebbi Tango típusoknál előfordul, hogy római számokkal jelzik a kórusok számát ill. egy B vagy C betűvel a gyártási szériát, de ezek már 70 -80 éves hangszerek, kevés van belőlük. 96 -os Hohner: a Lucia III vagy IV ( három, vagy négy kórus) és a Verdi II, valamint a Favorit III vagy IV. Mindegyik típus könnyű, hölgyeknek is ajánlott, legjobb a Lucia IV és a Favorit IV ezek négy kórusosak, de az áruk is magasabb. Üdv! Zoli.Kné Évike [ 2012-02-22 19:48 ]

Kedves Kollegák !
Kis álltalános iskolai énekkaromat szoktam kisérgetni egy újszerű HOHNER CONCERTO III as harmonikámmal. Most szeretnék egy 96 ost vásárolni. Kérem segítsetek mi a különbség a TANGO, VERDI, CONCERTO, stb típúsok között ?
Mit jelentenek az M, N, B, S, stb betük ?
Kelt."012.02.22. Köszönettel : Kné Évikebandi [ 2012-02-18 18:43 ]

Kedves Bódog!

A Kardos István-féle kottát Molnár Károlytól tudnád beszerezni, az e-mail címét megtalálod a "Molnár Károly kottái" menüpontban.
Ha jól emlékszem a kották fényképezve vannak, nem éppen nyomtatóbarát verzió, de gépről tanuláshoz megfelelhet.

Viszont, a napokban várhatóan feltöltik a már sokat emlegetett és dicsért Kanadai Magyarok fórumára a Kardos iskolát. Én a kottáim 90%-át innen szereztem be. Úgy emlékszem, hogy 20 hozzászólást össze kell hozni ahhoz, hogy tudj letölteni. Erre van is külön topic nyitva, ahol ezt könnyen össze tudod hozni.
2012 elején lezárták a régi kottás topicot de letölteni ugyanúgy lehet onnan is.

http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=31956&page=12
a régi:
http://canadahun.com/forum/showthread.php?t=26142&page=83

üdv:
bandibódog [ 2012-02-15 09:41 ]

Üdv mindenkinek!
A sokszor említett Kardos István: Harmonika iskola c. könyvet keresem.
Állítólag kezdőknek a legjobb tananyag. Az első kötet érdekelne.
Ha lenne valakinek egy nélkülözhető példány, megvenném, esetleg digitális formában elkérném.Jani [ 2012-02-14 19:53 ]

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.
Slavko Avsenik kottákat keresek, de bármiféle oberkrainer zenének örülnék.

Előre is köszönöm!bandi [ 2012-02-11 13:09 ]

Köszönöm szépen a gyors választ!
Üdv:
bandiZoli [ 2012-02-10 22:47 ]

Kedves Bandi!
Sajnos a Weltmeister műanyag alkatrészeinek egyik jellegzetes hibája áll fenn. Nekem nincs ilyen rugóm, de szerintem nem is kell bele, mert így a lenyomott váltó lent marad ( jelzi, hogy melyik van lenyomva ) és a következő váltásnál a csúszó lemez visszatolja a helyére.
A rögzítő gyűrűt kis csavarhúzóval kell levenni, a tengely és a gyűrű közti egyik résbe betesszük a csavarhúzó hegyét és egy kicsit óvatosan fordítunk rajta, majd a másik résben is ugyanígy, de vigyázni kell, mert könnyen elugrik. Visszafelé egy hosszú pofájú ún, "csőrös" fogóval lehet bepattintani. Ha szorul a váltó akkor a többi hasonló tengely is előbb -utóbb megadja magát. Ha a kórusok rögzítő csavarjait egy kicsit ( kb fél fordulattal ) meglazítod,az talán segít, ha nem, akkor a váltók csúszkái kimozdultak a helyükről, vagy valami por , kosz került bele, vagy egy korábbi olajozás miatt most állt be. Olajozni soha nem kell a váltót! ! ! Inkább egy alapos tisztítás ! Üdv! Zoli.bandi [ 2012-02-10 17:51 ]

Kedves Zoli!

A Weltmiester 120-as Diana harmonikámon gyakorlás közben "beragadt" az egyik váltó. Mivel hallottam egy pattanó hangot is, ezért az volt a gyanúm, hogy valami eltörött. Szétszedtem és valóban, a váltó hátulján lévő kis tengely - a pontos nevét nem tudom - adta meg magát. Ahogy elnézem ez már volt javítva és szerencsére, csak a ragasztás engedte el. (Kép lent). Viszont a váltót visszahúzó rugó nincs meg. Átnéztem, megráztam a hangszert de sehol sem találtam. Az a gyanúm, hogy ez még a javítás közben kimaradhatott.
Ilyen rugót honnan lehetne szerezni? Esetleg Önnek nincs véletlenül elfekvőben?
Valamint van még egy olyan problémám, hogy néha egyes váltókat nem tudok használni, "elakadnak" vagy csak nagyon nehezen mozdulnak, bizonyos hangok sem szólalnak meg. Ilyenkor a többi váltó nyomkodásával helyre lehet hozni a dolgot de eléggé zavaró. Előfordulhat, hogy ezt az előbb említett hiányzó rugó okozza/okozta?

http://kepfeltoltes.hu/120210/P1030421_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Üdv: bandi
ui.: a váltó hátulján lévő kis zégergyűrű szerű lefogatót mivel célszerű leszedni?Dávid [ 2012-02-08 21:54 ]

Kedves Fórumozók!

Régóta keresem Edith Piaf: Mon amant de saint jean című dal kottáját .
Ha esetleg valakinek megvan és eltudná küldeni nagyon megköszönném. tade90@freemail.hu

Üdv. DávidZoli [ 2012-02-08 09:25 ]

Kedves HZoli!
A 80-as harmonikán nincsen a basszusban szűkített szeptim, amely harmónia a magyar nóták kíséretében elég gyakran előfordul. Persze meg lehet oldani két kézzel a fogást, de egyszerűbb, ha mindjárt ott van helyben a bal kézben. Én ezért szeretem jobban a 96-os és 120 -as hangszereket. Sajnos ezeknek a súlya két három kilóval is több mint a 80 -asé, mert nem csak a bal, hanem a jobb kézben is több a billentyű, esetenként négy kórus, több váltó, nagyobb légszekrény és általában magasabb ár. El kell dönteni, hogy milyen nehézségeket lehet vállalni egy esetleges jobb hangzásért, és hogy a kettő arányban van -e (mármint a nehézség és a jobb hangzás) egymással. Javaslom kezdetnek a 80-ast, aztán egy -két év múlva ha szükséges, lehet nagyobbra átállni. Üdv! Zoli.HZoli [ 2012-02-08 03:16 ]

Kedves Zoli!

Harmonika-vétel előtt állok.

Pár hete egy régi ütött-kopott Cyclop van nálam kölcsönbe.
Milyen gyártmány ez egyáltalán? Eléggé rácuppantam a harmonikára. Korábban zongorázni tanultam(+szinti) illetve gitározgattam, csakis hobbi szinten. Így a zongorabillentyűk is ismerősek voltak, a gitárból pedig az akkordkíséret, nagyon tetszik az a hangszer, nagyon szép a hangja, önmagában megállja a helyét egy jó társaságban, nagyon hatékony egy hangszer. Hamar sikerélményt adott nekem, holott azelőtt nem próbáltam soha.

Elhatároztam, hogy veszek egyet magamnak, hisz ezt vissza kell adnom. De már most látom a határait ennek a pont 2 oktávnyi manuálos, és 36 basszuszos kicsinek. Ezen nincs is meg az összes akkord.

Egy 80 basszusos, 5 regiszteres + basszus oldalan 3 valtos nagyon jó állapotúnak kinéző Weltmeister Stella-t néztem ki jó áron. Arra gondolva, hogy azért kezdőnek ép elég lesz ezen mindent megtanulni, hobbi célra megfelelő, árban is kedvezőbb, súlyra kisebb, ezt még jobban lehet hordozni (ide-oda családi, baráti programokra).

De most látok aránylag olcsón 120 basszus-os "profi" harmonikákat is, ahol manuál is nehany billentyuvel tágabb, 11 regiszter van legalabb, ugye, és itt ugye nem kell kompromisszum a basszusgombokat (akkordokat) illetoen, tehat varhatóan mindent el lehet jatszani rajtuk, amit csak látok a neten, vagy kottát fellelek.

Ez a kerdesem, hogy sokkal nehezebb-e egy 10 basszusz-os? Hobbi szinten magyar nótákat, slágereket, örökzöldeket szeretnék csak rajtuk eljatszani (nem leszek mar sem jazz-művész, sem klasszikus-zenész harmonikan) Szükséges az nekem? Vagy a 80 basszusos weltmeister stella is bosegesen elegendő lehetőségeket fog-e adni, egy kezdőnek? Hozzávéve méretbeni előnyeit...

Válaszod, válaszaitokat megköszönöm.Zoli [ 2012-02-07 23:09 ]

Kedves Zsombor!
A Jófogás .hu -n van egy teljesen új Weltmeister, de az ára nagyon magas (300 körül) a tulaj ebből akar meggazdagodni. Van viszont egy Paolo Soprani 50.000 -ért, csak erről nem tudni, hogy C vagy B griffes, mert csak fehér színűek a gombok, a gazdája meg nem írta oda. Viszont ez 140 basszusos, tehát a súlya ennek sem lehet kevés.
A Hohner cég is gyárt gombos harmonikákat aránylag jó minőségben, mindkét griff változatban, ezeknek már húzósabb ára van, (100 és 300 között) de megbízható jó hangszerek.
Természetesen az olaszok is gyártanak még jobb minőségben és még drágábban. Scandalli, Guerrini, Soprani, Bugari, Excelsior Beltuna, hogy csak néhányat említsek . Üdv! ZoliFülöp Zsombor [ 2012-02-07 19:29 ]

Nekem van orfeu, és tényleg elég robosztus, kb 2.5 centivel szélesebb a légszekrénye mint a weltmeisternek. A bal oldal hangja rosszabb minőségű mint a Weltmeisternek, bár a baloldali gombok nagysága és távolságuk és függőleges hosszúságuk megfelelőbb.

De kérdés hogy ettől magasabb minőségű 120 as b griffes gombos harmonika márkát tudna valaki írni?Ákos [ 2012-02-06 17:56 ]

Kedves Zoli !

Köszönöm szépen a választ!Zoli [ 2012-02-06 16:56 ]

Kedves Ákos!
Ha a gombos harmonikán nincsenek megkülönböztetve a fekete és fehér gombok (úgy mint a billentyűsön a fekete és fehér billentyűk) akkor sehogy, csak ha megszólaltatjuk.
Ha van fekete és fehér gomb a jobb kéznél, akkor a jobb kéz felőli első soron felülről lefelé, tehát a mély hangoktól a magasak felé: három fehér gomb egy fekete, három fehér egy fekete ez a B - griffes. Mindegy, hogy milyen hanggal kezdődik, mert a sor kiosztása Gis, H D F tehát a Gis a fekete gomb, a többi fehér. Ha ugyanezen a soron két fekete két fehér váltakozik, akkor C griffes, ebben az esetben a kiosztás Dis Fis A C ahol a Dis és Fis fekete, a C és A fehér. Üdv! Zoli.Dávid [ 2012-02-06 16:04 ]

Üdv. Mindenkinek!

A 185 basszusos Hohner Morinon a Bariton sor micsoda ? illetve mi az a körbasszusnak nevezett elrendezés. Ha valaki tud sgiteni a választ előre is köszönöm .

Üdv DávidKároly [ 2012-02-06 09:02 ]

Kedves Zoltán!
A kotta megérkezett, köszönöm a gyors segítséget!
Üdv! Károly.Ákos [ 2012-02-06 00:32 ]

Tisztelt Fórumozók !

Azt szeretném kérdezni hogy honnan lehet meg külömböztetni ránézésre a gombos harmonikák kiosztást . tudomásom szerint C griffes és B griffes van. honnan lehet megkülömböztetni??

Üdv. ÁkosZoli [ 2012-02-05 22:48 ]

Kedves Zsombor!
Az Orfeu II orosz (sőt szovjet) gyártmány, annak is a közép kategóriájában. Nagy előnye, hogy nem három, hanem öt gombsorral készül. Fa test és belső, aránylag kezelhető mechanika, robusztus megjelenés és meglehetősen nagy súly. Hangminőségben erősen közepes, ha billentyűs harmonikához hasonlítom, akkor régebbi Weltmeisterekhez áll közel. Tanuláshoz megfelel, ha a tanuló jó erőben van. Üdv! Zoli.Zoli [ 2012-02-05 22:37 ]

Kedves István!
A harmonikának valóban a hőmérséklet ingadozás a legrosszabb.Tehát meleg helyiségből nem ajánlatos kikísérni a vendéget és a kinti hidegben még "elrántani" a nótáját. Ezekben az esetekben előbb utóbb megtelepszik a rozsda a sípokon, mert a nedvesség a levegőből lecsapódik a fém felületekre. Fordítva is ugyanez a helyzet, tehát a hidegből a fűtött helyiségbe lépve. Ilyenkor érdemes még a meleg szobában legalább egy fél órát játszani, hogy a nedvesség elpárologjon a sípokról. Üdv! ZoliFülöp Zsombor [ 2012-02-05 20:16 ]

Üdvözlök mindenkit !

Az Orfeu II b-griffes gombos, 11 hangváltós, 120 as harmonikáról ki tud valamit? Milyen minőségű? például valamelyik másikhoz hasonlítva?

Előre is köszönöm !István [ 2012-02-05 10:10 ]

Kedves Zoli. Köszönöm a részletes választ. Azt is szeretném tudni, hol és hogy a legjobb tárolni a harmonikát. A hideg árt-e neki vagy a szobai meleg? Gondolom a legrosszabb a hőingadozás.Zoli [ 2012-02-03 23:40 ]

Kedves Károly!
A Sous Le Ciel...t elküldtem a megadott címre! Üdv! Zol.Kajzinger Károly [ 2012-02-03 11:08 ]

Kedves Fórumozók!
Nagyon jó ez az oldal, örülök, hogy rátaláltam!
Már régóta keresem Giraud Dryac: Sous Le Cile De Paris harmonika átiratú kottáját. Ha valakinek megvan, nagyon örülnék ha elküldené a kajzinger@salgotarja.hu címre.
És a Kardos féle harmonikaiskola II. részének is nagyon örülnék!
Köszönettel: KárolyZoli [ 2012-01-30 23:15 ]

Kedves Péter!
A Barcarole a néhai NDK -ban készült a Weltmeister gyár anyagaiból, egy kisebb manufakturális jellegű üzemben. Inkább gyermekeknek való játékszer, mint felnőttnek. Ha nagyon szép állapotban van, akkor egy gyűjtőnek lehet muzeális érték. Piaci értéke ebben az esetben kb 4 - 5 ezer Ft. Ha nincs jó állapotban tehát felújításra szorulna, akkor sajnos még ennél is kevesebb az értéke, mert egy alapos generálozás ilyen harmonikán már nem kifizetődő.
Üdv! Zoli.Péter [ 2012-01-30 21:04 ]

Üdv mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék, hogy egy Barcarole 40 basszusos tangóharmónika mennyit ér manapság? Muzeális érték vagy csak eszmei értéke van? Mit kell róla tudni? Milyen minőségű? Ez gyermekhangszer vagy felnőtt? Neten gyakorlatilag semmit nem találtam erről a típusról, ezért fordulok hozzátok. Előre is köszi a segítséget mindenkinek :)Fütty Ákos [ 2012-01-29 16:47 ]

Üdv!
Érdeklődni szeretnék, hogy Győr-Mosonmagyaróvár térségben egy gyakorlott harmonikásnak lenne-e kedve és ideje pár hetente órát tartani nekem diákkedvezménnyel :) Kezdő szinten középhaladó állapotban vagyok véleményem szerint. előre is köszönöm.
Továbbá megragadnám az alkalmat egy kis promóció céljából, remélem nem baj:
http://www.expressz.hu/hangszer/billentyus/tangoharmonika/hirdetes-29747220/

harmoman8@gmail.combandi [ 2012-01-27 20:48 ]

Kedves Péter! (Máté)

Na jó, egye fene, most utoljára még nem haragszom meg... ((:
Amúgy gyanús volt a dolog, mert ahogy észrevettem, Te általában teljes névvel szoktál megelőzni. :D

Mindenesetre az már biztos, hogy Nóri a Puccini kottát nem tőlem fogja beszerezni, lévén, hogy nincs meg. ;)

bandiNóri [ 2012-01-27 10:59 ]

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítségét.

Üdv

Nóri


ui.: nincs meg véletlenül valakinek, Puccini Nesson Durma kottája? :$ :)Máté Péter [ 2012-01-26 20:51 ]

Kedves Bandi!

A Máté-s bejegyzés az nem én voltam! :D

Most más előzött be, de remélem nincs harag, az a lényeg, hogy pörögjenek az események a fórumon!

Üdv. Máté Péterbandi [ 2012-01-26 20:31 ]

Kedves Nóri!

Péter mindig beelőz, de mivel már feltöltöttem, ezért megosztom. (:

A kért dal a "Tulipános ládából" (F-dúr):
https://rapidshare.com/files/2066300865/A_faluban.jpg

Valamint a "Szól a nótás" változat (G-dúr):
https://rapidshare.com/files/2760805563/A_faluban.pdf

Tulipános láda (teljes):
https://rapidshare.com/files/4210857419/tulip.zipMáté [ 2012-01-26 20:21 ]

A kért kottát elküldtem.Nóri [ 2012-01-26 09:11 ]

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nincs meg véletlenül valakinek a Tulipános Láda (Száz magyar dal könnyű átiratban harmonikára, ujjrenddel) Vagy legalább én jelenleg abból egy kottát keresek, " A faluban nincs több kislány csak kettő".

Akinek meg van, vagy töltse fel ide, vagy pedig e-mail-en elküldheti a részemre: noto88@citromail.hu

Előre is köszönöm szépen!

Üdv

NóriDeákné Kriszta [ 2012-01-25 22:48 ]

Kedves Péter!

Köszönöm a válaszod! Végül sikerült szereznem a harmonikához tokot. Nem a legjobb állapotú, de van! :)

További minden jót kívánok!
KrisztaMáté Péter [ 2012-01-25 17:28 ]

Szia Attila!

A harmonika márkája: RoyalStandard, típusa Capella.

http://www.dorotheum.com/dailyauction/lot-detail/auktion/9283-kunst-und-antiquitaten/lotID/7016/lot/1247264-akkordeon-royal-standard-capella.html?ln=1&cHash=dff55e80ba337f6fe3d9554f10045816Attila [ 2012-01-25 16:08 ]


Tisztelettel érdeklődöm egy harmoniks tipusa felől!

A basszus oldalon Capella felirat van,a diszkant oldalon sajnos
semmi.

Köszönettel.AttilaAtom [ 2012-01-25 14:01 ]

Üdv. Péter!

Nagyon szépen köszönöm a választ.
Üdv.:AtomMáté Péter [ 2012-01-25 13:15 ]

Üdv. Atom!

http://shop.kirstein.de/shop/default.aspx?TY=item&ST=1&IT=6986&CT=170

Bajor gyártmány, nem hiszem, hogy elterjedt én is csak most olvastam róla először. Rangsor? Hasonló kategóriában, tehát 72 bassz., 3 kórus, 5 regiszter szerintem alsó-középkategóriás, Weltmeister szintű lehet.

Ez az én véleményem!
SziaAtom [ 2012-01-25 12:17 ]

Üdv!
Kérdezném, hogy milyen gyártmány a classic cantabile 72 basszusos harmonika, mennyire elterjedt, és hol áll a rangsorban?
Választ előre is köszönöm!Máté Péter [ 2012-01-24 06:45 ]

Kedves Móni!

A legjobb helyen jár, csak az a probléma, hogy a harmonika nem azon ajándékok közé tartozik amit csak úgy megvesz az ember aztán vagy örül neki az ünnepelt vagy nem !

Ne vásároljon, használt hangszert hozzáértő zenész vagy hangszerész nélkül, mert könnyen ráfizethet.

Javasolnám, hogy vegye fel a kapcsolatot az oldal tulajdonosával: Bali Zoli bácsival, a nyitó oldalon megtalálja az elérhetőségeit!

Ps. érdemes a fórumot is böngészni! :)

Üdv. Máté PéterMóni [ 2012-01-23 21:59 ]

Segítséget szeretnék kérni, tangóharmonikát szeretnék venni apukámnak, de elveszek a rengeteg hirdetés között. Azt megállapítottam, hogy újonnan nagyon drágák. Tud valaki tanácsot adni, hogy a használtak között, hogy lehet kiigazodni, egyáltalán nem értek a harmonikához.
Vagy esetleg kisméretű harmonikát újonnan hol lehet vásárolni? Nem találok olyan boltot, ahol kicsi harmonika kapható.
Előre is köszönöm a segítséget!
MóniZoli [ 2012-01-20 14:58 ]

Használt (tehát olcsóbb) harmonika tokot ritkán lehet találni, ráadásul a méret sem mindegy. Az új tok 30.000 körül van, vagy ennek közelében. Ha nem akarsz ennyit áldozni, akkor vegyél egy kínai gurulós bőröndöt olyan méretben amibe belefér a harmonika és 5- 6 ezerből megúsztad. Ráadásul szükség esetén ez még bőröndként is funkcionál, ha a harmonikát nem akarod elvinni a nyaralásra. Gyenge pontja a cippzár amely hamar tönkremegy, de otthon nem kell mindig nyitni zárni, csak ha viszed valahová. Üdv! Zoli.Máté Péter [ 2012-01-20 08:02 ]

Szia Kriszta!

A segítséghez tudnunk kellene a harmonika méretét, vagy legalább azt, hogy milyen márka és hány basszusos!

El kellene dönteni, hogy használt vagy új tokra lenne szükséged!

Újat lehet venni, de annak ára is van (húzós). A használthoz szerencse kell.

Kérlek válaszold meg az első két pontban kérteket, és akkor okosabbak leszünk!

Üdv. Máté PetiDeákné Kriszta [ 2012-01-20 00:10 ]

Sziasztok!

Kellene nekem egy tangóharmonika bőrönd. Tudna valaki segíteni?

Üdv. KrisztaZoli [ 2012-01-19 09:03 ]

Kedves István!
A bariton soron a mély hangok hörgése, zörgése (főleg hirtelen irányváltáskor) részben a sípnyelvek anyagának minősége, részben a ventilek állapota, részben a fizika következménye. Utóbbit arra értem, hogy ezeken a hangokon egy rézbetétet hegesztenek a nyelvre, a kívánt mélység eléréséhez. Így a nyelv megindításához (a nagyobb tehetetlenség miatt) több levegő kellene, de mivel a be- és kiáramlás ugyanakkora lyukon történik mint a többi hangnál, ezért egy kicsi szuszogás hallható fújtatáskor. Ha ez még a ventil hibájával is párosul, akkor zörgés is hallható. Vannak gyárak, (elsősorban olaszok) ahol sikerült olyan anyagot alkalmazni a nyelveknél, hogy ez a hiba minimálisra csökkent, alig hallható, de Weltmeisterben is találkoztam már jó bariton sorral. Ez a hiba a nagy általánosságban használt harmonikák 60-70 % -ánál előfordul. Erre szokták mondani, hogy aki a bariton sor alsó oktávjában akar játszani, az vegyen olasz harmonikát, vagy játsszon egy oktávval feljebb. Üdv! Zoli.István [ 2012-01-18 21:03 ]

Mi az oka annak, hogy - ami harmonika még a kezemben volt-, a mélyebb hangok megszólalása előtt egy rövid hörgés, vagy " szortyogás" hallatszik. Még az újaknál is. Ez hiba vagy csak nekem zavaró? Vagy csupa rossz harmonikát próbáltam eddig? Üdv. IstvánDávid [ 2012-01-18 18:43 ]

Kedves Laci !

A 140 Basszusos harmonikákon általában a hetedik sor mol 7es.Üveges Laci [ 2012-01-18 16:51 ]

Sziasztok !
Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy mi a külömbség a basszus gombok kiosztásában, a 140-es (7x20) illetve a 120-as (6x20) harmonikák között. Köszönettel: LaciDávid [ 2012-01-17 16:55 ]

Kedves Bandi !

Köszönöm szépen .

Üdv. Dávidbandi [ 2012-01-17 16:22 ]

Sziasztok!

Feltöltöttem a Húzzad Cigány kottás album további részeit, 2-5ig. Ezek az első kötettel ellentétben, már zongora letétben vannak, de páran talán így is hasznát tudjátok venni.

https://rapidshare.com/files/1613469971/huzzad_cigany_2.zip
https://rapidshare.com/files/3790423119/huzzad_cigany_3.zip
https://rapidshare.com/files/4135455724/huzzad_cigany_4.zip
https://rapidshare.com/files/2230514596/huzzad_cigany_5.zip

Jó töltögetést!
Üdv:
bandi
Máté Péter [ 2012-01-16 10:11 ]

Találtam még:

http://acclab.com/accordionlab/EducationResearch/ChromaticAccordion.pdf

http://www.thecipher.com/chromatic-accordion-cipher.htmlZoli [ 2012-01-15 22:34 ]

Szia Péter!
Nagyon köszönöm!!!Máté Péter [ 2012-01-15 10:03 ]

Szia Zoli bácsi!

Egy kis keresgélés után:

http://www.accordionpage.com/diskant.html

http://www.accordionpage.com/chromsc2.gif

+ 1 kotta részlet:

http://kepfeltoltes.hu/view/120115/UNGARISCHEMUSIKFUR-TWEE_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Remélem valamit segít!

Üdv. Peti

Zoli [ 2012-01-15 00:00 ]

Tisztelt Fórumozók!
Ha valaki tudna C-griffes gombos harmonika iskolát fénymásolatban elküldeni a címemre ( zobal@freemail.hu ) az nagyon sokat segítene rajtam. Ennek hiányában esetleg olyan kotta is megfelel, aminél be van írva az ujjrend C -griffre. Köszönettel Zoli.Zoli [ 2012-01-12 21:55 ]

Kedves Zsombor!
A Galotta az egykori Kelet -Németországban (NDK) készült. Klingenthal (ahol a Weltmeister gyár volt) környékén több kis harmonika készítő üzem létesült, ahol a gyár kiöregedett (vagy kirúgott) szakemberei megpróbáltak a gyártól vásárolt anyagokból harmonikákat készíteni. Jól csengő olaszos nevekkel igyekeztek némi konkurenciát csinálni a Weltmeisternek, több -kevesebb sikerrel.
Az utolsó oldalon (Vásárlási tanácsok) találsz még néhány nevet ezek közül. Üdv! Zoli.Fülöp Zsombor [ 2012-01-12 20:25 ]

Hellósztok !

Van egy Gallota Solist harmonikám. 80 basszusos. Kék, illetve szürke színű. Meg tudja valaki mondani hogy milyen gyártmány ez a típus? Valaki azt mondja olasz, valaki Cseh ... stb. Mindenki mást mond.
Előre is köszönöm.Zoli [ 2012-01-12 13:49 ]

Kedves Zsolt!
A válasz sok mindentől függ. Ha a kezdő még gyerek akkor kis súlyú harmonikát javasolnék. Ha már nagyobb, vagy felnőtt akkor elbírja a 120 -ast is, de nem mindegy mennyibe kerül.
Legalább 72, de ha lehet akkor ennél nagyobb basszus számú harmonikát javasolnék ( max. 120) Árban nagyon bő a választék, de mindenképpen kerülendők a nagyon olcsó keleti gyártmányok,
Javaslom egy harmonikás segítségét a vásárláshoz, mert egy olcsó de rossz harmonika javítása nem kis pénzbe kerülhet. Üdv! Zoli.
csuka zsolt [ 2012-01-12 11:32 ]

érdeklődnék hogy egy kezdőnek milyen tangóharmonikat javasol?Zoli [ 2012-01-09 00:38 ]

Kedves Levente!
a Bogár - Várhelyi harmonikaiskola letölthető a következő webhelyről: https://rapidshare.com/files/4065672452/harmonika_isk_1.zip
ebben nagyon jó gyakorlatok vannak haladó harmonikások számára is.
Üdv! Zoli.Póta Levente [ 2012-01-08 12:20 ]

Tiszteletem!
olyan kérésem lenne, hogy szükségem lenne egy olyan könyvre amibe jó ujjgyakorlatok vannak, valamint fejleszti a kottaolvasásom gyorsaságát is.
cím kellene, ha lehet olyan helyel ahonnan ezt be tudom szerezni
köszönöm:)Hy Csaba [ 2012-01-08 09:25 ]

Tisztelt Zoltán!
Köszönöm a válaszát! További jó hétvégét kívánok!
Üdv.: CsabaZoli [ 2012-01-07 23:32 ]

Kedves Csaba!
Mivel nincsen rajta semmilyen márkajelzés, a színéből és a tartozékok formájából arra következtetek, hogy az egykori Szovjetunióban készült. Ha hamis, akkor feltétlenül meg kell hangolni, ezt nem a por, hanem a rozsda okozza, ami száraz helyen is keletkezhet, mert a sípok anyaga olyan, hogy hajlamos az oxidációra. Ezt a munkát érdemes szakemberre bízni.
Tanulásra csak nagyon kezdő szinten alkalmas, ott is főleg a jobb kéz játékot ajánlatos próbálgatni, mert a basszus megtanulásához egy nagyobb hangszer szükséges, 72 - 120 basszussal. Üdv! Zoli.Hy Csaba [ 2012-01-07 19:04 ]

Tisztelt harmonikások!
Van egy kis méretű zöld harmonikám, ugyanolyan mint a képen:
http://n1.vatera.hu/photos/83/2f/7ca5_1_big.jpg
Meg tudná mondani valaki a típusát vagy a gyártóját? Továbbá úgy vettem észre hamisan szól. Nagymamám padlásán évekig állt, de száraz helyen. A hamisságot okozhatja esetleg belekerült por? Használat során "visszajöhet" a hangja vagy hangszerész kellene a behangolásához? Érdemes ezen megtanulni játszani ?
Válaszukat előre is köszönöm!Máté Péter [ 2012-01-01 10:12 ]

Minden kedves fórumozónak Boldog Új esztendőt kívánok!

Üdv. M. PéterHanzi [ 2011-12-31 23:27 ]

Tisztelt Zoli bácsi,kedves harmonikások!

Mindnyájatoknak sikerekben,eredményekben gazdag,boldog új esztendőt kívánok!

Üdv:HanziZoli [ 2011-12-27 20:46 ]

Kedves Szabó Z.
Attól függően, hogy a kislány mennyi idős és mennyire erős, kellene választani harmonikát. Hangszerüzletben meglehetősen "húzós" árak vannak, használt hangszereknél viszont nagy a rizikó, hogy "megvezet" az eladó. Én javaslom, hogy mindenképpen harmonikázni jó szinten tudó emberrel kell elmenni vásárolni, mert az esetleges utólagos javítások sokba kerülhetnek. Ha adhatok tanácsot, csak értékálló nyugati gyártású hangszert szabad megvenni, mert egy kis méretű keleti (Weltmeister, Royal stb) harmonika később már eladhatatlan lesz és ha nem lesz hozzá kedve a gyereknek, akkor bukott pénz. Üdv! Zoli.Máté Péter [ 2011-12-26 20:21 ]

Kedves Szabó Z.!

Hála Istennek egyre többen szeretnének harmonikázni, ezért egyre több hangszer van forgalomban, cserél gazdát!

Először is egy tanárra lenne szükség, a kislányhoz szerintem aztán egy harmonikára!

Arra a kérdésre, hogy ez a megfelelő hangszer-e azt tudom mondani, hogy ha a kislány szereti a hangszert, ill. annak hangját, akkor természetesen IGEN, de ne erőltessünk rá semmit!

Várd meg Zoli bácsi válaszát is!

Még annyit, hogy ha nagyon kíváncsi vagy akkor itt körülnézhetsz:

http://www.expressz.hu/hangszer/billentyus/tangoharmonika/

Üdv. Máté Péterszabó z. [ 2011-12-26 13:41 ]

Szép ünnepet mindenkinek!
Bizonnyára tanácsot tudnak adni a következő kérdésekben: kicsi harmonikát szeretnék venni a kislányomnak. Lehet-e ilyent kapni hangszerüzletekben, esetleg van-e valakinek eladó?
A másik kérdés: mennyire jó ötlet (egy kicsi) harmonikával kezdeni a zenetanulást egy gyereknek, ha más hangszeren nem tud?

Előre is köszönöm a válszokat,
Minden jót kivánok!Máté Péter [ 2011-12-24 11:57 ]

Köszi Zoli!

Kellemes Ünnepet kívánok neked, és a többieknek is!

Üdv. PetiZoli [ 2011-12-24 09:42 ]

Szia Péter!
Egy sima kromatikus menetet játszik, G, Fis, F E, Dis D, Cis, C.
Amit hallasz az elején G- Fis G, az a jobb kézben van.
Ha ilyen gondjaid vannak javaslom az Audacity nevű programot (ingyen letölthető) evvel fölveszed a darabot mint egy magnóval és a kérdéses rész kijelölése után az effektek c. menüben van tempó lassítási lehetőség. Evvel kifülelhetők a különböző trükkök, dallamok amiket a nagyok játszanak és könnyebb megtanulni. Akár felére is lehet csökkenteni a tempót! Nagyon ügyes a program és még sok másra is lehet használni. Üdv! Zoli.Máté Péter [ 2011-12-23 15:12 ]

Szia Zoli bácsi!

Kérdésem a következő lenne: milyen futamot játszik Misi bácsi 2:10-nél balkézzel?

G-Fisz-G eddig megvan.

http://www.youtube.com/watch?v=oxtt1kOZhZI&feature=BFa&list=PLCBE59C08C9273F13&lf=mh_lolz

Köszi előre is!Máté Péter [ 2011-12-23 13:35 ]

Szia Balázs!

Ez már volt egyszer téma a fórumon, esetleg érdemes lejjebb elolvasni, pont ezen a lapon Robi kérdezett erről februárban.

Nos esetleg ezt érdemes megnézned:
http://suszitibi.mindenkilapja.hu/#/html/18164730/render/harmonika-mikrofon

Sok sikert!Balázs [ 2011-12-23 10:22 ]

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni: van egy Hohner Verdi lllM-em
Zenélek egy báli zenekarban örökzöldet, svábot.

Milyen hangszermikrofont érdemes vennem? Interneten keresgéltem, de nem igazán találtam.

Egyedül ezt találtam: Hohner gyári harmonika mikrofon
http://kephost.hu/share-ECAF_4EF44573.html
Ár: 15.000Ft

Előre is köszönöm!

Máté Péter [ 2011-12-21 14:21 ]

Ez igen!

http://www.youtube.com/watch?v=thLulUf-aZo&feature=relatedZoli [ 2011-12-21 12:48 ]

Szia Bandi!
Én így csinálnám: 4 1 2 3 1 2 3 4 Üdv ! Zoli.bandi [ 2011-12-21 11:10 ]

Kedves Zoli, többiek!

Az alábbi kromatikus futam ujjrendjéhez szeretnék egy kis segítséget kérni:

http://kephost.hu/share-B0B5_4EF1AD6A.html

A második ütemről lenne szó de meghagytam az 1. és a 3. ütemet is, a miheztartás végett :)
A részlet hangneme egyébként d-moll.

Köszi előre is!
üdv:bandiZoli [ 2011-12-07 22:14 ]

Üdv Péter és minden Fórumozó!
Valóban nem túl nagy a látogatók képküldő kedve, úgy hogy én is támogatom Péter ötletét, ígérem valamennyi beérkezett fotót felteszem a látogatók közé. Legyen ez a mi külön családunk, talán ezzel is sikerül egy kicsit összébb hozni a hazai harmonikásokat.Máté Péter [ 2011-12-07 17:25 ]

Még valami eszembe jutott!

Minden kedves fórumozónak: egy évvel ezelőtt kb. Zoli bácsi nyitott egy topicot Látogatók címmel. Ide várt(unk) egy fotót és néhány sort azoktól akik használják a fórumot, azért, hogy tudjuk kit is rejtenek az egyes felhasználói nevek, de eddig nem sok kép szerepel ott! Én személy szerint örülnék, ha minden aktív felhasználóról lenne ott egy kép!

Tehát, mindenki küldjön egy képet és néhány sort magáról a Zoli bácsinak zobal@freemail.hu címre!

Legyen ez a fórum karácsonyi ajándéka!

u.i.: Bocsi Zoli bácsi hogy egyéni akcióba kezdtem, de úgy éreztem, hogy ez közös érdek!

Máté Péter [ 2011-12-07 17:12 ]

Sziasztok!

Nos Zsombor, maradjunk a tegeződésnél, ha kérhetem.
Sajnos a citromail nem tartozik a legjobb email fiókok közé, javasolnám, hogy nyiss egy másik fiókot: pl. gmail vagy freemail szolgáltatóknál.
Elküldtem a másik címre!

Bandi, neked is elküldtem! Szívesen!

Üdv. mindenkinek

bandi [ 2011-12-07 16:14 ]

Szia Péter!

A Kardos II. engem is érdekelne, már egy jó ideje keresem, eddig sikertelenül de most felcsillant a reményt! :D

Előre is köszönöm!
kant.andras@gmail.com

BandiFülöp Zsombor [ 2011-12-07 15:18 ]

Tisztelt Máté Péter!

Sajnos a Kardos 2. nem érkezett meg, az e mailem rosszalkodik, legyen szíves már elküldeni akkor erre: fulopne.kabai.aniko@gmail.com
Előre is köszönöm !Máté Péter [ 2011-12-07 07:32 ]

Sziasztok!

A Zsombornak és a Dávidnak, elküldtem a Kardos 2. kötetét!

Üdv. M. PetiDávid [ 2011-12-06 19:36 ]

Üdv. Mindenkinek !

A Kardos féle, harmonikaiskola II. részének én is örülnék .
Ha megvan valakinek kérem küldje el.
tade90@freemail.hu

üdv. DávidFülöp Zsombor [ 2011-12-06 17:15 ]

Üdvözlök mindenkit!

Valakinek nincsen meg a Bogár-Várhelyi vagy Kardos István féle, Inkább az utóbbi harmonika iskola II.?
Akinek meg van legyen szíves küldje el : fzsombor@citromail.hu
Előre is köszönömNagy Róbert [ 2011-12-05 20:15 ]

Kedves Dávid,
Köszönöm szépen, de nem ez az. Ennek is örülök, szívesen hallgattam újra.
Üdv.
RobDávid [ 2011-12-05 14:14 ]

Kedves Bandi !

Köszönöm Szépen !

Üdv. Dávidbandi [ 2011-12-05 13:11 ]

Kedves Dávid!

A következő link pont egy gombos harmonikaiskolára mutat! Kis szépséghibája, hogy svédül van de szerintem ez nem lehet probléma (:

https://rapidshare.com/files/3362367001/Akkord_Tangóharmonika_Iskola.zip

Jó tanulást!
Bandi

Dávid [ 2011-12-05 02:24 ]

Kedves Róbert !

Lehet hogy ezt keresed :http://www.youtube.com/watch?v=4DF16i0QleQ

Üdv. DávidNagy Róbert [ 2011-12-04 23:20 ]

Sziasztok ,
Keresek egy dalt (kottát, videót, bármit róla) még régen édesapám játszotta ,, A trombitás'' (?) - Így emlegették, de lehet, hogy nem ez az igazi címe. Hálás lennék minden infóért.
Rob.Dávid [ 2011-12-03 19:10 ]

Üdv. Mindenkinek !

Kedves fórumozók nincs valakinek véletlen gombos harmonikához való harmonika iskolája ? Ha valakinek lenne és elküldené nagyon megköszönném illetve hohner harmonika iskolai is érdekelne . cserébe küldenék slágermix vagy slágermúzeum kottás füzeteket megvan mind. tade90@freemail.hu

Üdv. DávidDávid [ 2011-12-02 00:18 ]

Üdv mindenkinek !

külföldi kották :http://pianotte.szm.com/I.htm

Remélem találtok használhatót benne.

Üdv. DávidBozsik Mihály [ 2011-11-29 18:02 ]

Üdv mindenkinek!
96 b hohnert keresek.Van cserébe egy 120 atlantic iv alig használt.nekem nagy ,ezért elcserélném eladnám.
a számom 06309190602.Előre is köszönöm .Zoli [ 2011-11-28 23:29 ]

Kedves Attila!
A klapnik cseréje csak a probléma egyik részére megoldás, ez kb 10 és 20 ezer között van, attól függően, hogy ki és milyen anyagból csinálja. Ha a billentyű leütéskor koppan a hátfalon, akkor a filcezés kikopott, tehát cserélni kellene. Itt jön a gond, mert ha a billentyűtengelyt nem lehet kihúzni ( és ez sajnos néhány darabnál előfordul ) akkor bukott a mutatvány. Esetleg a klapnizásnál (mivel le kell szedni a billentyűszárakról a fákat) ha elég magasra emelkednek a billentyűk akkor be lehet alájuk csúsztatni a filcet, de ez nem mindig sikerül, csak a viszonylag magasan álló billentyűzetnél. Üdv! Zoli.Attila [ 2011-11-28 09:59 ]

Kedves Zoli !
Köszönöm válaszát kérdésemre.Megnyugtatott,hogy nem kinai
gagyi a Hohnerem.Független,hogy régen gyártották a bőröndje
szinte sértetlen,és a harmonika küleme is beleértve a légszek-
rényt szintén sértetlen.A mechanika tökéletesen müködik,de ahogy
irja a billentyük kopognak kissé és a klapnik is zajosak kissé.
Bár játék közben nem igen zavaróak,elnyomja a zene,s a beépitett
mikrofon használatban sem zavaró.De ettől független érdeklődöm
megszüntethető-e ezek a problémák,és mannyiben kerülne a javi-
tásuk.

Tisztelettel és köszönettel:Attila


Zoli [ 2011-11-26 23:04 ]

Kedves Attila!
Sajnos elég régen, kb az 1950 -es években. De nagy előnyük, hogy ezek a sípok (ha az évtizedek alatt ki nem cserélgették őket) német gyártmányúak és még mindig jól szólnak. A mechanika már lötyög, a klapnik zajosak, a billentyűk kopognak, de ez nem kínai hohner! A kisbetű szándékos, mert némelyik mai gyártású és nagyon drága hohner már részben Kínában készül.Zoli [ 2011-11-26 22:55 ]

Szia Péter!
Köszönjük!!! Sok használható anyag van benne!!Attila [ 2011-11-26 11:43 ]

Kedves Zoli !

Érdeklődöm,hogy a Hohner Tangó M-es tipusokat melyik
években gyártották.

Tisztelettel:Attila
Máté Péter [ 2011-11-25 22:27 ]

Sziasztok!

Tudom, hogy még nincs karácsony, de egy kis előzetes ajándék, mindenkinek:

http://grigpit.webs.com/scores.htm

Üdv. M. PetiHanzi [ 2011-11-23 21:32 ]

Tisztelt Oszkár!

Tulajdonképpen mit ért "harmonikakottán"?
Nekem megvan a kért szám,normál ötvonalas kottán basszusfelírással,3b-s előjegyzéssel,azaz Cm-ban!
Ha megfelel szívesen elküldöm,csak előbb be kell szkennelnem.
Ha egyszerűbb hangnemben,pl:Am-Dm-Em-ban kellene,az is megoldható,csak akkor előbb át kell kézzel írnom a kpttát!


Üdv:Hanzibandi [ 2011-11-20 22:56 ]

Sziasztok!

Keresem a "Lemegyek a pince fenekére" című nóta kottáját.
Akinek esetleg megvan, az a következő címen elér:

kant.andras[kukac]gmail.com

Előre is köszönöm, minden jót!
Bandi

Scheigl József [ 2011-11-19 19:54 ]

Lehet már meg is kaptad, Jó tanulást.
Jozef.
Fülöp Zsombor [ 2011-11-19 07:50 ]

Üdvözlök mindenkit!

Azt szeretném megkérdezni, hogy megvan valakinek
a Walse Musette kottája, Tabányi Mihály szerzeménye?
Előre is köszönöm.

FZSbandi [ 2011-11-14 14:39 ]

Sziasztok!

Ide is beírom azt, amit a "Kottabörzé-be", mert lehet, hogy azt kevesebben nézik.

Sokan keresték/kerestétek, a Bogár-Várhelyi féle harmonikaiskolát. A következő oldalról letölthető:

https://rapidshare.com/files/4065672452/harmonika_isk_1.zip

Valamint a Húzzad cigány c. kottás album, ami 66 magyar nóta harmonika átiratát tartalmazza:

https://rapidshare.com/files/2185470556/huzzad_cigany_1.zipZoli [ 2011-10-26 16:46 ]

Kedves Józsi Bácsi !
Az én véleményem, hogy a 72 -es harmonikák még a 80 -asnál is könnyebbek. A 72 -esnek éppen úgy hat sor basszusgombja van, mint a 120-as és 96 -os hangszereknek, egyetlen hátránya a 80- assal szemben, hogy négy kereszt négy bé -től ( E dúr, Asz dúr) fölfelé esetleg bizonyos nótákban nagyobb ugrások kellenek basszusban, mint a 80-ason. Cserébe viszont ott van a szűkített szeptim sor, ami hiányzik a 80 -asból. A Hohner Arietta II. mindössze 7kg, az Arietta I, még ennél is könnyebb. Üdv! Zoli.Csíki Pista [ 2011-10-25 22:42 ]

Józsi bácsi: Én a TANGO IIB-re voksolnék.
Isten tartsa meg egészségben!Bányai József [ 2011-10-25 22:33 ]

Szeretném megkérdezni,hogy egy80b-os Hohner harmonika közűl
mejik tipus a legkönyebb mivel már 84 éves vagyok igy a kissebbik
suju harmonikát vennék. '14 évesen kezdtem a zenélést és ma is szretem.Köszönömszépen JózsibácsiCsíki Pista [ 2011-10-23 23:34 ]

Ákos: Ránézésre egy 60-as évekbeli Weltmeister-klón. A kép alapján 3 diszkant és 2 basszus kórusa van. ha már választani kéne, inkább a Gigantilli. 50-60 körül már egy 96/120-as hangszerhez is hozzájuthatsz és ott már gyönyörűen szól a 4 kórus. Nekem musette-közeli élményeim vannak a G.5-ösömmel :)Fütty Ákos [ 2011-10-23 21:52 ]

Üdv újra!

Nagyon köszönöm az eddigi segítséget, imádom ezt a fórumot. :)
Azt szeretném kérdezni, hogy a Schlossmeinel márka az milyen színvonalú illetve van-e valakinek tapasztalata ilyen hangszerrel? annyit sikerült megtudnom hogy német (ehhez nem kellett nagy nyomozói véna) és a Klingenthal egyik volt(?) gyermeke. Nemrég volt felújítva és az ára határértéken belül van a diákzsebemnek. Tehát nem profi célra elég strapabíró lesz-e, > érdemes-e elutazni megnézni élőben is? itt egy fénykép:
http://www.expressz.hu/pictureGallery.do?rid=1&cid=1886&aid=28286444&iid=96280900#Gönczöl György [ 2011-10-22 10:35 ]

Üdvözlöm a harmonikások népes táborát. Csere lehetőséget ajánlok fel. Egy HOHNER AMICA 72 basszusos kiváló állapotu, gyakorlatilag uj hangszer, számlával, garanciajeggyel, - elcserélném egy nagyobb - 96-os, vagy l2o-as olasz, vagy német hangszerre. Nekem ugyanis ez a hangszer - a komolyabb darabok lejátszásáhóz - már kicsi, de minden egyéb célra kiváló. Tel. o6 3o 7568137. Gyuri.Máté Péter [ 2011-10-20 19:36 ]

Kedves Ákos!

A képen látható harmonika Weltmeister Gigantili 3 feltehetően,
80 basszusos, 5/3 váltós, 3/3 vagy 3/4 kórusos.
Évjárat kb. az 1970-es évek.Dávid [ 2011-10-15 21:37 ]

Kedves Ákos.

A weltmeister stellák és a diánák is kb. egyidősek a 80-as években készültek keletnémet gyártmányok a diána kicsivel jobb minőségű magasabb kategóriás de lényeges külömbség nincs köztük nekem 120 as diánám van én megvagyok vele elégedve. Tanuló , kezdő hangszernek , lagzizni jó .

üdv. DávidFülöp Zsombor [ 2011-10-15 21:34 ]

Van itt olyan aki játszik gombos harmonikán, kb középszinten?Fütty Ákos [ 2011-10-15 20:52 ]

Üdv!
Azt szeretném megkérdezni hogy a Weltmeister Stella és Diana hangszereknek kb mennyi az átlag életkoruk, magyarul mikor gyártották. Lenne 1-1 ilyen harmonika nagyjából ugyanazon az áron (~50e Ft) és szeretnék segítséget kérni hogy melyiket vegyem meg. Persze az állapotukon fog múlni főleg, de a típusok sajátosságaira lennék kíváncsi. Eddig egy régi 96os Weltmesteren játszottam nincs rajta milyen típus.
Előre is köszönöm.Zoli [ 2011-10-13 22:43 ]

Kedves Ottó!
Természetesen elég, mert van még szabad helyem. Üdv! Zoli.Zoli [ 2011-10-13 22:41 ]

Kedves Lilla!
Sajnos a gombos harmonikával kapcsolatban nem tudok segíteni, én csak a billentyűsön játszom. Üdv! Zoli.Zrinszki Ottó [ 2011-10-12 23:33 ]

Köszönöm válaszát.November közepén megyek haza.Kérdésem,elég,ha akkor jelentkezem?Előre is köszönöm:Ottó
Kiss Lilla [ 2011-10-12 22:47 ]

Szia Zoli!
Tudsz játszani gombos harmonikán is? Én billentyűsön tudok, most szereztem egy gombosat (96 basszusos, öt soros).
Az lenne a kérdésem, hogy jobb kéznél van-e valamilyen ujjrend??
Mert ugye a billentyűsnél van.
Ha nem tudsz segíteni, van-e valaki, akihez fordulhatok így neten keresztül?
Válaszodat előre is köszönöm! LillaZoli [ 2011-10-09 20:02 ]

Kedves Ottó!
Vállalok tanítást, de egy hónap alatt, csak az alapvető dolgokat lehet elsajátítani, amit az "Iskola kezdőknek" c. oldalon leírtam. Ha ebből valami nem érthető, vagy mégis az "éles" tanulást választja, telefonon, vagy e-mailben egyeztetünk időpontot és jöhet. Zoli.Z [ 2011-10-09 19:54 ]

Szia Zsolt!
Sajnos nincsen kis szíjam, csak 96-os, vagy 120-asra való. A Firottival is el kell, hogy keserítselek, mert ez NDK gyártmány és nem olasz. Itt jelzem mindenkinek, hogy ne dőljenek be az olaszos hangzású neveknek, még akkor sem, ha az eladó esküszik rá. Pl: Firotti, Galotta, Contasina, Cantulia Barcarola, stb. ezek mind NDK gyártmányok nagyrészt a Weltmeister gyár anyagaiból, amelyeket egy kisebb üzemben rakott össze az építő, és keresett neki egy jól hangzó olaszos nevet.Zrinszki Ottó [ 2011-10-08 11:34 ]

Üdvözlöm Zoli.Érdeklődnék,hogy Ön vállal -e harmónika tanitást?Én külföldön dolgozom,egy hónapig leszek otthon.Érdeklődnék,hogy foglalkozna e velem ez időben.Picit tudok már,amit magamtól sikerült elsajátitanom,persze ez nagyon kevés.Várom pozitiv válaszát:Ottóniagara [ 2011-09-25 21:11 ]

Kedves Fórumozók!
Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra! Visszamenőleg is beleolvastam a hozzászólásokhoz, és nagyon tetszik ez a segítőkész, bensőséges hangulat.
Ezért bátorkodom a segítségeteket kérni! Nem tudom hogyan kezdjek hozzá a tanuláshoz. Ugyanis 65-ik születésnapomra
kaptam egy 80 basszusos harmonikát. (régi vágyam teljesült ezzel, mondhatni csoda történt) Ám, ahogy ti is írjátok nem is olyan egyszerű a hangszert kezelni. Pláne, ha semmiféle
zenei előképzettségem nincsen. Már látom, hogy tanári segítség nélkül nem fog menni, ezért tanárt keresek Székesfehérváron, vagy a környéken. Bízom benne, hogy
valaki tanácsot vagy segítséget nyújt, hogy el tudjak indulni.
Segítségeteket előre is köszönöm!
üdvözlettel: MáriaZoli [ 2011-09-17 23:13 ]

Kedves Hanzi!
A Lucia III nagyon jó hangszer, ha hibátlan. Mivel a szíjai elhasználódtak és hangolásra szorul ez kapásból mínusz 40- 50 ezer. A hangszedő, csak akkor emeli az értéket, ha valóban jól működik, mivel a Hohner gyár a Luciába nem épít ilyent, ez utólag lett beszerelve. Vagy működik, vagy nem, tehát felejtsük el. Az Expresszen árulnak egyet kifogástalan állapotban 145- ért, de nem fog ennyiért elkelni. Ha eredeti tok is van hozzá, akkor talán 70 -80 körül elkel, tok nélkül inkább 70. Ezek a piac állapotát is figyelembe vevő árak, ha ennél többre számít a tulaj, meg lehet próbálni, de csodák nincsenek. A legnagyobb gond, ha valaki megveszi, szeretné használni, de ha hangolni kell, akkor az legalább 3 -4 hét és 40 - 60 000 Ft. Üdv! Zoli.Hanzi [ 2011-09-17 20:15 ]

Tisztelt Zoli bátyám!Segítségedet szeretném kérni egy Hohner Lucia III. típusú 96 basszusos harmonikával kapcsolatban!
A hangszer egy ismerősömé,hagyatékból maradt rá,és elszeretné adni.Látni láttam a hangszert,tüzetesebben kipróbálni nem volt alkalmam.Küllemileg szép állapotban van,nem fúj ki,a szíjai viszont szakadtak,gondolom nem ezekkel a szíjakkal használták annak idején a hangszert,mivel igencsak elüt a szép harmonikától.
Minden hang szól,de viszont hangolásra szorul a hangszer!
Jellegzetessége a hangszernek hogy a diszkant oldali deklin egy fekete playboynyúl-fej,és két potméter található.
Végülis ezt a típust most láttam először életemben,de neked biztosan többet mondanak az itt leírtak.Lehet hogy bemikrofonozott harmonika volt ez valamikor?Ránézésre nekem gyárinak tűnt ez a megoldás.Szeretné az ismerősöm tudni hogy így feljavítás nélkül kb. mennyiért lehetne eladni a harmonikát!?
Tudom ez összetett dolog,hiszen látni kéne a hangszert,azonkívül kinek mennyit ér meg,mennyire kell az eladónak a pénz,mennyire pang a piac,,stb...
De talán tudnál mondani egy tól-ig összeget.
Segítségedet előre is köszönöm!


Üdv:Hanaszek János(Hanzi)Zoli [ 2011-09-17 10:24 ]

Mindig öröm számomra, ha valaki harmonikában gondolkodik és meg akar tanulni (akár csak nagyon alap szinten saját örömére is) játszani rajta. Sajnos ez sok lemondással gyötrődéssel jár és sokaknak rövid idő után elmegy tőle a kedve, mert nem olyan egyszerű a dolog, mint első látásra, hallásra az ember gondolná. Mennyivel egyszerűbb venni egy drága szintetizátort, amit feltöltünk alaposan Midi fájlokkal, vagy ne adj isten' bedugunk az USB csatlakozóba valamilyen média lejátszót és CD minőségben árad a zene a hangszerből, mi meg imitáljuk, hogy játszunk rajta, jobb esetben netán énekelünk, rosszabb esetben tátogunk hozzá. Na ez a harmonikán nem megy! Mivel felettem is eljárt a kor számos idős emberrel van kapcsolatom akik bevallják, hogy gyerekkorukban tanultak harmonikázni, de mára teljesen elfelejtették, de most nagyon sajnálják és újra kezdenék, mert nem tudnak mit kezdeni a rengeteg idejükkel, a TV pedig nem igazán köti le őket, ráadásul a műsorok nagyrésze inkább csak butítja az embereket. A problémájuk általában kettős: lehet -e tanulni idős korban és tudok e néhány ezer Ft -ért olcsó hangszert ajánlani, amin tanulni lehet. Az első kérdésre igen a válaszom, a másodikra nem. Akinek ideje és szorgalma, kitartása van, az valamilyen szinten meg fog tanulni muzsikálni akár harmonikán akár más hangszeren, de rossz hangszerrel nem szabad kezdeni, mert ott fent a honlap tetején mindenki láthatja a mottót: " jó hangszer nélkül nincsen jó zene!" És ezt úgy gondolom érdemes megszívlelni. Zoli.micekzon [ 2011-09-16 15:37 ]

Zoli!

Hát 18 éves vagyok, és igazából én gitározok egy éve (bár nem nagyon tudok, csak járok csoportos órákra), meg próbálok autodidakta módon szájherflit tanulni. Nem hiszem, hogy költenék harmonikára, mert külnösebb tehetségem és türelmem sincs a hangszerekhez. inkább csak önszórakoztatás a dolog.

Azért köszönöm a tanácsokat!Dávid [ 2011-09-16 11:49 ]

Kedves Zoli !

Köszönöm szépen a kottát.

Üdv. Dávid
Zoli [ 2011-09-16 09:13 ]

Kedves Dávid!
A kért kottákat elküldtem a megadott címre. Üdv! Zoli.Dávid [ 2011-09-16 01:35 ]

Tisztelt Zoli!

Jó pár hónapja keresem James Last művének a "Biscaya"- nak a kottáját és örömmel olvastam, hogy nálad megtalálható. Megköszönném, ha el tudnád küldeni nekem. E-mail címem: tade90@freemail.hu Köszönettel várom válaszod!

Üdv. Dávid
micekzon [ 2011-09-15 20:02 ]

Zoli!
Értem, elképzelhető, hogy bütykölve lett.

Hát igen, eléggé limitált a dolog vele, éppen ezért nem hiszem, hogy elkezdenék tanulni. nem hiszem, hogy pénzt adnék egy nagyobbra, viszont ezzel meg sok mindent nem lehet kezdeni.

Mellesleg, csak így pár mondatban leírnád, hogy milyen harmonikát érdemes megvenni kezdésnek (hány basszusos) és mennyiért? Ha esetleg egyszer arra kerülne a sor.

A kontaktot köszönöm.Zoli [ 2011-09-13 21:46 ]

Még valamit elfelejtettem! Keresd meg Ritter Anti barátomat (0620/43-59-869 vagy www.harmonikacentrum.hu) ő minden javítással kapcsolatos kérdésedre választ tud adni, ráadásul ott lakik Szombathely közelében. Üdv! Zoli.Zoli [ 2011-09-13 21:41 ]

Szia Micekzon!
Az a gyanúm, hogy valaki már bütykölte ezt a harmonikát, pontosan azért, hogy moll harmóniát is lehessen fogni a bal kézben, mert egyébként ott ahol most egy oktáv szól, ott az alap és a nagy terc kellene hogy szóljon, de így már nem lehet mollban játszani rajta.
Kisebb harmonikákon nem tesznek kontrabass sípokat a basszusba, ezért egyezhet az A hang a prím oldallal.
De ha a véleményemet szeretnéd hallani,igazából ezek a harmonikák azért készülnek, hogy a kicsi gyerek esetleg kedvet kapjon a hangszerhez, mert először csak egy játék a többi között, később pedig úgyis vesznek neki egy jobbat, ami legalább 48 basszusos és alkalmas arra, hogy muzsikálni lehessen rajta. Mert ez a lényeg szerintem, hiszen a 14 vagy akár 24 basszus is még elég nagy korlátokat képez a zenélés és a hangnemek terén, tehát nem alkalmasak arra, hogy akár tanuló szinten használhatók legyenek. Üdv! Zoli.micekzon [ 2011-09-13 18:47 ]

Zoli! Köszi a választ.

Na most a belső (a szekrényhez közelebbi gombsoron) a A 220 herzes,, és a billentyű soron is ez a legmélyebb hangom. Ennek mi érelme? Miért nem egyel lejjebbi A van ott?

A külső gombsoron viszont szerintem oktávok vannak, vagy hát leszedtem a fedőlapot és két síp szól. Elvileg minek kéne szólnia? Mert a külsősor-legfelsőbb gob szerintem ugye mint mondtad E, sztem az egy E oktáv (Vagy az E akkordok két hangja, plusz amit játszok eldönti h moll-e v dúr?).

A helyzet az, hogy Szombathelyi vagyok, és itt csak egy hangszer bolt van. Hangolót (meg egyáltalán olyan embert, akinek harmonikája lenne nem ismerek, bár egy bácsi a főtéren néha játszik) nem ismerek. Amúgy mégis, mennyit kérnek nagyságrendileg egy hangolásért? Illetve az egyik D a zongora soron összenyomásnál nem szól, meg a Gisz húzásnál. Ezeket kb mennyi lenne megjavítatni?Dávid [ 2011-09-13 00:41 ]

Kedves fórumozók !

Nincs meg valakinek a Kék szemű lány˙(keringő), és a Duna parti ház című szám kottája. Ha eltudná valaki küldeni nagyon megköszönném

tade90@freemail.hu

Üdv!. DávidZoli [ 2011-09-12 22:15 ]

Kedves Micekzon!
A Dávidtól Csabának küldött üzenet a Te harmonikádra is passzol. A honlap "Iskola kezdőknek" c. oldalán a képgalériában van egy kép ami a kis harmonikák bal oldalának elosztását mutatja, bár itt 14 basszus nincsen de lényegében ki lehet számolni belőle mindent.
A hangolást nem hangszerboltban végzik, hanem a hangolók, az ár pedig megegyezés kérdése, de ilyen kis harmonikánál nem egy komoly összeg.
Ha az első (tehát a légszekrényhez közelebbi) soron egy basszus hang szól akkor az normális. Ha a második soron is csak egy hang szól, akkor a dúr sor már hiányzik belőle és ott is csak egy hang maradt benne, így valóban lehet mollt is fogni Pl C-Esz C moll, vagy G-B Gmoll. Üdv! Zoli.micekzon [ 2011-09-12 16:39 ]

Halisztok, kéne egy kis segítség.

Nem játszok harmonikán, de birokomban van egy kicsi és régi harmonika. 14 gomb van rajta illetve a zongora billentyűrésze mindössze H-tól G-ig megy (két C van köztük). Szeretnék többé kevésbé játszani rajta (bár a hangterjedelme miatt ez elég necces lesz), de a hangoló szerint el van hangolva. hogyan lehetne hangolni? ha hangszerboltba vinném, ott kb mennyi kérnének egy hangolásért?

Másik, a gombok mit csinálnak? Mert úgy vettem észre, hogy vannak ott oktávok az egyik sorban, a másik sorban meg egy-egy hang. mi barátommal azt találtuk ki, hogy az oktáv mellé játszunk még egy hangot a bill. részből, ami benne van az akkordban, plusz még egyet ami eldönti hogy az moll vagy dúr akkord lesz-e (nemtom érthető vagyok-e). De azok a gombok, amik csak egy hangot szólaltatnak meg, mire jók?

Kezdő vagyok, bocsi a sok okvetlenkedésért.Hercig Csaba [ 2011-09-12 07:04 ]

Köszi Dávid a segítséget! Nagyon szépen köszönöm!!Dávid [ 2011-09-11 21:57 ]

Kedves Csaba !

Az ilyen kicsi harmonikákon a belső sor az alaphangsor a külső a dúr sor. Normál tartásnál alulról felfelé az alapsor a következő : ESZ ,B ,F ,C ,G ,D ,A , E . És persze az ehhez tartozó dúr. Na most ez így 16 tehát a tiéden vagy az ESZ és ESZdúr vagy az E és Edúr nincs rajta igy jön ki a 14.
.
Üdv. Dávid.Hercig Csaba [ 2011-09-11 21:02 ]

Sziasztok!
Kaptam egy tanulo harmonikát 14basszussal csak az a baj hogy fogalmam sincs hogy a basszusok közül melyik- melyik :D ha valaki tud segíteni,azt megköszönném!! Köszönöm...:)Fülöp Zsombor [ 2011-09-09 16:55 ]

Hellósztok!

Anyagi okok miatt eladó egy Galotta Solist
80 basszusos harmonika, tokkal együtt.
Korához képest jó állapotban van, a szélláda
nagyon jól tart. Könnyű kezelhetőségű billentyűkkel !
érdeklődni lehet e-mailba ! Sürgős!

Ára: 25 000 Ft tokkal együtt.

A kép:

http://kepfeltoltes.hu/110909/F_nyk_p0046_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Zoli [ 2011-09-05 20:51 ]

Kedves Dávid!
Ez nyilván egy oldal - vagy "tenyér"váltós harmonika és a két váltó három variációját mutatja a kijelző. Ha rendesen működik, akkor három különböző hangszínnek kell szólnia a a három állásban. Üdv! Zoli.Dávid [ 2011-09-05 17:11 ]

Kedves fórumozók !


Kérdésem lenne.

Nemrég vettem egy Hohner Verdi II -es harmonikát nem mai darab de nekem tetszik kívülről jó állapotban van de egy generálozás ráférne .
A felső részén van egy számláló ami 1-3ig számol aztán újrakezdi ez
nem tudom ,hogy micsoda minek van rajta ha valaki tud erről valamit kérem írjon.

Űdv. DávidAba [ 2011-09-03 14:27 ]

Dávid! Köszönöm a választ!Dávid [ 2011-09-01 09:02 ]Kedves Csaba!

Köszönöm szépen!

Üdv.DávidAba [ 2011-08-31 14:32 ]

Kedves fórumozók!
Nem vagyok hozzáértő de szeretnék tangóharmónikázni és sokat olvasgattam a fórumot és más harmónikásokkal is beszélgettem ez ügyben de most egy olyan kérdésem lenne hogy: találtam egy eladó harmónikát kedvező áron jó állapotban de nem tudom hogy a márkája megbízható e!
Ismeri e valaki a HESS márkát? Jó hangszerek e?Máté Péter [ 2011-08-31 07:56 ]

Nos Dávid!

Valóban a regiszterek alatt van egy fekete "kapcsoló" ami a tuttit kapcsolja. Az a forgató gomb pedig egy fém zsalut mozgat, ha még megvan benne, ez ilyen áll casottos hangzást adna.

Valóban nehezebb lehet, az enyim 10,5 kiló, valószínű azért mert ebben fából vannak a gerendák, ill. sok benne a fém.

http://www.youtube.com/watch?v=HSuYJd4frfA
http://www.youtube.com/watch?v=9QXJo-Hvmbk

Üdv.Dávid [ 2011-08-30 22:04 ]

Üdv fórumozók!

Valakinek nincs meg ennek a számnak a kottája? Szerinitem gyönyörű szám. http://www.youtube.com/watch?v=tJ5wP5YGgbQ&feature=related . Ha valakinek megvan és eltudná küldeni nagyon megköszönném. tade90@freemail.hu

Üdv.DávidDávid [ 2011-08-30 20:46 ]

Kedves Péter !

Kössz az eddigi infót . Amit kipróbáltam azon volt egy "keret "a jobb kéz váltói körül ami akárhol lenyomtam a tuttit kapcsolta be. a "cimer "alatt pedig egy ilyen eltekerhető valami. Na azt nem tudom micsoda.
Valószínűleg ugyanarról a típusról beszélünk . a Tulajdonos szerint 1967es kiadás akkor vette és új volt. Én azt vettem észre hogy nehezebb mint a 120 as welmeister diana.Máté Péter [ 2011-08-30 20:19 ]

Szia Dávid!

A legjobb helyen vagy! Nekem a hangszerem az pont ilyen! :D

Horch Equisit
Nos kelet német gyártmány Klingental-i, mint a weltmeister, részint azokból az alkatrészekből (mechanika). A külső az más, díszesebb.
Én még csak muzettes hangolásút láttam, ill. olyannal találkoztam 4x4 kórusosak általában a 120as-ak.
Gyártási idő: 1950-től 75-ig, tehát nem mai hangszerek, de ez nem feltétlenül probléma.

Összehasonlítás: Egyes hasonló kategóriájú Weltmeisterekkel egyenértékű, biztos vannak jobbak is nála. A hasonló Hohnerek, természetesen jobbak.

Nekem kezdő, tanuló hangszer megvagyok vele elégedve!

Ha van még kérdés szívesen válaszolok!

Üdv.Máté [ 2011-08-30 18:28 ]

Kedves Péter!!

Royal Standard Meteor 120 bDávid [ 2011-08-30 18:03 ]

Kedves fórumozók !

Olyan kérdésem lenne hogy ti mit tudtok a Horch harmonikákról ma délelőtt volt szerencsém kipróbálni egyet , nagyon tetszett a hangja.
De én erről a márkáról nem sok mindent tudok szerintem elég ritka. 5éve zenélek 3 éve lagzikba , bálokba stb. de még nem láttam sehol sem ilyen márkájú , ilyen szép harmonikát. Mettől meddig gyártották , hol , milyen típusai vannak. Van közük a Hohner-hez ? jobbak mint a weltmeister ? a hohnernél rosszabbak? Aki tud valamit a márkáról annak megköszönném ha adna némi információt .
Üdv. DávidZoli [ 2011-08-29 23:02 ]

Kedves Dávid!
A Diana aránylag fiatal évjárat (kb 20 vagy 30 éves) egyszerű mechanikával és sajnos műanyag gerendázattal. Ennek az a hibája, hogy amint a viaszolás megöregszik, megrepedezik és egy-egy síp időnként leesik a gerendáról. A mechanika aránylag jó, könnyen szerelhető, a váltók ha nem piszkálják őket viszonylag hosszú ideig működnek. A hangja olyan amit elvárhatunk egy Weltmeistertől, de idővel valószínűleg egy Hohnerre fogod cserélni, addig viszont nagyon megfelel. Üdv! Zoli.Dávid [ 2011-08-29 19:52 ]

Űdv Mindenkinek !

Nagyon örülök hogy rátaláltam erre az oldalra.
Nekem egy weltmeister Dianám van 120b 11/5 váltó 5 éve van meg de úgy két éve tanulok rajta most már elég jól megy . A véleményetekre lennék kíváncsi a hangszerről.Máté [ 2011-08-29 19:25 ]

Mindenre amit abból meg lehet tudni.De már egy gyártási évvel is elégedett lennék.Máté Péter [ 2011-08-29 18:31 ]

Kedves Máté!

Miért lenne erre szükséged? Azt szeretnéd tudni, mikor, melyik évben gyártották pontosan?
Vagy egyéb paraméterekre vagy esetleg kíváncsi?

Üdv. Máté PéterZoli [ 2011-08-29 09:02 ]

Kedves Bandi!
Pillanatnyilag nem tudok ajánlani azon a környéken, de talán a fórumozók közül valaki olvassa a bejegyzést és tud valamit mondani. Ha nem, akkor magamat ajánlom, bár Dunaújváros valószínűleg messze van, de nálam nem kell minden héten jönni, csak akkor amikor "kézben" van a tananyag és egyszerre fel lehet venni akár egy egész hónapra való anyagot és havonta egyszer már lehet, hogy megéri az útiköltséggel együtt is. Ha menet közben valami gond adódna, akkor meg elérhető vagyok emailben vagy telefonon. Üdv! ZoliZoli [ 2011-08-29 08:55 ]

Kedves Zsolt!
Szeptember 5 -én hétfőn indulhatunk, ha nem jó a hétfő akkor szerdán, de mindkét esetben csak 17 órától. Ha megfelel, akkor emailben (zobal@freemail.hu) vagy telefonon (30/295-0819) jelezz vissza, légy szíves. A harmonikákat pedig majd megnézed és eldöntöd, hogy melyik felelne meg legjobban, mindegyik jó állapotban van, most még lehet válogatni. Üdv! Zoli.Bandi [ 2011-08-28 11:16 ]

Kedves Zoli!

Komárom-Esztergom megyében keresnék harmonika tanárt. Első sortban magyar nóta, mulatós stílusban.
Az ismeretségi körödből esetleg tudnál valakit ajánlani?

Üdv:
BandiMáté [ 2011-08-25 20:34 ]

Kedves Erika!

Olvastam hogy eladó hangszert keres.
Nekem van egy jó állapotban lévő eladó 80-as Weltmeisterem.

Ha érdekli kérem írjon a következő címre:

guti10@freemail.huScheigl József [ 2011-08-25 17:08 ]

Kedves Erika!

Én 98-óta harmónikázom, nyolcvanas Royal Standardal kezdte s azzal is folytattam.
A Magyar népdaltól a Francia Musett-ig mindenre elég volt.
S ezzel már jártam rendezvényekre.
Egy évvel ezelőtt eladtam, sajnos ami ki volt nézve az időközben elkelt.
Kényszerből vettem egy 120-as Weltmeistert.
Gyönyörű hangja van.
Nemrég voltam a Szépasszony -völgyben, ott egy idős harmónikás, Hohner Pirola az thiszem 96-os volt neki.
Elkezdtünk együtt zenélni, fél óraután azt mondja cseréljük el annyira megtetszett neki a Weltmeister.
Hát kinek milyen anyagi lehetőségei vannak, de szerintem tanulni maximálisan elég aWeltmeiister 80-as.
Üdvözöllek Jozef

Zoli [ 2011-08-24 23:02 ]

Kedves Máté!
Ha két váltó van hátul, akkor az egyik tutti (tehát minden kórus szól) a másikból hiányzik valamelyik basszus sor, tehát "vékonyabban" szól. Otthoni gyakorlásnál, hogy ne zavarjam a szomszédokat, ezt a vékonyabb hangzást használom, de "élesben" csakis a tuttit. Ha három váltó van, akkor a középső rendszerint a tutti, ezt akkor használom, ha a jobb kézben is minden kórus szól. Ha a jobb oldalon egy, vagy két kórust kapcsolok be, akkor a basszusban is kevesebb hang kell, mert néha elnyomja a bőgő a jobb kezet, különösen, ha egyujjas dallamot játszom, vagyis jobb kézben egyszerre csak egy hang szól. Itt is érvényesek a gyakorlásnál fentebb leírtak. Ha négy, öt, hat váltó van, az már a bőség zavara, ott ajánlatos kikísérletezni, hogy melyik melódia milyen basszussal szól a legjobban, és az sem mindegy, hogy jobb kézzel melyik oktávban vagyunk, mert egy mély fekvésben való játéknál ha a basszus is csak a mély sorokból áll, kellemetlen "morgó" összhatást kapunk ami kerülendő. Érdemes próbálgatni, a lehetőségeket, mert ez egyénileg is ízlés kérdése, hogy kinek mi tetszik jobban. A tömörségre kell törekedni, de ehhez jobb kézben is meg kell találni a megfelelő váltót. Üdv! Zoli.Zoli [ 2011-08-24 22:43 ]

Kedves Csaba!
A két olasz gyártó közül a Marinucci ismertebb és talán valamivel jobb is, de én a másikat venném, mert a 96- os harmonika többet tud, egy szűkített szeptim sorral.
Fontos még a kórusok ill. a váltók száma, a hangszer állapota, a hangzás teltsége, a légtartás, de ezeket csak egy összehasonlításban lehet megvizsgálni (tehát amikor mindkét hangszer kéznél van). Nagy általánosságban azt tudom mondani, hogy az olasz harmonikák jók, (jobbak mint a németek, egy -két kivételtől eltekintve) akinek módjában áll megvenni nem jár vele rosszul. Üdv! Zoli.Guti Máté [ 2011-08-24 15:49 ]

Kedves Zoli!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a basszusoldalon lévő hangszínváltók közül melyiket mikor érdemes használni?

Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv. MátéZoli [ 2011-08-17 08:25 ]

Kedves Károly!
A Buttstadt keletnémet gyártmány, nagyrészt Weltmeister alkatrészekből felépítve. A Klingenthal környéki helységekben több kisebb üzem is gyártott harmonikákat, különböző neveken ( Barcarole, Galotta, Hess, Firotti, Contasina, stb) de valamennyi a Weltmeistertől szerezte be a fő alkatrészeket, a különbség a gyártó precizitásából, vagy lazaságából adódik. A 140 basszus azt jelenti, hogy a hatszor 20 gombsor mellett még egy hetedik sor is van. Hogy a hetedik soron mi van, az a gyártótól függ, van ahol moll hetes, de láttam már olyant is, ahol a terc-sor elé tettek egy kis terc sort. Üdv! Zoli.Showfor [ 2011-08-16 22:03 ]

Szia Robi!
Nem tudom hogy itt nyilvánosan ki lehet írni valaki tel számát de ha küldesz emailt akkor akkor küldöm a telefon számát kecskeméten lakik és postázza amit kérsz. Én nem régen rendeltem tőle és nagyon gyorsan haza ért.
Az enyém showfor@freemail.hu
Üdv ShowforRobi [ 2011-08-16 14:29 ]

Sziasztok!
Valaki tudna nekem segíteni, szíjat szeretnék vásárolni, olyat ami széles vállpántú, és a balkézhez való szíjam is tönkrement.Hol lehet ilyesmit beszerezni. Sajnos ahol lakom nincsen hangszerbolt. üdv!Zoli [ 2011-08-08 16:44 ]

Kedves Kálmán48!
A honlap "Iskola kezdőknek" c. oldalán a képgalériában van egy kép a kis harmonikák basszus oldaláról . Bár itt nincs jelölve a 16 basszusos, csak a 12 (gondolom Európai a táblázat), de valami hasonló lehet a 16 -os is. A lényeg azonban, hogy az ilyen harmonika csak pici gyereknek játék helyett, vagy szobadísznek jó. Üdv! Zoli.Weszely Ernő [ 2011-05-27 10:04 ]

Sziasztok! Akkor most én is itt vagyok. Ha tudok segíteni valamiben szívesen állok rendelkezésetekre. Volt itt egy megjegyzés a kottából tanulással kapcsolatban. Ahzért amikor zenét tanultam, én is kottával kezdtem. Braille írású kottát olvastam, és meg kellett kívűről tanulnom, mert kézzel tudtam csak olvasni. Ettől kifejlődött a zenei memoriám.
De ez már nagyon régen volt. Mindenesetre fejből hangszerelek, és ma már számítógépen írom a kottákat. Nem kis meló, főleg a kontrol miatt, de itt jelzem, hogy várható egy olyan kottáskönyv amiben az inprovizációim is benne lesznek. Még egyenlőre ott tartok, hogy senki nem vesz komolyan. Gondolom majd halálom után az ügyes leszármazottaim kiadatják. Tréfa nélkűl azért kottát olvasni blattolni meg kell tanulni. A szerzőnek nagyon jó, ha egy kottista megtudja szólaltatni amit kigondolt. üdv Ernie.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!